به گزارش ایرنا، رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری باشت می گوید: به تشخیص یک گروه از کارشناسان گیاه شناس، درخت کهنسال لار نیازمند اعتبارات ویژه برای زیرسازی و حفاظت است.
صادق ماندنی زاده اظهار داشت: انجام حصارکشی برای حفاظت در برابر سودجویان از دیگر نیازها برای بقای این شاهکار طبیعت در باشت است.
وی بیان کرد: درخت کهنسال باشت با وجودی یکی از شگفتی های طبیعت است اما راه مناسب دسترسی مناسب برای ورود گردشگران را ندارد.
ماندنی زاده بیان کرد: این جاذبه طبیعی با وجود راه نامناسب سالیانه میزبانی تعدادی از طبیعت دوستان است.
این درخت که جلوه ای از پیوند زیبایی های طبیعی و تاریخی است یکی از اثر 6 میراث طبیعی ثبت شده در آثار تاریخی استان کهگیلویه و بویراحمد است.
غارده‌شیخ پاتاوه، چشمه بلقیس چرام، چشمه کورسای چرام ،درخت کنار مقدس دهدشت و آبشار کمردوغ در فهرست آثار طبیعی ملی ثبت شده است.
** ویژگی های منحصر به فرد این درخت
درخت سرو باشت که در میان اهالی با نام سرو کوهی معروف است در 50 کیلومتری شهر باشت واقع شده است 40 متر طول و هفت متر عرض دارد.
درخت سرو کهنسال باشت سال 90 در فهرست میراث طبیعی کشور به ثبت ملی رسیده است.
در کنار این درخت کهنسال کتیبه ها و دست نوشته هایی از دوره های مختلف و آتشکده زرتشت وجود دارد.
تحقیقات 2 ساله کارشناسان و نمونه برداریهای DNA از درخت سن آن را به 2 هزار و 770 سال تخمین زده است.
ارتفاع این درخت هفت متر و 45 سانتیمتر و دور تنه آن هفت متر است که یکی از سه درخت کهنسال ایران است.
به گفته خانم پروفسور سودابه علی احمد کروری استاد دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی وین اتریش این درخت به جای مانده از دوره زرتشتیان است که اعتقاد زیادی به سرو داشته اند و در هر منطقه ای که زندگی می کرده اند درخت سرو وجود داشته است.
درخت سرو لار در سال 90 در ردیف فهرست آثار طبیعی ملی به ثبت رسیده است.
در 150 کیلومتری یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد و پس از عبور از روستای های تلچگاه و درگ درخت کهنسال سرو، به امامزاده سید محمد (ع) ، دشت لار و سپس این جاذبه طبیعی می رسیم.
صاحبنظران می گویند:سلامتی درختان کهنسال باید به صورت دوره‌ای بررسی شود زیرا احتمال دارد تنه آنها از درون دچار پوسیدگی شود.
این متخصصان می گویند:درختان کهنسال جزو میراث ملی محسوب می‌شوند بنابراین لازم است بر اساس یک برنامه مدون وضعیت خاک، آفات، سیستم آبیاری و ... این درختان سالانه چندین بار بررسی شود.
این درخت که توانسته است از تغییرات اقلیمی بسیاری جان سالم به در ببرد و در واقع تجلی واقعی “مادر طبیعت” است.
رئیس میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری باشت گفت:این درخت بر اساس پژوهش های محققان کشوری یکی از کهنترین و نادرترین درختان سرو ایران است.
ماندنی زاده افزود: قدمت، شکوه شکل ظاهر این شگفتی طبیعت در کنار بقعه متبرکه امامزاده سید محمد (ع) و بناهای تاریخی هر ساله تعداد زیادی گردشگر را به این منطقه می کشاند.
60 اثر تاریخی در شهرستان باشت تاکنون در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
پل تاریخی پریم، دوگور دوپا، چهار صفه خان احمد و اشکفت شاه از مهمترین آثار تاریخی ثبت رسیده این شهرستان است.
شهرستان باشت با وسعت بیش از یکهزار و 600 کیلومتر در جنوب شرقی کهگیلویه و بویراحمد دارای 115 روستا، یک شهر، 2 بخش و 22 هزار نفر جمعیت است.
باشت در 110 کیلومتری یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
8143/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.