پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

مجمع سالیانه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران برگزار شد؛

از بحران ناکارآمدی رنج می بریم/ اقتصاد ایران در سخت ترین شرایط ۴۰۰ سال اخیر خود قرار دارد

هفتاد و پنجمین مجمع سالیانه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران برگزار شد.

در این مراسم دکتر سید علیرضا بهشتی، دکتر فرشاد مومنی و اعظم طالقانی به سخنرانی پرداختند.

به گزارش جماران،  سید علی‌رضا بهشتی استاد علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس در هفتاد و پنجمین مجمع سالیانه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران، اظهار کرد: وقتی از هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس یک انجمن سخن به میان می‌آید سوال مطرح می شود که موسسان این انجمن در اول چه هدفی را دنبال می کردند؟

وی سپس به شرایط سیاسی و ابراز وجود اندیشه های مختلف سیاسی از جمله مارکسیست‌ها و لیبرال‌ها در زمان مبارزات انقلابی اشاره کرد و گفت که ایجاد انجمن اسلامی در آن زمان کار ویژه‌ای بوده است.

بهشتی همچنین گفت: جا دارد یاد کنیم از محمد مصدق که انقلاب هر چیزی را از او نگرفته باشد شعار «نه شرقی و نه غربی » را از دکترین توازن قوای او دارد.

وی ادامه داد: گمان نکنید به راحتی ایجاد تشکل انجمن اسلامی صورت گرفت.  تهمت فشارهای روانی وتبلیغاتی قطعا عرصه را بر بنیان گذاران تنگ کرده بود.

فرزند شهید بهشتی گفت: این گفتمان بیش از هر چیز متکی است به آنچه ما به عنوان روشنفکری دینی می شناسیم. چهره های برجسته آن ها هم مشخص است مرحوم بهشتی، سحابی ، بازرگانی و ... . دانشجویان لازم است برای شناخت آن ها تلاش بیشتری کنند از این نظر که از آن ها الکو بگیریم.

وی افزود: مهمترین نقشی که انجمن اسلامی می تواند ایفا کند این است که به صورت منتقد اجتماعی عمل کند. اگر این گفته شهید بهشتی که دانشجو موذن جامعه است را بنا قرار دهیم باید گفت که انجمن ها گلدسته های مسجد هستند. انجمن های دانشجویی باید آزاد باشند. مبادا احساس علاقه به یک جریان سیاسی باعث شود آن جریان را از نقد مصون بدارد.

بهشتی یادآور شد: علت اینکه من شخصا در دانشگاه حضور پیدا می‌کنم استفاده از عقاید دانشجوهای پیشرو است. دانشجو باید بتواند آزاد باشد. نقد کند . ما در الگوی زیست مسلمانی که سال ۸۷ در جمعیت توحید و تعاون منتشر کردیم، بحث مهمی را در رابطه با نقد مشفقانه منتشر کردیم . چرا نقد مشفقانه آنقدر مهم است؟ آیا می تواند تاثیر گذار باشد؟ وضعیت کنونی را که نظاره کنیم می بینیم که نظام ما از دو بحران بزرگ رنج می برد؛ یکی کارآمدی و یکی مشروعیت .

وی همچنین خاطرنشان کرد: فساد ما را زمین گیر کرده است. اما چه طور ناکارآمدی و فساد این کار را با جامعه می‌کند؟ عوامل زیادی وجود دارد اما نظام تصمیم گیری که باید بر اساس خرد ورزی همگانی شکل گرفته باشد وقتی به تصمیم گیری فردی منجر شود دست کم دچار ناکارآمدی می شود.

این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه «خردورزی همگانی یک تصمیم گیری جهانی است» گفت: این خرد ورزی شکل گرفته و به جامعه مدرن رسیده است. نظارت همگانی را ما در دین به امر به معروف و نهی از منکر می شناسیم که با آنچه که در جامعه امروز ما است متفاوت است.

وی در ادامه این سخنرانی اظهار کرد:تشکل های دانشجویی یکی از از مهم ترین ابزارهای نظارتی در جامعه هستند. وقتی یک تشکل می بیند که به علت فساد گسترده به خاطر ریای  سرمایه‌های اجتماعی اش دچار مشکل شده است،  نقد کند. حضور انجمن و دانشجویان باید بسیار پرنگ تر از این ها باشد، باید ظرفیت ها و امکانات عصری که در آن زندگی می کنیم را بشناسیم و از آن استفاده کنیم. در همین سال ها و ماه های گذشته قدرت افکار عمومی را دیده‌ایم. افکار عمومی با استفاده از ابزارهایی که در دست دارد بر تصمیم گیرندگان تاثیر می گذارد. تصمیمی که واقعیت های اجتماع را بدون روتوش نشان بدهد.

این استاد دانشگاه در توضیح اهمیت توجه به افکار عمومی تصریح کرد: افکار عمومی نه تنها در کشور ما که در همه کشورها نقش بسیار مهمی در تعیین  و اصلاح مسیر بر عهده دارد، این قدرت افکار عمومی لازم است در عرصه عمومی هم به منصه ظهور برسد.

وی در همین راستا یادآور شد: همه ما کم و بیش به تاریخ علاقه مند هستیم و همه می‌دانیم که در تاریخ سلسله ها آمده‌اند و رفته‌اند. عمر کوتاه یا طولانی اما آمده و رفته‌اند اما جامعه ایرانی به زندگی خود ادامه داده است؛ چراکه سرمایه های اجتماعی کم و بیش حفظ شده است. دو مولفه از مهم ترین مولفه ها به اعتماد مردم به مردم باز می کردد.

این استاد دانشگاه خطاب به انجمن اسلامی دانشجویان گفت: من از تشکل های دانشجویی وانجمن های اسلامی تقاضا دارم آغوش خود را بیشتر باز کند. نمی دانم از اهل سنت در میان شما هست یا خیر. پیشنهاد می کنم آغوش خود را به روی آنها باز کنید.

 

مومنی: باید بر اساس آرمانهای انقلاب از بن بست‌ها عبور کنیم

 

فرشاد مومنی در هفتاد و پنجمین نشست سالانه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران اظهار کرد: برای پیشرفت کشور به تشکل های مانند انجمن های اسلامی نیاز است.

وی خاطر نشان کرد: برای بهبود اوضاع ما نیاز به پیشرفت داریم، اما مسئله مهم در این راه این است که متوجه اولویت های علم و قدرت باشیم، از نظر من مهم ترین خطای راهبردی از کارافتادگی سیستمی است. از کار افتادگی سیستم می تواند لطمات زیادی به ما بزند و از گذشته تا کنون نیز این گونه بوده است، اما هر قدر به زمان کنونی نزدیک می شویم ابعاد این کار افتادگی سیستمی بیشتر هویدا می شود.

مومنی تصریح کرد: مثلا آقای رئیس جمهور به درستی اعلام می کند که در سال ۹۵ بیشترین رشد اقتصادی را داشته ایم اما کسی نمی پرسد این چه رشدی است که انگیزه، نشاط و پویایی اقتصادی را به همراه ندارد. یا در جایی دیگر آقای رئیس جمهور اعلام کرد که افزایش سرمایه گذاری را داریم، اما کسی نپرسید این چه رشدی است که انگیزه سرمایه گذاری را به همراه نداشت.

وی با اشاره به کاهش قیمت نفت با روی کار آمدن دولت یازدهم خاطرنشان کرد: در دولت حسن روحانی مشاهده کردیم که قیمت نفت کاهش زیادی پیدا کرد و دیدیم که در بودجه بندی چه مشکلاتی پیش آمد.

این فعال سیاسی اصلاح طلب در تشریح از کارافتادگی سیستمی در علم گفت: نمونه دیگری از کارافتادگی سیستمی را آنجایی در علم می بینیم که میانگین ثبت اختراع و مقالات علمی در ایران ۴۶۰ برابر نسبت به ژاپن است و همچنین ۲۰۸ برابر آمریکا است، یعنی ما مقاله منتشر می کنیم اما هیچ گشایش علمی دیده نمی شود.

وی در همین راستا گفت: به ازای هر پژوهشی که منجر به اختراع می‌شود، آلمان ۱۱۳ و  ژاپن ۵۱۸ برابر جلوتر از کشور ماست. این درحالی است که شمار دارندگان مدرک آموزش عالی در ایران از ۶۵ تا ۹۵ به بیش از ۱۳ میلیون نفر رسیده است.

مومنی خاطر نشان کرد: هر چقدر دیرتر به مسئله از کار افتادگی بپردازیم کمتر می توانیم جلوی این ضرر و زیان را بگریم.کسی در ایران از نهادهای مدنی از دولت آقای روحانی سوال نکرد وقتی شما می توانید برای مؤسسات مالی غیر مجاز ۱۱ میلیارد تومان اختصاص دهید، چرا برای کارگرانی که ۶ماه است حقوق نگرفته اند کاری نمی کنید و وقتی هم اعتراض می کنند با کتک رو به رو می شوند.

وی با بیان این که عبور از مشکلات لوازم خود را می‌خواهد، گفت: ما می‌گوییم بر اساس آرمان های انقلاب اسلامی و منطق توسعه با کمک عالمان و فرودستان باید از بن بست ها عبور کنیم.

این فعال سیاسی و اقتصادی یادآور شد: ما در خلق فرصت شغلی فاجعه آمیز عمل کردیم، مخصوصا از سال ۸۵ تا ۹۰ آن هم زمانی که ۶۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد ما تزریق شد.گم کردن اولویت‌ها ابعاد بسیار تکان دهنده ای دارد، تحولات جمعیت تا ۹۵ نشان می دهد یک سوم جمعیت کار پیدا کردند و عملا دو سوم جمعیت از پیدا کردن مشاغل در ضابطه رانتی محروم مانده اند.

وی همچنین در ادامه گفت: از سال ۶۵ تا ۹۵ با سقوط نسبی نرخ مشارکت کلی زنان رو به رو هستیم اما در این میان حجم اشتغال در واسطه گری ما افزایش پیدا کرده است.

مومنی با بیان اینکه«شواهد تجربی به ما می گوید شرایط اقتصادی ایران در سخت ترین شرایط ۴۰۰ سال اخیر خود قرار دارد» گفت: یعنی از زمان جنگ تحمیلی هم شرایط بدتر است در آن زمان ما توانستیم ایران را کار آمد تر اداره کنیم، زیرا دولت در آن زمان تولید کننده و مردم را شریک مالی خود می دانست .

این استاد دانشگاه در پایان گفت :دولت باید برای ادامه راه از انتخاب متحد غیر استراتژیک دست بردارد و ما هر روز بدتر از روز قبل در دام این خطر افتاده ایم ،  هنوز فرصت داریم این خطای استراتژیک را جبران کنیم.

 

آیت الله طالقانی آغوششان به روی همه مبارزین باز بود

نماینده اولین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: اوایل انقلاب عده ای مخالف حضور زنان در سیاست بودند اما آیت الله طالقانی می گفتند زنان باید در سیاست حضور داشته باشند.

اعظم طالقانی در هفتادوپنجمین نشست سالانه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران در آستانه سالگرد تولد مرحوم آیت الله طالقانی خطاب به دانشجویان حاضر در جلسه گفت: چه از آیت‌الله طالقانی می دانید؟ کجا به دنیا آمده؟ فرزند چه کسی بوده؟ هم‌ دوره چه کسانی بوده و چگونه می اندیشیده؟ بگویید تا من هم از اطلاعات شما استفاده کنم.

وی سپس به توضیحاتی در مورد سرگذشت آیت‌الله طالقانی از کودکی تا بعد از طلبگی پرداخت.

دختر آیت الله طالقانی با بیان خاطراتی از دوران تبعید پدرش یادآور شد: ایشان بلافاصله بعد از تبعید از مامور گرفته تا روستایی ارتباط بر قرار می کرد، اطلاعاتی که داشتند را در اختیار آن ها قرار می‌دادند و باعث می شدند تا شرایط زندگی آن ها بهتر شود.

وی افزود: وقتی از تبعید بازگشتند اعدام‌ها و کشتارها زیاد شده بود. وقتی برای آخرین بار رفتیم ایشان را از فرودگاه پس از تبعید بیاوریم دیدم یک پیرمردی شده‌اند.

طالقانی گفت: ایشان بر مسئله خرافات هم خیلی حساس بودند. جبهه ملی‌ها هم همین طور بودند. انجمن که تشکیل دادند می گفتند خانوم نباید وارد شورای مرکزی شود، اما آیت‌الله طالقانی می گفتند باید باشند به همین علت خانوم‌ پروانه فروهر وارد شورای مرکزی شدند.

وی همچنین گفت: یکی از همسایگان ما برادر رزم‌آرا بود. در حالی که وقتی رزم‌آرا را کشتند آیت الله ایشان را به خانه خود راه دادند. ایشان همیشه آغوششان را به روی مبارزین باز می کردند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.