به گزارش خبرنگار ایرنا، بر اساس تازه ترین گزارش پیش بینی فصلی مرکز اقلیم شناسی کشور که از سوی هواشناسی مازندران به دست ایرنا رسیده است، در زمستان پیش رو نیز شاهد کاهش بارندگی هستیم.
طبق گزارش هواشناسی در 9 ماهه اول سال 97 حدود 459 میلیمتر بارش باران در مازندران به ثبت رسید که در مقایسه با دوره آماری بارش ها دراین خطه شمال کشورحدود هشت درصد کاهش یافته است و این کاهش در مناطق کوهستانی به حدود 11.6 درصد رسید.
علاوه بر این طبق گزارش مرکز اقلیم شناسی، زمستان پیش رو با افزایش حدود یک ونیم درجه ای دمای هوا همراه خواهد بود.
حال نه تنها بارندگی زمستان امسال سفره های زیر زمینی را سیراب نخواهد کرد، بلکه با بالا رفتن دمای هوا که خود به نوعی ناشی از کمی بارش است، شاهد تبخیر بیشتر آب های سطحی و زیرزمینی خواهیم بود.
علاوه براین به نظر کارشناسان افزایش دمای هوا منجر به آب شدن زودرس برف و یخچالهای البرز و عملا مانع از ذخیره سازی آب برای فصول گرم می شوند.
حال این مشکلات را در کنار مصرف بی رویه آب در بخش های مختلف به خصوص کشاورزی استان قرار دهیم وضعیت خطرناکی را می توان برای آینده اقلیمی مازندران تصور کرد.
مثال بارز و عینی آن کشت دوم برنج است که حدود یک دهه در مازندران رواج یافته و امروز یکی از اقدامات بحران آفرین برای ذخیره آب زیر زمینی محسوب می شود.
همچنین در تازه ترین گزارش از شرکت آب و فاضلاب شهری مازندران، میزان مصرف آب شرب در استان طی سه ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته هفت درصد افزایش داشته است.
حال آنکه بر اساس همین گزارش سالانه حدود 28 درصد منابع آب آشامیدنی مازندران هدر می رود که مهم ترین عامل آن فرسودگی و شکستگی خطوط توزیع عنوان می شود که 15 درصد منابع آب شرب در این بخش هدر می رود.
این در حالی است که بر اساس گزارش ها تراز منابع آب زیرزمینی استان در دوره 10 ساله گذشته 80 میلیون متر مکعب کاهش داشت و همچنین چشمه های استان نیز امسال نسبت به سال گذشته حدود 40 درصد کاهش در آبدهی را تجربه کردند.
** مازندران دچار پدیده خشکسالی دو طرفه
مدیرکل هواشناسی مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: غالبا خشکسالی ها در کشورها و مناطق دیگر دنیا تحت تاثیر گازهای گلخانه ای و یا گرم شدن تدریجی زمین اتفاق می افتد اما خشکسالی که استان مازندران را تهدید می کند هم از سوی تغییرات جوی و هم از سوی مصارف انسانی است.
محمدرضا رضوی افزود: نباید مردم مصرف روزمره و کشاورزی خود را بر اساس آمار افزایش نقطه ای بارش ها تنظیم کنند، زیرا طبق دوره آماری، امسال نیز همانند سالهای پیش شاهد کاهش روند بارش نزولات آسمانی هستیم.
وی اظهار کرد: باید مردم بدانند که به ازای هر یک مترمکعب مصرف آب های زیر زمینی پنج سال بارش لازم است تا جبران شود و این موضوع مهمی است که همه مسئولان و مردم باید به آن توجه جدی داشته باشند.
به گفته مدیرکل هواشناسی مازندران کشت برنج نه تنها بیشترین میزان خسارت را به ذخایر آبهای زیر زمینی می زند بلکه بیشترین تاثیر را نیز از کاهش بارندگی و گرم شدن مازندران می پذیرد.
وی گفت: در صورت همزمانی فصل کشاورزی با زمان جاری شدن آب رودخانه ها و استفاده از آب های سطحی در فصل بهار یا به اصطلاح کشاورزی به موقع، حداقل خسارت به منابع آب خواهد خورد.
رضوی به کشت دوم و سوم برنج اشاره کرد و افزود: متاسفانه این نوع کشت برنج که حدود یک دهه است در مازندران رواج یافته، در خشک ترین زمان سال و پایین ترین میزان آب دهی رودخانه ها اتفاق می افتد که کشاورزان برای تامین آب مورد نیاز به استخراج آب از سفره های زیر زمینی اقدام می کنند.
**گرم تر شدن زمین در مازندران با فعالیت های کشاورزی
مدیرکل هواشناسی مازندران با اشاره به گرم تر شدن زمین و همچنین روند افزایش گرما در مازندران، گفت: فعالیت های کشاورزی در خاک استان منجر به آزادکردن گاز متان می شود که 20 برابر بیشتر از گازکربنیک گرما تولید می کند.
به بیان رضوی، کشاورزی بی رویه و مدیریت نشده و استفاده از ذخایر زیر زمینی به زودی آسیب جدی به اکوسیستم و اقلیم مازندران خواهد زد که در آن تر و خشک باهم خواهند سوخت.
چندی پیش نیز رئیس ستاد معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که هم اکنون 56 درصد آب مصرفی بخش کشاورزی به دلیل بهره برداری نامناسب هدر می رود.
وی همچنین میانگین راندمان آب در بخش کشاورزی کشور را حدود 44 درصد اعلام کرد و توضیح داد: مکانیزه نبودن بهره برداری ، سنتی بودن کشاورزی و همچنین استفاده بی رویه از زمین برای بهره برداری بیشتر مهمترین علت پایین بودن راندمان و هدر رفت آب در بخش کشاورزی ایران است.
** کشاورزی سازگار با اقلیم باید محور کشت قرار بگیرد
رئیس جهاد کشاورزی استان مازندران با بیان اینکه اخطارهای هواشناسی و دیگر نهادهای تخصصی باید جدی گرفته شود، گفت: در این مسیر باید کشاورزی سازگار و همچنین حفاظت شده محور کشت قرار بگیرد.
عزیزالله شهیدی فر افزود: مدیریت مصرف آب مهم ترین مساله در ادامه حیات کشاورزی است و خوشبختانه کشاورزان مازندران نیز پذیرفته اند که ما در حال حاضر و آینده با مشکل کمبود آب روبرو هستیم.
وی ادامه داد: در چند سال اخیر تحقیقات و اقدامات خوبی برای استفاده از اقلام کشت کم آب بر شده است و این مسیر در آینده نیز ادامه دارد.
رئیس جهاد کشاورزی مازندران گفت: استفاده از کشاورزی حفاظتی در کلزا و گندم، کشت برنج از طریق آبیاری تناوبی و اقلام برنج کم آب بر، کشت گلخانه ای و آبیاری تحت فشار از اقداماتی است که چند سال اخیر کشاورزان با همکاری جهاد انجام می دهند.
شهیدی فر افزود: امسال برای نخستین سال از 200 هزار هکتار عرصه کشت برنج 60 هزار هکتار به صورت آبیاری تناوبی و مستقیم انجام شد که بیش از 50 درصد کاهش مصرف آب دارد.
همچنین به گفته وی امسال 55 هزار هکتار کشت گلخانه ای در مازندران انجام شده است که نسبت به کشت در فضای باز مصرف کمتر آب و بازدهی 10 برابر بیشتر دارد.
رئیس جهاد کشاورزی مازندران همچنین به کشت بیش از 20 هزار هکتار از اراضی استان به صورت کشاورزی محافظتی اشاره کرد و گفت: در کشت محافظتی دیگر از روش شخم و شیار استفاده نمی شود و بذر به صورت مستقیم در خاک کاشته می شود.
وی افزود: وقتی که خاک‌ شخم نمی‌شود، فوائدی شامل افزایش طول عمر خاک، افزایش مقدار کربن خاک و تغییر در چرخه مواد غذایی در خاک، را داراست. به هم زدن خاک، موجب آزاد شدن مقدار قابل توجهی دی‌اکسید کربن به جو می‌شود.
شهدی فر گفت: میزان مصرف آب استان در بخش کشاورزی سالانه حدود 2 میلیارد و 700 میلیون متر مکعب است که از این میزان بیش از 200 میلیون متر مکعب مربوط به یک وعده کشت برنج است.
وی در پایان گفت: به طور حتم با توجه شرایط آب و هوایی استان و هشدار های کارشناسان حوزه آب، باید کشت سنتی را کنار گذاشت و از روش های نوین کشاورزی استفاده کرد و در این راه جهاد کشاورزی و کشاورزان مازندرانی باید همراه با یکدیگر در این مسیر گام بردارند.
7335/1899
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.