به گزارش خبرنگار ایرنا همانطور که می دانیم، بیش از دو سوم کره زمین را آب فرا گرفته، اما مهم این است که تنها حدود 2،5 درصد آن را آب شیرین و قابل مصرف تشکیل داده است.
از این مقدار هم حدود 70 درصد آن به صورت یخ در قطب شمال و جنوب یا به صورت آب های زیر زمینی عمیق با عمق بیش از 2 هزار متر است که برای ما غیر قابل دسترسی است.
به طور کل می توان گفت از کل آب های موجود بر روی این کره خاکی، تنها یک درصد آن به صورت آب شیرین قابل شرب است که بر اساس گزارش سازمان یونسکو اگر همه آب های موجود در جهان را یک گالن فرض کنیم کل آب شیرین را باید به اندازه یک قاشق چای خوری در نظر گرفت.
این آمارها، ما را بیش از پیش به ارزش و اهمیت این مایع حیات بخش رهنمون می شود و در عین حال، نگرانی ما را از کمبود آب و ایجاد چالش در چند سال آینده بیشتر می کند.
تا چند سال پیش، مردم کشورمان تصور می کردند که آب یک منبع بی‌ نهایت است و در مصرف آن به ندرت صرفه جویی می کردند تا اینکه با کاهش بارندگی و خشکسالی های متعدد، به تدریج خطر کاهش منابع آبی را احساس کردند.
امروز، رقابت برای منابع آب بسیار شدیدتر است و کشورها در مناطق خشک و نیمه خشک که ایران نیز جزو آنها محسوب می شود، با چالش تامین آب شرب، کشاورزی و صنعت در بسیاری از شهرها و روستاها مواجه هستند.
با توجه به اینکه یکی از مؤلفه های اقتصاد مقاومتی بهینه کردن مصرف به ویژه در بخش آب است نقش این کالای اقتصادی در حوزه های مختلف به خوبی نمایان بوده و می تواند دست مایه ای برای ایجاد صنایع درآمدزا در بخش های صنعت، کشاورزی و خدمات در سطح استان شود؛ البته این امر مستلزم تغییر نگاه مردم به آب و استفاده بهینه از آن است.
مسئولان نیز باید نسبت به مدیریت صحیح منابع آبی کشور و از جمله کردستان، اهتمام لازم را به خرج داده و از هدر رفت این منبع خدادادی ممانعت کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان گفت: سالانه بیش از یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب آب در استان برای مصارف مختلف کشاورزی، شرب و صنعتی رهاسازی می شود.
اقبال شاه نظری اضافه کرد: میزان مصرف آب در ایران و کردستان در بخش شرب هفت درصد، در بخش صنعت یک درصد و بخش کشاورزی 92 درصد است.
وی افزود: با نگاهی به این آمار مشخص می شود که بخش کشاورزی نیازمند نوآوری، نوسازی، فرهنگ سازی و آگاهی بخشی و همچنین قوانین بازدارنده است.
شاه نظری اظهار کرد: افراط و تفریط در به کار بردن کودهای شیمیایی، خشکسالی و مصرف بی رویه منابع آبی در دشت های بزرگ موجب آلودگی و شور شدن آب های زیرزمینی، آلودگی هوا و در نتیجه از بین رفتن محیط زیست می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان گفت: با نگاهی به گذشته می توان نتیجه گرفت که اتفاقات بیست سال گذشته تاثیر فراوانی در حال داشته و تصمیمات امروز موثر بر آینده است؛ بنابراین مسائلی همچون بازچرخانی و استفاده مجدد از پساب ها موجب صرفه جویی در مصرف آب شده است.
شاه نظری با بیان اینکه هم اکنون 34 طرح سد مخزنی در استان در حال بهره برداری، ساخت و مطالعه است ادامه داد: 9 طرح در حال بهره برداری، 11 طرح اجرایی و 14 طرح مطالعاتی است.
وی اظهار کرد: هزینه بالای تولید آب به علت وضعیت توپوگرافی استان و عدم رعایت مصرف بهینه آب به خصوص در بخش کشاورزی از مهمترین چالش های بخش آب کردستان است.
شاه نظری افزود: عدم وجود برنامه ریزی منسجم در گذشته در مبحث ورود به صنعت و صنایع وابسته به کشاورزی، عدم توجه به افزایش بهره وری آب در استان و عدم توجه به بهبود وضعیت کیفی منابع آب از دیگر چالش های این بخش است.
به گفته وی، واقع شدن دشت های وسیع مانند دشت دهگلان و قروه در بخش شرقی استان و قرار گرفتن منابع آبی در قسمت غربی استان و دشواری شرایط انتقال آب از دیگر مشکلات این بخش است.
او اظهار کرد: در حالی که در بسیاری از دشت های این منطقه مقدار ورودی آب بسیار کمتر از خروجی آن بوده (دارای بیلان منفی)، در نیمه غربی استان بخشی از آب رودخانه ها به مناطق مرزی و استان های همجوار سرریز می شوند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان گفت: هم اکنون در مجموع سه هزار و 235 حلقه چاه در استان دارای پروانه بهره برداری بوده که از این تعداد، 2 هزار 500 حلقه چاه دارای کنتور هوشمند هستند.
شاه نظری افزود: از این تعداد 294 کنتور هوشمند در سال 1395 نصب شده که 210 کنتور بر روی چاه های کشاورزی و 84 کنتور نیز بر روی چاه های صنعتی نصب شده است.
وی در خصوص انسداد یک هزار و 200 حلقه چاه آب غیرمجاز نیز اضافه کرد: در سال 1395 در مجموع 289 حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده که حجم برگشتی آب این چاه ها در مجموع 3.5 میلیون مترمکعب بوده است.
وی اظهار کرد: سال گذشته 104 حلقه چاه غیرمجاز و 139 موتور تلمبه غیرمجاز شناسایی شده و پنج دستگاه حفاری غیر مجاز توقیف شده است.
استان کردستان با میزان بارندگی سالانه 540 میلیمتر (2برابر میانگین کشوری) و 4.3 میلیارد متر مکعب حجم منابع آب سطحی در سه دشت بزرگ استان شامل دشت های قروه، دهگلان و چهاردولی جز دشت های ممنوعه است.
کردستان با مساحت 29 هزار کیلومتر مربع دارای حجم بارشی معادل 13.2 میلیارد متر مکعب در سال (3.1 درصد کل بارندگی کشور) و 17 رودخانه دائمی و 24 رودخانه فصلی با حجم منابع آب سطحی 4.3 میلیارد مترمکعب (6.6 درصد روان آب های کشور) بوده و دارای سه حوضه آبریز درجه یک کشور است.
این استان دارای هشت دشت وسیع به مساحت یک هزار و 627 کیومترمربع مساحت بوده که بیلان منفی و کسری ذخایر آبی آن معادل 722 میلیون مترمکعب آب است.
یکم تا هفتم تیر ماه به نام هفته صرفه جویی در مصرف آب نامگذاری شده است.
7355/6108
**خبرنگار: وریا کرمی/**انتشار دهنده: امید بهمنی
** آگاهی از آخرین اخبار استان کردستان در کانال زیر:
@IRNASANANDAJ
https://telegram.me/joinchat/DHygAj7hzZXSBJmWuX3Bvg
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.