داروی کاهنده چربی خطر مرگ ناشی از کرونا را کاهش می دهد؟

مطالعات جدید دانشمندان نشان داد که مصرف داروی کاهنده کلسترول استاتین مرگ ومیر ناشی از ویروس کرونا را کاهش نمی‌دهد.

لینک کوتاه کپی شد

جی پلاس، به نقل ازیونایتدپرس، محققان دانشگاه «جانز هاپکینز» در آمریکا برای این مطالعه سوابق حدود چهار هزار و ۵۰۰ بیمار ۱۸ ساله و بالاتر را که به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستان بستری شده بودند، در سیستم بهداشتی این دانشگاه برای یک دوره چهار ماهه مورد بررسی قرار دادند.

به گفته محققان، تمامی این بیماران در فاصله زمانی اول مارس تا ۳۰ ژوئن سال گذشته به کرونامبتلا شده بودند. همچنین از میان این افراد ۵۹۴ تن یا ۱۳ درصد آن‌ها به محض پذیرش در بیمارستان، شروع به دریافت دارو‌های استاتین کردند. حدود ۶۰ درصد از بیمارانی که استاتین مصرف می‌کردند مرد و تقریبا ۵۲ تا ۷۸ ساله بودند.

داده‌های این مطالعه نشان می‌دهد استفاده از دارو‌های استاتین مانند «روزوواستاتین» که به عنوان «کرستور» و «آتورواستاتین» یا «لیپیتور» فروخته می‌شود، خطر مرگ ناشی از کرونا را در بیماران بستری در بیمارستان کاهش نداد.

به گفته محققان، با این حال داده‌ها نشان دادند که بیماران بستری مبتلا به کرونا که دارو‌های استاتین مصرف می‌کردند در مقایسه با بیماران کرونایی که دارو‌های کاهش دهنده کلسترول مصرف نمی‌کردند، ۱۸ درصد بیشتر در معرض خطر وخیم‌تر شدن بیماری ناشی از این ویروس قرار داشتند.

پتروس کاراکوسیس، یکی از نویسندگان این مطالعه در یک بیانیه مطبوعاتی اعلام کرد: به رغم تأثیر مفید ظاهری استاتین‌ها بر پیامد‌های بیماری‌های مختلف عفونی، این مطالعه نشان داد که استفاده خاص از آن‌ها برای درمان کرونا احتمالاً شایسته نیست.

کاراکوسیس، استاد پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز در بالتیمور گفت: یک توضیح قابل قبول برای این یافته این است که استاتین‌ها تولید سلولی آنزیمی را به نام ACE ۲ افزایش می‌دهند که در واقع گیرنده روی سطح سلول است و کرونا از طریق آن وارد سلول می‌شود. در نتیجه، این دارو‌ها ممکن است مقاومت سلول‌های بدن در برابر عفونت را کاهش دهند.

از زمان شروع همه‌گیری در مارس ۲۰۲۰، محققان این امکان را بررسی کرده‌اند که دارو‌های رایج و در دسترس ممکن است در درمان این ویروس کشنده مفید باشند. یکی از این داروها، دگزامتازون است که مشخص شده التهاب ریه را کاهش می‌دهد و نیاز به استفاده از دستگاه‌های کمک تنفسی (ونتیلاتور) را در بیماران بستری در بیمارستان کاهش می‌دهد.

علاوه بر این، چندین مطالعه نشان داده‌اند استاتین‌ها که برای کاهش سطوح لیپوپروتئین با چگالی کم یا LDL (نوعی کلسترول مرتبط با ابتلا به بیماری قلبی و سکته قلبی) طراحی شده‌اند، ممکن است یک اثر محافظتی در برابر بیماری‌های شدید ناشی از ویروس کرونا ایجاد کنند.

نتایج این مطالعه در مجله PLOS ONE منتشر شده است.

این یافته‌ها در حالی منتشر می‌شود که نتایج مطالعه محققان سوئدی اخیرا نشان داد مصرف قرص‌های کاهنده کلسترول (استاتین‌ها) می‌تواند احتمال مرگ و میر ناشی از کرونا را تا ۱۲ درصد کاهش دهد.

محققان سوئدی در این مطالعه بزرگترین تجزیه و تحلیل را در زمینه استاتین‌ها و پتانسیل ضد کوویدی آن‌ها انجام داده و داده‌های سلامتی یک میلیون نفر را ردیابی کردند.

براساس این تحقیقات، نتایج مجموعه‌ای از مطالعات از آغاز همه گیری کرونا نشان داد مصرف قرص‌های کاهنده کلسترول (استاتین ها) می‌تواند به مبارزه با ویروس کرونا کمک کند.

ویروس کرونا  اواسط ماه دسامبر ۲۰۱۹ (۲۴ آذرماه ۱۳۹۸) در شهر ووهان واقع در مرکز چین گزارش شد و سازمان جهانی بهداشت ۲۱ اسفند ۹۸ همه گیری جهانی این ویروس را اعلام کرد.

جهش‌های ویروس کرونا در انگلیس، برزیل، هند و آفریقا که موجب افزایش سرایت، بیماری‌زایی و مرگ و میر آن شده، نگرانی‌های جدیدی را در جهان به وجود آورده است.

دیدگاه تان را بنویسید