دولت چین اعلام کرده است که بودجه نظامی خود را ۷.۲ درصد افزایش می‌دهد و به ۲۴۵ میلیارد دلار برای سال جاری می‌رساند.

به گزارش جماران به نقل از یورنیوز، دولت چین روز چهارشنبه با ارائه محرک‌های مالی بیشتر، وعده داد تلاش‌های گسترده‌تری برای حمایت از مصرف و کاهش تأثیر جنگ تجاری فزاینده با ایالات متحده انجام دهد.

جنگ تجاری در شرایطی اقتصاد چین را تهدید می‌کند که پکن مصمم است رشد اقتصادی‌ خود را در سال جاری دست کم حدود ۵ درصد حفظ کند.

دولت چین همچنین اعلام کرده است که بودجه نظامی خود را ۷.۲ درصد افزایش می‌دهد و به ۲۴۵ میلیارد دلار برای سال جاری می‌رساند.

این اقدام بخشی از تلاش مستمر پکن برای توسعه ارتشی بزرگتر و پیشرفته‌تر است که به گفته ناظران، هدف آن به چالش کشیدن قدرت نظامی آمریکا در آسیا و تثبیت ادعاهای ارضی این کشور است. طرح بودجه دفاعی چین روز چهارشنبه در نشست سالانه کنگره ملی خلق، نهاد قانون‌گذار این کشور ارائه شد.

لی چیانگ، نخست‌ وزیر چین در سخنرانی افتتاحیه نشست سالانه کنگره ملی خلق هشدار داد که «تغییراتی بی‌سابقه در یک قرن در سراسر جهان با سرعتی فزاینده در حال وقوع است.»

او گفت: «فضای بین‌المللی که به شکلی فزاینده پیچیده‌تر و پرتنش شده، ممکن است تأثیر عمده‌ای بر چین در زمینه‌هایی مانند تجارت، علم، و فناوری بگذارد.»

 

مصرف و فناوری در اولویت اصلی

در حالی که اقتصاد چین به دلیل تقاضای ضعیف داخلی و مشکلات بخش املاک و مستغلات آسیب‌پذیر شده است، جنگ تجاری با دولت دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهوری ایالات متحده، بخش صنعتی عظیم چین که موتور محرک اقتصاد این کشور محسوب می‌شود را نیز تهدید می‌کند.

آقای ترامپ همچنین با وضع تعرفه‌هایی بر فهرست بلند بالایی از کشورها، نظم تجاری جهانی چندین دهه‌ای را که پکن مدل اقتصادی‌اش را بر اساس آن بنا نهاده، مختل کرده است.

مقامات چینی تحت فشار فزاینده‌ای برای ارائه محرک‌های متمرکز بر مصرف و کاهش وابستگی اقتصاد به صادرات و سرمایه‌گذاری قرار دارند. به همین منظور، سیاست‌های حمایتی از مصرف‌کنندگان در دستور کار قرار گرفته است تا با فشارهای تورم‌زدا مقابله شود.

به گفته تحلیلگران، تاکید نخست وزیر چین بر واژه «مصرف» در گزارش امسال بسیار بیشتر از سال گذشته بوده است.

لی چیانگ امسال ۳۱ بار از این واژه استفاده کرده، در حالی که این تعداد در سال گذشته ۲۱ بار بوده است. همچنین واژه «فناوری» نیز امسال بیش‌تر در گزارش نخست وزیر چین به کار گرفته شده و تعداد آن از ۲۶ بار در سال ۲۰۲۴ به ۲۸ بار در گزارش امسال افزایش یافته است.

تیلی یانگ، تحلیلگر فناوری در Gavekal Dragonomics می‌گوید: «برای اولین بار، افزایش مصرف به اولویت اصلی در بین وظایف بزرگ سال ۲۰۲۵ ارتقا یافته و جایگاه فناوری را که معمولاً در رتبه اول قرار داشت، گرفته است.»

به گفته این تحلیلگر: «این یک چرخش از سیاست صنعتی قبلی نیست، بلکه دنبال کردن یک چارچوب اقتصاد کلان متعادل‌تر است.»

چین بیش از یک دهه است که از هدف خود برای گذار به یک مدل رشد مبتنی بر مصرف سخن می‌گوید، اما در عمل پیشرفت چشمگیری در این زمینه نداشته است. به همین دلیل، سرمایه‌گذاران هنوز به این تغییر لحن اعتماد ندارند.

ظهور اخیر پلتفرم هوش مصنوعی دیپ‌سیک Deepseek، احساسات مثبت تازه‌ای را در بازار برای چینی‌ها رقم زده است.

پیشرفت در زمینه هوش مصنوعی از دیگر موضوعاتی بود که در سخنرانی امسال نخست وزیر چین در مقایسه با سال گذشته سهم بیشتری به خود اختصاص داد.

دولت چین وعده‌هایی برای تقویت کاربرد هوش مصنوعی در بخش‌هایی از جمله وسایل نقلیه الکتریکی، تلفن‌های هوشمند و ربات‌ها داده است.

 

اهداف اقتصادی

نخست وزیر چین همچنین اعلام کرد که پکن قصد دارد امسال ۱.۳ تریلیون یوان (۱۷۹ میلیارد دلار) اوراق قرضه ویژه خزانه‌داری بلندمدت منتشر کند که نسبت به ۱ تریلیون یوان در سال ۲۰۲۴ افزایش نشان می‌دهد.

همچنین، دولت‌های محلی مجوز انتشار ۴.۴ تریلیون یوان بدهی ویژه را دریافت کرده‌اند که این رقم نیز نسبت به ۳.۹ تریلیون یوان سال گذشته افزایش یافته است.

دولت‌های محلی با انتشار این اوراق قرضه، منابع مالی لازم برای اجرای پروژه های زیرساختی را تامین می کنند.

علاوه بر این، پکن قصد دارد ۵۰۰ میلیارد یوان برای افزایش سرمایه بانک‌های بزرگ دولتی اختصاص دهد.

تحلیلگران معتقدند افزایش انتشار اوراق قرضه و افزایش هزینه‌های دولت، با هدف کاهش تأثیر منفی تعرفه‌ها بر اقتصاد چین صورت می‌گیرد.

تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند که در صورت تحت تاثیر قرار گرفتن رشد اقتصادی چین بر اثر اختلافات تجاری، دولت اواسط سال بودجه را تعدیل خواهد کرد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.