زندگینامه نادر طالب زاده

خلاصه مطلب:

نادر طالب زاده تهیه کننده، کارگردان، مستندساز و مجری تلویزیون بوده، او همچنین دبیر کنفرانس بین المللی افق نو، دبیر جشنواره فیلم عمار و از افراد موثر در تاسیس شبکه افق سیما و نیز عضو هیئت اندیشه ورز این شبکه بود. 

توضیحات :

نادر طالب زاده در سال 1332 در تهران متولد شده است. او مدرک تحصیلی کارشناسی ادبیات انگلیسی از دانشگاه راندولف میکن و کارشناسی ارشد کارگردانی سینما از دانشگاه کلمبیا دریافت کرده است. پدرش سرتیپ منصور طالب زاده اردوبادی و مادرش سیده وحیده امیرملوک شرفی نوه آیت الله شرف العالی اصفهانی بوده است. 

وی در ارتباط با پدرش نقل می کند که در سال 1343 دادگاهی شده، و در سال 1344 خانه نشین شده و یک سال بعد هم بازنشسته شده است. در خصوص خانه و باغ پدری نیز گفته است که اقساط آن به مدت 20 سال توسط پدرش پرداخت شده است، و پس از انقلاب به او اعلام شده که به دلیل بازنشستگی پدرش دلیلی برای مصادره اموال او وجود ندارد، اما پس از رحلت امام خمینی (س) اموال پدرش مصادره شده است. 

او در سال 1348 به آمریکا رفت و از 16 تا 26 سالگی در آمریکا زندگی می کرد، و سرانجام در شهریور ماه سال 1357 در اواخر تحصیلات دوره کارشناسی ارشد به ایران بازگشت.

او فعالیت خود را در صدا و سیمای جمهوری اسلامی از سال 1359 و با ساخت فیلم های مستند آغاز کرد. از جمله دیگر برنامه ها و مستندهایی که وی برای تلویزیون ساخت می توان به خنجر و شقایق، بیداری خاموش، راز، عصر، ساعت 25 و سریال بشارت منجی اشاره کرد. 

طالب زاده در روزهای پایانی منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان مترجم و راهنمای برخی رسانه ها و خبرگزاری ها شروع به فعالیت کرد، و 10 روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود که روزنامه تهران تایمز را تاسیس کرد. 

دو هفته پیش از شروع جنگ تحمیلی در تابستان 1359 مستند خوزستان را تولید کرده و در اواخر همان سال ساخت مستندی به نام واقعیت از ماجرای گروگانگیری را آغاز کرد. 

در سال 1360 به عنوان خبرنگار صدا و سیما راهی جبهه های دفاع مقدس شد، و در آنجا مستند شوش، شهر شهیدان گمنام را تولید کرده و به تهران بازگشت، او پس از آن تا پایان جنگ به عنوان فیلمساز در مرکز تولید فیلم در تهران مشغول فعالیت شد. 

پس از پایان جنگ مدیر مرکز اسلامی آموزش فیلمسازی شد و سپس به مرور به عنوان منتقد سیاست های رسانه آمریکا در تلویزیون مطرح شد. 

از دیگر فعالیت‌های او می‌توان به تدریس در مرکز اسلامی آموزش فیلمسازی و مدیریت مرکز تحقیقات و مطالعات سینمایی در معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره کرد. وی در جنگ بوسنی شرکت داشته‌است. او همچنین پس از پایان جنگ تحمیلی سابقه همکاری با شهید مرتضی آوینی را نیز داشته است. 

همسر اول او خانم اعظم باقری نام داشت، و وی دارای 4 فرزند بوده و همسر دوم وی خانم زینب مهنا پژوهشگر و فعال حقوق بشر اهل لبنان است، که از دوستان مرضیه هاشمی گوینده پرس تی وی است.

نادر طالب زاده در سال 1395 از هدف ترور بیولوژیک قرار گرفتن خود پرده برداشت و گفت: سال 93 با گروهی از لبنان برای راهپیمایی اربعین به عراق رفته بودم که در هتل چمدانم گم شد تا اینکه پنج یا شش روز بعد در کربلا نصف شب تحویلم دادند. از همان زمان که چمدان را تحویل گرفتم دچار سرفه های خونی شدم که بعدا با اقدامات درمانی، بهبود یافتم اما دچار نارسایی قلبی هستم.

طالب زاده در 8 آذر ماه سال 1400 به دلیل عوارض ناشی از عارضه قلبی و لختگی خون در بیمارستان بستری شده بود، او همچنین 18 دی ماه همان سال بار دیگر در بخش مراقبت های ویژه بستری شده بود، و اوایل بهمن ماه از بیمارستان مرخص شد، و سرانجام در تاریخ 9 اردیبهشت ماه سال 1401 بعد از طی دوره سخت و طولانی بیماری دار فانی را وداع گفت، پیکر او پس در نزدیکی مزار شهید آوینی در بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد.