یادداشت پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

یادداشت تلگرامی:

پاسداشت حقوق گروه‌ هاى اجتماعى

پاسداشت حقوق گروه‌ هاى اجتماعى بدین است که هر گروه از سهم ‌هاى معیّن خویش بهره‌ مند شود و هیچ حقّى از آن گروه نادیده گرفته نشود.

یک مدرس دانشگاه از تاکید حضرت امیر المومنین(ع) بر پاسداشت حقوق گروه‌ هاى اجتماعى نوشت.

به گزارش جماران ، در یادداشت استاد مصطفی دلشاد تهرانی آمده است:


در هر جامعه ‌اى، گروه ‌هاى اجتماعى متعددى وجود دارد که لازم است حقوق اجتماعى آن‌ها پاس داشته شود؛ بدین معنا که هیچ گروهى نادیده گرفته نشود و از حقوق خود محروم نگردد، بلکه از همه حقوق خود به درستى بهره ‌مند شوند.

امیرمؤمنان على(ع) در عهدنامه مالک ‌اشتر، آن‌جا که سخن از گروه‌هاى اجتماعى به میان مى ‌آورد، در پاسداشت حقوق آن‌ها فرموده است:

«وَ کُلاًّ قَدْ سَمَّى اللّه‌ُ لَهُ سَهْمَهُ، و وَضَعَ عَلَى حَدِّهِ فَرِیضَةً فِی کِتَابِهِ أَوْ سُنَّةِ نَبِیِّهِ ـ صَلَّى ‌اللّه‌ُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ ـ عَهْدًا مِنْهُ عِنْدَنَا مَحْفُوظًا.» 
نهج البلاغه ، نامۀ ۵۳ ( عهدنامۀ مالک اشتر )

و خداوند سهم هر یک را جداجدا، نام برده است؛ و در کتاب خود یا سنّت پیامبرش ـ که درود خدا بر او و خاندانش باد ـ به اندازه و به عنوان وظیفه ‌اى واجب گذارده است، که به صورت پیمانى از جانب خدا در نزد ما نگهدارى مى ‌شود [و به اجرا درمى ‌آید].

پاسداشت حقوق گروه‌ هاى اجتماعى بدین است که هر گروه از سهم ‌هاى معیّن خویش بهره‌ مند شود و هیچ حقّى از آن گروه نادیده گرفته نشود؛ و سامان جامعه چنان باشد که هر گروه امکان بهره ‌مندى از درآمدهاى عمومى را در چارچوب قوانین داشته باشد و به تأمین و بسامانى کامل برسد، چنان‌که امام(ع) فرموده است:

«وَ فِی اللّه‌ِ لِکُلِّ سَعَةً، وَ لِکُلٍّ عَلَى الْوَالِی حَقٌّ بِقَدْرِ مَا یُصْلِحُهُ.» 
همان

و براى هر یک از اینان [در درآمدهاى عمومى به دست آمده از سوى خدا] فراخ سهمى است، و براى هر یک برگردن سرپرست به اندازه‌اى که زندگى‌ شان را به سامان رساند، حقّى است. 

این پاسداشت حقوق از جانب حکومت، باید به گونه ‌اى باشد که اطمینان حاصل گردد که حقّ هر گروه اجتماعى، آن‌سان که شایسته است ادا مى ‌گردد، و مى ‌توان در درگاه خدا عذر پذیرفته شده در پاسداشت حقوق گروه‌هاى اجتماعى داشت:

«وَ کُلٌّ فَاعْذِرْ إِلَى اللّه‌ِ فِی تَأْدِیَةِ حَقِّهِ إِلَیْهِ.» 
همان

و درباره هر کس باید به گونه ‌اى رفتار کنى که در گزاردن حقّ او بتوانى در درگاه خدا عذرى پذیرفته داشته باشى.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.