به گزارش ایرنا، کوه های سر به فلک کشیده زاگرس، گوناگونی اقلیم و آب و هوا، تالاب ها و وجود تنوع زیستی، ظرفیت های خدادادی لرستان است که در فصول مختلف سال زیبایی خاصی به این استان بخشیده و به همین سبب مامن و زیستگاه مناسبی برای انواع پرنده، چرنده، آبزی و جانداران بومی و مهاجر است.
این مکان های چشم نواز افزون بر جذب گردشگران، گاهی جولانگاه شکارچیان و متخلفان زیست محیطی نیز است، اگرچه در سال های گذشته با ایجاد مناطق حفاظتی و پاسگاه های محیط بانی و اعمال جریمه های سنگین صید و شکار تا حدودی از این مشکلات کاسته شده است.
شکارچیان غیرمجاز از جمله آفت های حیات وحش به شمار می روند که زیست بوم را با خطر جدی روبه رو کرده و زیان های جبران ناپذیری بر پیکره این حوزه وارد کرده اند.

** 365 گونه جانوری و یکهزار و700 گونه گیاهی
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان در این باره گفت: این استان به سبب اختلاف ارتفاع و گوناگونی اقلیمی سرشار از ظرفیت های بکرطبیعی است که تنوع زیستی گیاهی و جانوری قابل توجهی را در خود جای داده است.
مهرداد فتحی بیرانوند افزود: بنابر بررسی ها، لرستان با دارا بودن 1.7 درصد گستره کشور 25 درصد تنوع زیستی را به خود اختصاص داده است و اکنون یک هزار و 700 گونه گیاهی و 365 گونه جانوری در استان وجود دارد.
وی اظهار داشت: از گونه های گیاهی و جانوری در مناطق بکر و طبیعت لرستان 100 گونه گیاهی و پنج گونه جانوری اندمیک است که از جمله سمند لرستانی، وزغ لرستانی و سه گونه ماهی کور غار از گونه های اندمیک جانوری لرستان به شمار می روند.
فتحی بیرانوند ادامه داد: طبیعت غنی و بکر لرستان زیستگاه اصلی خرس و پلنگ است که در سال های اخیر علاوه بر مشاهده این گونه ها توسط بومیان منطقه، دوربین های تله ای موارد متعددی را به ثبت رسانده اند.
وی اضافه کرد: حضور این گونه های جانوری در مناطق طبیعی بیانگر محیط زیست و اکوسیستم جانوری کامل است چرا که گونه های خرس و پلنگ، گونه چتری به شمار می روند و نشانگر چرخه کامل جانوری این مناطق است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان همچنین گفت: در سال های گذشته در مناطق زیرمدیریت و حفاظت استان و پناهگاه های حیات وحش گونه های در حال انقراض کل، بزکوهی، قوچ و میش احیا شد.
فتحی بیرانوند تنوع زیستی لرستان را کم نظیر خواند و اظهار داشت: 11 استان کشور از منطقه جنگلی زاگرس بهره مند هستند ولی لرستان بیشترین سهم را از این جنگل ها دارد که این موضوع یکی از دلایل تنوع گسترده اکوسیستم گیاهی و جانوری استان به شمار می رود که طبیعت بکر و غنی به استان بخشیده است.
وی ادامه داد: در راستای حفاظت از این طبیعت بکر و برخورد با متخلفان زیست محیطی که باعث آسیب هایی به این منطقه شده اند، کارهای قابل توجهی توسط دولت تدبیر و امید انجام شده است.

** نابودی 10 درصد حیات وحش لرستان توسط متخلفان
به گفته مدیرکل محیط زیست استان لرستان، شکارهای غیرمجاز در استان لرستان به سبب فراوانی سلاح در دست مردم خسارت هایی به طبیعت وارد کرده به طوری که در چهار دهه اخیر 10 درصد حیات وحش توسط متخلفان زیست محیطی از بین رفته است.
فتحی بیرانوند افزود: در دولت تدبیر و امید برای جلوگیری از بحران های زیست محیطی توجه به محیط زیست، ساخت پاسگاه های محیط بانی، افزایش جرایم صید و شکار و حمایت قوه قضاییه در دستور کار قرار گرفت.
او اظهار داشت: 9 شعبه رسیدگی به تخلف های زیست محیطی برای نخستین بار در کشور در لرستان راه اندازی شده و به منظور حفاظت از محیط زیست استان با دستور رئیس کل دادگستری سلاح متخلفان زیست محیطی ضبط و مجوز آنها باطل می شود.
فتحی بیرانوند فرهنگ سازی و تبیین اهمیت حفاظت از حیات وحش را در استان لرستان ضروری خواند و گفت: فرهنگ سازی و نهادینه کردن حراست از محیط زیست با برنامه های منظم و کارشناسی باید مد نظر قرار گیرد.

** 411 پرونده تخلف زیست محیطی
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست لرستان نیز دراین باره گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون 411 پرونده تخلفاتی در این استان تشکیل شده است.
وی افزود: در این راستا، 560 متخلف زیست محیطی در این مدت دستگیر شده اند.
دلفان اظهار داشت: در این مدت، یک هزار و 748 ماهی صید شده و 540 قطعه شکار پرنده ثبت شد.
او ادامه داد: در زمینه شکار غیر مجاز پرندگان نیز 23 مورد تلفات، 2 تشی، 2 قوچ، پنج کل و بز و 10 گراز و چهار خرگوش به ثبت رسیده است.
دلفان اظهار داشت: 194 قطعه پرنده زنده گیری شده که شامل 109سهره، هفت قطعه طرقه، سه قطعه تیهو و 16 قطعه کبک، هشت قطعه دلیجه، سه کبوتر و 44 قطعه قمری، سه سنقر و یک سارگپه بوده است.
وی ادامه داد: پنج مورد زنده گیری پرندگان به ثبت رسیده که در این راستا یک مورد توله خرس،2 سنجاب، یک خرگوش و یک میمون کشف و در طبیعت رها سازی شده است.

**9 شعبه رسیدگی به جرائم زیست محیطی
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان نیز با بیان اینکه فعال شدن شعب رسیدگی به جرایم تاثیر بسزایی در حفاظت از محیط زیست استان داشته است، اظهار داشت: نوع برخورد و رسیدگی توسط قضات به محیط زیست تغییر کرده است.
فتحی بیرانوند گفت: اکنون میزان جریمه بزکوهی 200 میلیون ریال و پلنگ 800 میلیون ریال است.
وی ادامه داد: امید است با تدابیر اندیشیده شده هر روز شاهد کاهش جرائم زیست محیطی در لرستان باشیم چرا که سایر جانوران نیز حق حیات دارند و باید برای تداوم حضور آنها در این خطه سرسبز و کوهستانی توجه ویژه ای شود.

** ساخت 11 پاسگاه محیط بانی
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: در دولت تدبیر و امید اقدام های قابل توجهی در راستای ایجاد پاسگاه های محیط بانی لرستان انجام شده است.
مهرداد فتحی بیرانوند افزود: در این راستا هفت پاسگاه محیط بانی در استان ساخته شده و اکنون چهار پاسگاه دیگر نیز در دست ساخت است.
وی اظهار داشت: پاسگاه محیط بانی دریاچه گهر در حالی در این منطقه احداث شده که حمل مصالح با توجه به شرایط پیاده روی این مسیر بسیار مشکل است.

** نبود شکارگاه در لرستان
یک فعال زیست محیطی نیز دراین باره گفت: نبود شکارگاه در استان یکی از دلایل اصلی شکارهای غیرمجاز است.
محمد رستمی ادامه داد: بسیاری از گونه های در معرض تهدید استان لرستان به دلیل نبود شکارگاه توسط متخلفان زیست محیطی شکار می شوند.
وی اظهار داشت: حدود 25 سال پیش در «سفید کوه» خرم آباد قوچ محلی وجود داشت که متاسفانه به دلیل شکار بی رویه نسل این حیوان در این منطقه از بین رفت.
محمد رستمی افزود: بز کوهی لرستان نیز در صورت ادامه شکار بی رویه ممکن است به سرنوشت مشابه قوچ محلی سفید کوه دچار شود.
او گفت: اکنون با وجود پادگان امام علی (ع) در منطقه سفید کوه و زیر قرق قرار گرفتن این منطقه بزکوهی در این منطقه در حال احیا و افزایش آمار است.
رستمی افزود: قرق کردن این منطقه و تخلیه شدن از سکنه روش بسیار مناسبی برای افزایش تعداد بزکوهی و جلوگیری از شکار این حیوان است.
رستمی اظهار داشت: تاکنون ساز و کار راه اندازی شکارگاه در لرستان فراهم نشده و اکنون این استان به دلیل نداشتن شکارگاه دچار مشکل شده است.
وی ادامه داد: در صورت راه اندازی شکارگاه در استان و قرق منطقه ای، حیوانات به حد رکورد خواهند رسید و می توان از بین آنان گزینه هایی برای حضور در شکارگاه انتخاب کرد.
این فعال زیست محیطی بیان کرد: در شکارگاه با حضور محیط بان، شکارچی قادر به شکار حیوان مورد نظر می شود و از شکار غیرمجاز و به خطر افتادن گونه های جانوری جلوگیری خواهد شد.
6060/7274
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.