این سفر که ترامپ آن را «تاریخی» توصیف کرد، در سایه علاقه گسترده به روندهای اقتصادی و سیاسی و نتایج مورد انتظار آن در چارچوب یک حرکت دیپلماتیک مداوم بین واشنگتن و کشورهای حاشیه خلیج فارس انجام می شود، و از 13 تا 16 مه جاری ادامه دارد.
به گزارش جماران به نقل از الجزیره، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، امروز سه شنبه سفر رسمی خود به عربستان سعودی را آغاز کرد تا اولین سفر خارجی خود را با سفر به این کشور آغاز کند. پرونده های همکاری دوجانبه و مسائل منطقه ای در صدر دستور کار این سفر قرار دارد و شامل یک همایش سرمایه گذاری و یک اجلاس سران خلیج فارس، همراه با دیدارهای دوجانبه مورد انتظار است.
این سفر که ترامپ آن را «تاریخی» توصیف کرد، در سایه علاقه گسترده به روندهای اقتصادی و سیاسی و نتایج مورد انتظار آن در چارچوب یک حرکت دیپلماتیک مداوم بین واشنگتن و کشورهای حاشیه خلیج فارس انجام می شود، و از 13 تا 16 مه جاری ادامه دارد.
به گزارش وجد وقفی، خبرنگار الجزیره در ریاض، دستور کار ترامپ مملو از توافقات مورد انتظار شامل انرژی، دفاع و فناوری است، و اشاره می کند که امروز ظهر دیداری با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی با حضور وزرای آمریکایی و روسای شرکت های بزرگ برگزار خواهد شد.
از جمله برجسته ترین یادداشت های تفاهمی که ریاض به آن امید بسته است، توافقی در مورد انرژی هسته ای صلح آمیز است، که گامی است که درها را به روی همکاری استراتژیک در زمینه هسته ای غیرنظامی بین دو کشور می گشاید.
وقفی همچنین پیش بینی کرد که این دیدار شاهد امضای بسته ای از تفاهمات اقتصادی بین شرکت های سعودی و آمریکایی خواهد بود، در حالی که واشنگتن تمایل خود را برای حمایت از پروژه های بزرگ در چارچوب چشم انداز 2030 عربستان ابراز می کند.
همچنین به توافقات دفاعی مورد انتظار در سایه تلاش عربستان برای تقویت توانایی های نظامی خود از طریق مشارکت با واشنگتن اشاره کرد.
دستور کار سیاسی
وقفی گفت که در مسیر سیاسی، پروندههای خاورمیانه از جمله جنگ در نوار غزه و مذاکرات جاری آمریکا و ایران که تهران در جریان سفر وزیر امور خارجه ایران به ریاض چند روز پیش، آخرین تحولات آن را به اطلاع عربستان رسانده است، با قدرت حاضر خواهد بود.
وی اشاره کرد که ترامپ هنوز موضع خود را در مورد خواستههای ایران برای حفظ درصد غنیسازی اورانیوم برای اهداف صلحآمیز اعلام نکرده است، در حالی که فشارهای اسرائیل برای رد هرگونه سازش با تهران وجود دارد.
این خبرنگار افزود که پرونده سوریه نیز به قدرت حاضر خواهد شد و گزارشهایی مبنی بر احتمال لغو تحریمها علیه دمشق در صورت نشان دادن همکاری با پیشنهادات آمریکا برای بهبود وضعیت انسانی وجود دارد که دولت ترامپ آن را عنصری ضروری برای ثبات منطقهای میداند.
بدر الربیعان، خبرنگار الجزیره از مرکز رسانهای ریاض، اشاره کرد که عربستان این دیدار را نقطهی آغازی برای تغییر موقعیت منطقهای در سایه تحولات بزرگ منطقه میداند.
دستور کار اقتصادی
او معتقد است که جنبه اقتصادی مهمترین محور گفتگوها است، به ویژه با برگزاری همایش سرمایهگذاری سعودی و آمریکا با مشارکت گسترده بخش خصوصی در دو کشور.
الربیعان توضیح داد که همکاری مورد انتظار بین ریاض و واشنگتن با توجه به علاقه عربستان به جذب سرمایهگذاریهای آمریکایی به پروژههای توسعهای گسترده در چارچوب طرح تحول ملی ممکن است حوزههایی مانند هوش مصنوعی، فناوری و انرژی را در بر گیرد.
وی اشاره کرد که حجم مبادلات تجاری بین دو کشور در سال 2024 به حدود 32 میلیارد دلار رسیده است که نشاندهنده استحکام روابط اقتصادی است و انتظار میرود پس از سفر ترامپ تعدادی توافقنامه جدید اعلام شود.
در زمینه سیاسی، الربیعان اشاره کرد که نشست سران کشورهای حاشیه خلیج فارس که فردا برگزار میشود، مسائل مختلفی از جمله مسئله فلسطین را مورد بحث قرار خواهد داد، به طوری که طرف سعودی بر راه حل دو کشوری بر اساس مرزهای سال 1967 پافشاری میکند. وی همچنین به ابتکار عربستان-فرانسه برای برگزاری نشست بینالمللی در ژوئن آینده برای حمایت از این راه حل اشاره کرد.
پروندههای سوریه و لبنان
این خبرنگار فاش کرد که دیداری قریب الوقوع بین ترامپ، ولیعهد عربستان، احمد الشرع رئیس جمهور سوریه و جوزف عون رئیس جمهور لبنان، در چارچوب تلاشها برای هماهنگی مواضع منطقهای در قبال پروندههای داغ، به ویژه پروندههای مرتبط با سوریه و لبنان، برگزار خواهد شد.
وی افزود که ریاض در تلاش است تا از این لحظه برای ایجاد محور توافقی جدید در منطقه در پرتو آنچه که کم رنگ شدن نقش ایران پس از تحولات اخیر در سوریه میداند، سرمایهگذاری کند و اشاره کرد که تفاهمهای امنیتی و سیاسی ممکن است شامل مسائلی مانند سودان و امنیت دریای سرخ نیز باشد.
الربیعان معتقد است که این پنجمین نشست سران کشورهای حاشیه خلیج فارس و آمریکا است، اما در شرایطی متفاوت با چالشهای فزاینده و تمایل یکپارچه کشورهای حاشیه خلیج فارس برای ایجاد موضع مشترک، به ویژه در رابطه با درگیری فلسطینی-اسرائیلی و سایر بحرانهای منطقهای برگزار میشود.
پیت هگست وزیر دفاع آمریکا، مارکو روبیو وزیر خارجه، اسکات بیسنت وزیر خزانهداری و گروهی از رهبران قدرتمند تجاری آمریکا از جمله ایلان ماسک، مدیر عامل تسلا و مشاور ترامپ، ترامپ را همراهی میکنند.
8 سال پیش، ترامپ نیز عربستان سعودی را به عنوان مقصد اولین سفر خارجی خود انتخاب کرد و در آنجا عکسی به یادگار با یک کره نورانی گرفت و در رقص شمشیر شرکت کرد.
تصمیم مجدد او برای نادیده گرفتن متحدان غربی سنتی خود و سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس، نقش ژئوپلیتیکی رو به رشد این کشورها و اهمیت منطقهای آنها در حل درگیریهای منطقه، علاوه بر روابط تجاری ممتاز با آنها را تایید میکند.