محسن حیدری روز پنجشنبه در دیدار با نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان و امام جمعه زاهدان که در محل نهاد نمایندگی ولی فقیه در امور اهل سنت استان برگزار شد، اظهار داشت: با اعتبارات کنونی هواشناسی نمیتوان تا ۱۰ سال آینده نیز حداقلهای شبکه رادار در استان تجهیز شود.
وی افزود: اگر ۱۵ سال متوالی اعتبارات عمرانی هواشناسی سیستان و بلوچستان بهصورت کامل تخصیص پیدا کند و ما هیچ مبلغی از این اعتبار را برای نگهداری سایر تجهیزات و پروژههای ادارهکل هزینه نکنیم میتوانیم به حداقلهای پوشش شبکه رادار هواشناسی دست پیدا کنیم.
مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه هواشناسی به لحاظ نیروی انسانی و زیرساختهای تخصصی با محدودیتهای زیادی مواجه است، گفت: این محدودیتها در استان پهناوری مانند سیستان و بلوچستان بیشتر از سایر نواحی کشور است به طوریکه برای رسیدن به استانداردها مطابق طرح جامع هواشناسی باید حداقل بیشاز ۶۰ ایستگاه جدید در منطقه تاسیس شود.
وی ادامه داد: با همه این شرایط صحت پیشبینیهای کوتاه مدت هواشناسی ۹۸ درصد است که با وجود امکانات فعلی، این موضوع دستاورد بسیار قابل توجه و مهمی است.
حیدری به تشریح شرایط اقلیمی استان پرداخت و افزود: سیستان و بلوچستان با در اختیار داشتن ۱۱ درصد از مساحت کشور ویژگیهای اقلیمی متفاوتی را در خود جایداده که لحاظ این ویژگیها در برنامههای توسعهای امری بدیهی و الزامی است.
۱۵۰ روز دمای دلگان به بیش از ۴۰ درجه رسید
مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان ادامه داد: برای مثال تفاوت دمایی بیشینه دمای برخی شهرهای استان در یک روز از فصل تابستان، زمستان و یا پاییز بیشاز ۳۰ تا ۴۰ درجه است. برای نمونه در سال زراعی گذشته ۱۵۰ روز بیشینه دمای هوای شهر دلگان به ۴۰ درجه و بالاتر از آن رسید که ۸۴ روز آن دما بیشتر از ۴۵ درجه بوده است.
وی با بیان اینکه چابهار تنها شهر سیستان و بلوچستان بود که در تابستان امسال دمای ۴۰ درجه نداشته است، گفت: قرارگیری در کنار آبهای آزاد و تأثیر سامانه آب و هوایی مونسان هند بر چابهار سبب شده تا این منطقه یکی از خنکترین بنادر ایران در تابستانها باشد.
حیدری به بارشهای اخیر اشاره کرد و گفت: از ابتدای سال زراعی جدید تا پایان پاییز بیشاز ۴۵ میلیمتر باران در سیستان و بلوچستان باریده که نسبت به پاییز سال گذشته ۹۵۰ درصد افزایش یافته است.
عضو ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان افزود: سال زراعی گذشته نیز بارشهای قابل توجهی در استان بارید به طوریکه پس از گذشت پنج سال برای نخستین بار به لحاظ آماری از خشکسالی خارج شدیم اما واقعیت خشکسالی در استان همچنان ادامه دارد.
وی بیان کرد: به طور کلی چهار نوع خشکسالی وجود دارد که مهمترین شاخصه آنها کاهش بارندگی از میزان طبیعی است. این خشکسالی ها رفتهرفته به تولید محصولات کشاورزی، کاهش میزان آب رودخانههای سطحی و سفرههای آب زیرزمینی و در نهایت به خشکسالی اقتصادی و اجتماعی منجر می شود.
حیدری حاشیه نشینیهای گسترده در زاهدان، چابهار و زابل را یکی از نتایج خشکسالی اقتصادی-اجتماعی برشمرد و افزود: برای جبران کمبارشی انباشته سیستان و بلوچستان باید ۱۵ سال متوالی بارندگیهای استان حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد بیشتر از نرمال باشد تا فقط کمبارشی جبران شود.
وی خاطرنشان کرد: بهطورکلی مجموع بارندگیهای سالانه سیستان و بلوچستان در ۳۰ سال اخیر با روند کاهشی ۲۰ میلیمتر در هر دهه مواجه بوده است و دمای استان نیز در هر دهه یک درجه سلسیوس گرمتر شده است.
مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان تغییر اقلیم را بزرگترین چالش پیش روی استان برشمرد و گفت: برای هماهنگ شدن با این تغییرات باید از پیوستهای اقلیمی در طرحهای توسعهای استان استفاده شود.
نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان نیز به اهمیت هواشناسی اشاره و خواستار ارائه گزارش از مهمترین کاربردهای هواشناسی در افزایش راندمان کاری بخشهای مختلف جامعه شد.
حجت الاسلام و المسلمین مصطفی محامی هواشناسی را نهادی پایه توصیف کرد که با تکیهبر اطلاعات اقلیمی آن میتوان به توسعه پایدار منطقه کمک کرد.