به گزارش ایرنا، طبق اعلام کارشناسان کاهش 48 درصدی بارش های سال زراعی جاری در همدان نسبت به سال‌ های گذشته باعث شده ذخیره سد اکباتان که تامین کننده 75 درصد آب آشامیدنی شهر همدان است از 23 میلیون مترمکعب در سال زراعی گذشته به 13 میلیون مترمکعب کاهش یابد و این امر بر جدی بودن بحران آب در همدان صحه گذاشته است.
در این شرایط، برداشت از آب های سطحی در فصول غیر زراعی، نصب کنتورهای هوشمند برداشت آب از چاه های کشاورزی و انسداد چاه های غیر مجاز از جمله اقدامات مسئولان حوزه آب استان برای گذر از بحران بی آبی است که اگرچه کارگشاست، اما کافی نیست.
قطع کردن آب در ساعاتی از شبانه روز نیز طرحی بود که در حدود یک دهه پیش برای مقابله با بحران کم آبی اجرایی می شد و شهروندان همدانی روزانه هشت ساعت از مصرف این مایه حیات محروم می شدند؛ اما این طرح نیز نتوانست تاثیری بر نهادینه کردن فرهنگ صرفه جویی در بین مردم داشته باشد و تنها موجب شد زمان مصرف مشترکان جابه جا شده و در برخی موارد افزایش هم داشته باشد.
از این رو امسال با افت چشمگیر حجم آب سد اکباتان به عنوان مهمترین منبع تامین آب آشامیدنی این شهر، رویکرد دیگری برای مقابله با بحران آب اتخاذ شد و کاهش فشار آب درون شبکه به عنوان راهکار جدیدی برای صرفه جو کردن مشترکان همدانی در دستور کار قرار گرفت تا شاید بتوان از این طریق فرهنگ مدیریت مصرف را در بین شهروندان همدان نهادینه و مصرف بهینه را در این شهر اجرایی کرد.

***اجرای برنامه کاهش فشار آب در همدان
معاون بهره ‌برداری شرکت آب و فاضلاب استان همدان با بیان اینکه پنج میلیون مترمکعب کمبود ذخیره آب در سد اکباتان داریم، گفت: آب آشامیدنی 75 درصد شهروندان همدان از سد اکباتان تامین می ‌شود که در حال حاضر با کاهش بارندگی ‌ها تنها 13 میلیون مترمکعب آب در سد اکباتان وجود دارد.
حمیدرضا نیکداد با اشاره به اینکه ورودی سد اکباتان در سال گذشته هفت هزار لیتر در ثانیه بود، گفت: در حال حاضر ورودی سد اکباتان یک هزار لیتر در ثانیه است که یک هفتم سال گذشته است.
وی با تاکید بر اینکه در شرایط موجود باید مدیریت مصرف از سوی مردم و شرکت آب و فاضلاب صورت گیرد، اظهار کرد: در این راستا برنامه قطعی آب نداریم بلکه برنامه مدیریت فشار شبکه در تمام نقاط همدان در دستور کار این شرکت است.
وی ادامه داد: به منظور توزیع عادلانه آب موجود در بین مردم و همچنین جلوگیری از نشتی‌ های کنار شبکه ‌ای، برنامه مدیریت فشار شبکه آبرسانی را در تمام نقاط همدان در دستور کار داریم.
معاون بهره ‌برداری شرکت آب و فاضلاب استان همدان با بیان اینکه به علت مشکلاتی که در سد اکباتان وجود دارد این برنامه در شهر همدان اجرا می ‌شود، گفت: در زمان‌ هایی که شهروندان کمترین استفاده از آب را دارند، فشار را به حداقل ممکن می ‌رسانیم تا فرصت برای حفظ ذخایر و توزیع عادلانه آب در همدان فراهم شود.
نیکداد با اشاره به اینکه سعی داریم به کمک مردم مدیریت خوبی بر منابع موجود داشته باشیم، بیان کرد: برنامه کنترل فشار از ساعت 12 شب تا پنج بامداد آغاز شده و در هفته آینده به ساعات روز نیز منتقل می شود.
وی خاطر نشان کرد: کنترل فشار در شهر همدان توسط 44 دستگاه کنترل ‌گر انجام می ‌شود که این دستگاه‌ ها به شکل هوشمند بوده و در زمانی‌ که فرمان داده شود به تدریج فشار را کاهش و سپس به نقطه قبل برمی‌ گرداند.

***برخورد جدی با مشترکان پرمصرف همدان
معاون بهره‌ برداری شرکت آب و فاضلاب استان همدان گفت: مردم همدان مردمی صرفه ‌جو بوده و میزان مصرف آنها متعادل است، اما با مشترکان پرمصرف در این زمینه تذکر داده می ‌شود و برخورد جدی صورت می‌گیرد.
نیکداد با تاکید بر اینکه شهروندان باید صرفه ‌جویی را به فرهنگ تبدیل کنند، یادآور شد: در صورت مشاهده هدر دادن آب توسط مشترکان در کوچه و خیابان ‌ها، به طور قطع تذکر داده و اشتراک آنها را قطع می کنیم.
مدیر آب و فاضلاب شهرستان همدان نیز در این خصوص گفت: بطور متوسط میزان مصرف آب شرب شهر همدان ماهیانه حدود سه میلیون متر مکعب و ذخیره کنونی سد اکباتان 13 میلیون متر مکعب است.
حسین آذرتکین افزود: دبی ورودی آب به سد اکباتان هم اکنون به شدت کاهش یافته و به 2.1 لیتر بر ثانیه رسیده و با شروع فصل بهار منابع آب فصلی را نیز در اختیار نداریم.
وی با بیان اینکه 69 حلقه چاه آب برای تامین آب آشامیدنی در اختیار داریم، افزود: با توجه به کاهش سطح منابع آب زیر زمینی 28 حلقه چاه از مدار خارج شد و دبی آب دیگر چاه ها نیز به شدت کاهش یافته است.
وی بیان کرد: با توجه به شرایط موجود فشار شبکه آب شرب شهر همدان را در ساعات کم مصرف کاهش می دهیم و از همه مصرف کنندگان خواستار صرفه جویی در مصرف آب هستیم.

*** اصلاح الگوی کشت و توسعه سیستم های نوین آبیاری
فرماندار همدان نیز با اشاره به بحران آب شهرستان همدان، گفت: قصد ایجاد نگرانی و القای شرایط بحرانی به افکار عمومی را نداریم و همه دستگاه های ذیربط با جدیت به دنبال تامین منابع آبی با اولویت آب آشامیدنی و مصرفی مردم هستند اما با توجه به شرایط اقلیمی با وضعیت خاصی مواجهیم.
علی تعالی با بیان اینکه میزان بارش ها نسبت به سال گذشته تاکنون 43 درصد کاهش داشته است، بیان کرد: بارش ها نسبت به میانگین بلندمدت نیز 34 درصد کاهش داشته و از طرفی نیز افزایش یک تا 1.5 درصدی میانگین نسبی دما در فصل بهار امسال نسبت به سال گذشته پیش بینی شده است.
وی افزود: حدود 93 درصد منابع آبی همدان در بخش کشاورزی مصرف می شود که باید با توجه به کاهش چشمگیر منابع آب، سازمان جهاد کشاوزی نسبت به اصلاح الگوی کشت و جلوگیری از کشت محصولات پر آب بر برنامه ریزی کند.
فرماندار شهرستان همدان توسعه سیستم های نوین آبیاری را از دیگر انتظارات جدی از سازمان جهاد کشاورزی دانست و تاکید کرد: با توجه به محدودیت منابع آب، از تکرار کشت در اراضی کشاورزی طی یک سال زراعی نیز باید جلوگیری شود.
تعالی افزود: در راستای تعادل بخشی منابع آب، 351 حلقه چاه آب غیر مجاز در سطح شهرستان مسدود شده است و با این وجود باید بر میزان برداشت آب از چاه های مجاز نیز به صورت مستمر نظارت شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان همدان نیز با اشاره به کاهش بارندگی ها در استان گفت: نتیجه کاهش 45 درصدی بارش ها نسبت مدت مشابه سال گذشته موجب کاهش هفت برابری ورودی سد اکباتان و کاهش 40 درصدی حجم ذخیره آب در پشت این سد شده است.
سید هادی حسینی بیدار افزود: هم اکنون برداشت آب از سد اکباتان به کمترین میزان خود در حال انجام است و برداشت از آب های سطحی در فصول غیر زراعی، نصب کنتورهای هوشمند برداشت از چاه های کشاورزی و مدیریت هوشمند فشار در سطح شهر از اقدامات صنعت آب استان برای گذر از بی آبی است.

***روحانیان در فرهنگ سازی مدیریت مصرف پیشگام شوند
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه شهر همدان نیز بر نقش موثر روحانیت در فرهنگ سازی مدیریت مصرف در بین آحاد مردم تاکید کرد و گفت: جایگاه خدمت رسانی به مردم و موثر بودن، برای مدیران صنعت آب و برق بسیار ارزشمند است و باید قدر آن را دانست چرا که هزاران نفر ازحاصل دست رنج شما مدیران بهره می برند.
آیت الله غیاث الدین طه محمدی با تاکید بر ترویج روش های صحیح مصرف در بین آحاد مردم گفت: روحانیت جایگاه ویژه ای نزد مردم دارد و باید برای ترویج فرهنگ مدیریت مصرف روحانیان پیشقدم شوند.
وی با قدردانی از خدمات مطلوب و مستمر مجموعه صنعت آب و برق در استان همدان گفت: این که در این سالها مردم استان دغدغه و نگرانی بابت آب و برق نداشتند خود نوعی عبادت است.
شهرهمدان حدود 500 هزار نفر جمعیت دارد که 100 درصد آن زیر پوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب قرار دارد.
1181/2090
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.