رئیس جمهور، مصوبه جدید را در سیاست وتصمیم ایران بی تاثیر میداند و عباس عراقچی گفته است تحریم ها تنها تکرار تحریم های گذشته است؛ اما در عین حال واکنش در برابر آمریکا را ضروری را میدانند.

در حالی که پس از روی کار آمدن ترامپ، احتمال نقض برجام توسط آمریکا بیش از هر زمان دیگری قوت گرفت، وضع تحریم های جدید علیه ایران، برجام را بیش از پیش به چالش کشید.

به گزارش جماران، مجلس نمایندگان آمریکا نسخه جدید طرح تحریم ایران را با ۴۱۹ رای موافق در برابر تنها ۳ رای مخالف تصویب کرد. این طرح در حالی در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شد که نسخه قبلی آن با عنوان «قانون مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران» ماه گذشته با ۹۸ رای موافق در برابر تنها ۲ رای مخالف در مجلس سنا به تصویب رسیده بود اما از آنجاکه طبق قانون اساسی آمریکا، مبداء مصوباتی مانند لوایح تحریمی که می‌توانند منشا درآمدی برای دولت باشند باید مجلس نمایندگان باشد نه مجلس سنا، نسخه جدیدی از آن از سوی این مجلس مطرح شد با این تفاوت که اینبار علاوه بر تحریمهای روسیه، تحریمهای مربوط به کره شمالی نیز به عنوان متمم به آن اضافه شد. 

 این مصوبه اکنون برای تبدیل شدن به قانون باید مجددا به تصویب سنا برسد و رئیس جمهور آمریکا نیز در نهایت آن را امضا کند.

این طرح، وزارت خارجه، دفاع و خزانه‌داری آمریکا و همچنین اداره اطلاعات ملی این کشور را ملزم می‌کند هر دو سال یکبار استراتژی خود را برای مقابله با آنچه "اقدامات تهدیدآفرین ایران علیه آمریکا و متحدانش در منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا و ماورای آن" خوانده شده است، ارائه دهند. این در حالی است که دونالد ترامپ، در گفت و گو با وال استریت ژورنال گفت اگر در سه ماه آینده و با فرا رسیدن مهلت تعلیق تحریم‌های هسته‌ای پایبندی ایران به برجام اثبات شود، شگفت‌زده خواهد شد.

اما این طرح و اظهارات ترامپ در ایران واکنش های زیادی را در پی داشت. رئیس جمهور، مصوبه جدید را در سیاست وتصمیم ایران بی تاثیر میداند و عباس عراقچی گفته است تحریم ها تنها تکرار تحریم های گذشته است؛ اما در عین حال واکنش در برابر آمریکا را ضروری را میدانند. 

 

نه اثر گذار است ،نه سیاست های ما تغییر میکند

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی امروز در جلسه هیات دولت، در واکنش به خصومت‌های ادامه دار آمریکا نسبت به جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران، گفت: مردم ما با این خصومت‌ها آشنا بوده و به آن عادت داشته و راه مقابله‌ با این سیاست ها را نیز به خوبی می دانند.

 

رییس جمهور تاکید کرد: ملت ایران می دانند که باید در برابر دشمنانشان به خوبی ایستادگی و مقاومت کنند چرا که طی این 40 سال،  همواره و هر روز با تحریم‌ها و فشارهای متنوع و اتهام‌های ناروا از سوی دستگاه های‌ تبلیغاتی و سیاسیون آمریکا، مواجه بوده اند.

به گزارش جماران، دکتر روحانی با بیان اینکه آن روزهایی را که رییس مجلس نمایندگان آمریکا، نه تنها دولت بلکه ملت ایران را یاغی می‌خواند ، فراموش نکرده ایم ، گفت: خصومت آمریکایی ها، تنها خصومت با نظام جمهوری اسلامی ایران نیست، بلکه برای آنها مقاومت، ایستادگی و الگو بودن ملت ایران قابل تحمل نیست و نمی توانند بپذیرند که در این منطقه حساس یک کشور، اینچنین دارای استقلال و تأثیرگذاری در منطقه باشد.

رییس جمهور اظهار داشت: همه نگرانی آنها این است که ایران به عنوان یک کشور بزرگ و مستقل که تحت نفوذ سیاست‌های غربی و بویژه آمریکا نیست، در این منطقه حضور دارد و در برابر فشارهای آنها ایستادگی و مقاومت می کند.

دکتر روحانی تاکید کرد: اینگونه تحریم‌ها بر ملت ایران تأثیرگذار نیست و نه مقاومت مردم و ایستادگی نظام جمهوری اسلامی ایران را کاهش می‌دهد و نه راه و روش و سیاست‌های ما را تغییر خواهد داد.

رییس جمهور افزود: سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران سیاست‌های مستقل، بر مبنای اسلام و آراء مردم است؛ و رأی و نظر مردم مبنای عمل خواهد بود و همه انتخابات‌ها از جمله انتخابات گذشته نشان داد که مردم ما نسبت به سرنوشت خودشان تا چه اندازه حساس هستند.

دکتر روحانی با بیان اینکه دست و پای آمریکایی‌ها بعد از توافق برجام در زمینه تحریم‌ مقداری بسته شده است، گفت: قبل از توافق برجام آمریکایی‌ها به هر بهانه‌ای یک تحریم جدید علیه ملت ایران وضع می‌کردند و تلاش آنها بر این بود تا این تحریم ها فرامرزی بوده و اروپا و کشورهای دیگر را هم تحت تأثیر قرار دهند و حتی این تحریم ها را به شورای امنیت برده و در سطح جهان عمومی کنند.

رییس جمهور ادامه داد: برجام دست و پای آمریکا را هم برای بردن این گونه تحریم‌ها به بهانه مسایل سلاح کشتار جمعی و هسته‌ای به شورای امنیت و هم در راستای وضع تحریم های جدید بسته است. لذا در همین لایحه‌ای که مجلس نمایندگان آمریکا تصویب کرده و علی القاعده به سنا خواهد رفت،  می‌بینید تحریم نسبت به ایران با تحریمی که نسبت به کره شمالی یا روسیه مطرح است بسیار تفاوت دارد. تحریم‌های ایران در واقع تکرار تحریم‌های گذشته بودو این نشان آن است که حربه تحریم آمریکا نسبت به گذشته بسیار کند شده است.

رییس جمهور با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران مطمئناً در برابر حرکت جدید کنگره آمریکا، عکس‌العمل متقابل نشان خواهد داد، گفت: در اولین قدم مجلس شورای اسلامی در این زمینه قدم‌های خودش را برخواهد داشت و هر قدم دیگری هم لازم و مورد نیاز بدانیم برای تقویت و مصلحت کشورمان برداشته و بدون توجه به تحریم‌ها و سیاست‌های آنها به راه خودمان ادامه خواهیم داد.

دکتر روحانی با اشاره به اینکه آمریکایی‌ها 40 سال فشار، تحریم، تحریک و بسیج برخی از کشورهای منطقه علیه ملت ایران را تجربه کرده و در همه مراحل با شکست مواجه شده اند، خاطرنشان کرد: آمریکایی ها باید از شکست‌های پیاپی خودشان در مواجهه با ملت ایران، درس عبرت بیاموزند.

رییس جمهور تاکید کرد: اگر آمریکایی‌ها می‌خواهند این منطقه حساس، منطقه باثبات و امن‌تری بوده و  آبراه‌های حساس این منطقه، آبراه‌های امنی برای دنیا باشد، باید دست از این سیاست‌ها بردارند و‌ بدانند نظام، رهبری شجاع و دولت مقتدر جمهوری اسلامی ایران  و ملت ایران هرگز تحت تأثیر اینگونه توطئه‌ها و تحریکات قرار نمی‌گیرد و راه خودش را ادامه می‌دهد.

دکتر روحانی ادامه داد: تنها راه باقیمانده برای آمریکا، اینست که به حقوق ملت ایران و به نظام جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی ایران، احترام بگذارد و بداند تنها در سایه احترام و احقاق حقوق مردم و پیش گرفتن راه مسالمت و صلح منافع مردم آمریکا نیز بهتر می‌تواند تأمین شود.

 

مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا علیه ایران خلاف توافق هسته‌ای است

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، پیش از ظهر امروز با رئیس و اعضای فراکسیون وفاداری به مقاومت در مجلس لبنان دیدار و گفت و گو کرد.

به گزارش جماران، رئیس قوه مقننه در واکنش به مصوبه روز گذشته مجلس نمایندگان آمریکا گفت: این مصوبه  خلاف توافق هسته‌ای است و تمام این تصمیمات و مصوبات نشان می‌دهد که آمریکا عزمی برای رفع بحران‌های تروریستی در منطقه ندارد و ایالات متحده با تصویب اینگونه تحریم‌ها عملاً به کشورها و نیروهای مبارز علیه تروریست‌ها حمله می‌کند که قطعاً این رویکردها نیز به ضرر خودشان تمام خواهد شد.

لاریجانی  با اعلام اینکه جمهوری اسلامی در حمایت از محور مقاومت و سرکوب تروریست‌ها هیچ تردیدی ندارد، گفت: قطعاً این مسئله یک وظیفه اسلامی و انسانی است زیرا تروریست‌ها به حیثیت مسلمانان لطمه زدند.

 

مفاد لایحه با  روح و مفاد برجام مغایر است

سخنگوی وزارت امور خارجه نیز نسبت به مصوبه جدید مجلس نمانیدگان آمریکا واکنش نشان داد و گفت: آمریکا بر اساس برجام تعهداتی دارد که باید انجام دهد و مصوبات و مقررات داخلی کشورها نمی‌تواند مستمسکی برای فرار از اصل مسئولیت بین المللی دولتها قرار گیرد.

بهرام قاسمی ضمن محکومیت این اقدام غیر قانونی و توهین آمیز اظهار داشت: مجلس نمایندگان آمریکا با تصویب این تحریم های غیر هسته ای  و در صورت نهایی و اجرایی شدن آن ، اجرای موفقیت آمیز برجام که یک توافق چند جانبه و بین المللی را که حاصل تلاش چندین ساله بوده، نادیده انگاشته و آن را به خطر می‌اندازد.

وی با اشاره به سابقه دیرینه اقدامات ضد ایرانی کنگره آمریکا علیه ملت ایران خاطر نشان کرد: آمریکا بر اساس برجام تعهداتی دارد که باید انجام دهد و مصوبات و مقررات داخلی کشورها نمی‌تواند مستمسکی برای فرار از اصل مسئولیت بین المللی دولت‌ها قرار گیرد؛ لذا همانگونه که جمهوری اسلامی ایران تا کنون و بنا به تائید آژانس بین المللی انرژی اتمی و اذعان کشورهای عضو ۱+۵ نسبت به تعهدات خود کاملا پایبند بوده و آن‌ها را به انجام رسانده ، انتظار دارد تا سایر طرفهای برجام و از جمله دولت آمریکا نیز به تعهدات خود پایبند بوده و عمل نمایند.

وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران متن این لایحه و مفاد آن را در صورت نهایی شدن با دقت در دست بررسی داشته و بر این اعتقاد است که مفاد این لایحه با روح و مفاد برجام منطبق نمی‌باشد. از این رو همانگونه که قبلا اعلام شده است جمهوری اسلامی ایران در راستای تامین منافع ملی، اقدام متقابل و متناسب را به انجام خواهد رساند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر این‌که «وزارت امور خارجه مفاد این لایحه در مورد نیروهای نظامی و توانمندی‌های موشکی ایران را کاملا غیر قانونی، ناموجه و بی اساس می داند»، اظهار داشت: سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال منطقه مبارزه با تروریسم، حسن همجواری و حفظ امنیت جمعی بوده؛ ضمن آنکه برنامه موشکی ایران نیز منطبق با قطعنامه ۲۲۳۱ است و هیچ امری نمی تواند جمهوری اسلامی ایران را از پیگیری و اجرای سیاست اصولی افزایش توانمندی دفاعی خود منع نماید.

 

تحریم جدیدی وضع نشده است

سیدعباس عراقچی، معاون امور حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه نیز درمورد این مصوبه سکوت نکرد وگفت: اقدامی که در کنگره آمریکا در حال انجام است و قانونی که علیه ایران،‌ کره شمالی و روسیه در حال تصویب است یک اقدام خصمانه کاملا روشن و بین علیه جمهوری اسلامی ایران است.

معاون امور حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه صبح امروز در حاشیه نشست تهران در خصوص پیشگیری و مقابله با جرائم سایبری اظهار کرد: این اقدام آمریکا با واکنش قطعی جمهوری اسلامی ایران مواجه می‌شود. ما در طول سال‌های گذشته همواره با این گونه اقدامات خصمانه از طرف آمریکا،‌ کنگره و دولت آن کشور مواجه بوده‌ایم و اختصاص به دولت فعلی و قبلی آمریکا هم ندارد.

وی ادامه داد: قانونی که در کنگره آمریکا در حال تصویب است، تحریم موضوعی جدیدی وضع نمی‌کند و جمع‌بندی تحریم‌های گذشته آمریکا در حوزه‌های غیر هسته‌ای است.

وی اظهار کرد: با این حال این اقدام می‌تواند اجرای موفق برجام را تحت تاثیر قرار دهد و بهره‌مندی جمهوری اسلامی ایران را از برجام کاهش دهد. به همین جهت ناسازگار با بندهای مختلف برجام است که در آن آمریکا متعهد شده که برجام را با حسن نیت و در فضای سازنده اجرا کند و از هرگونه اقدامی که اجرای موفق برجام را تحت تاثیر قرار می‌دهد خودداری کند. این‌ها جزء تعهدات آمریکاست.

سیدعباس عراقچی تاکید کرد: کاری که کنگره انجام می‌دهد برخلاف این تعهدات است و حتما با واکنش ایران مواجه خواهد شد.

 

کمیته نظارت بر برجام تصمیمات جدیدی در مقابل تحریم‌های جدید آمریکا اتخاذ می‌کند 

علی‌اکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در حاشیه نخستین همایش صفویه در تقویت مکتب اهل بیت و احیای هویت ایرانی در جمع خبرنگاران در این باره گفت: کمیته نظارت بر برجام قطعا تصمیمات جدیدی را در مقابل تحریم‌های آمریکا اتخاذ می‌کند. 

وی همچنین افزود: مسئولان نظام قطعا به اعمال تحریم‌های جدید توسط مجلس نمایندگان آمریکا به ایران واکنش نشان می‌دهند و این موضوع در کمیته نظارت بر برجام بررسی می‌شود. قطعا کمیته نظارت بر برجام تصمیمات جدیدی در مقابل اعمال تحریم‌های جدید توسط نمایندگان آمریکا بر علیه ایران خواهد داشت.

مصوبه کنگره برای ایجاد بار روانی علیه ایران است

حشمت اله فلاحت پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در گفت و گو با ایسنا گفت: سیاست آمریکا در اعمال تحریم‌های جدید ایجاد بار روانی علیه ایران در دنیاست تا سایر کشورها مناسبات تجاری انجام ندهند؛ چون هدف آمریکا احیای تحریم‌های فرامرزی است. این مصوبه در شرایطی است که سایر  اعضای ۱+۵ به طور معمول نگاه راهبردی به برجام نداشته‌اند. یعنی شاید در مصاحبه‌ها و موضع گیری‌ها خواهان اجرای برجام بوده‌اند اما در نهایت نگاه راهبردی در بین آنها به خصوص اتحادیه اروپا وجود ندارد.

وی افزود: از طرف دیگر برخی نگرانند که تحریم‌های آمریکا شامل آنها نیز شود؛ چون آمریکا به دنبال تقویت تحریم‌های فرامرزی است. یعنی آن دسته از شرکت‌ها و کشورهای خارجی که به ایران کمک می‌کنند را در معرض تحریم قرار دهند که این همان تحریم فرامرزی است.

برای آمریکا برجام و ۱+۵ مهم نیست. موضوع مهم برای آنها احیای تحریم‌هاست؛ لذا نباید ما در زمین آمریکا بازی کنیم.فلاحت پیشه با بیان اینکه سلسله اقدامات آمریکا مغایر با روح برجام است خاطر نشان کرد: با وجودی که نمایندگان آمریکا بعد از تصویب طرح سنا مطرح کردند که این طرح برای مقابله با هرگونه تهدید در اجرای برجام است ولی در عمل این تحریم خلاف توافق برجام است و عدم پایبندی آمریکا را نشان می دهد.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس توضیح داد: آمریکا می خواهد عدم اجرای برجام را به گردن ایران بیندازد. چون تندروهای آمریکا به  دنبال بازگرداندن تحریم‌های فرامرزی هستند که با برجام ناکام ماند. برای آمریکا برجام و ۱+۵ مهم نیست. موضوع مهم برای آنها احیای تحریم‌هاست؛ لذا نباید ما در زمین آمریکا بازی کنیم.

تحریم‌های کنگره علیه ایران به انزوای آمریکا می‌انجامد

علی نجفی خوشرودی، عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز گفت:‌ این اتفاق آمریکا را بیشتر تنها می‌کند و باعث می‌شود مجموعه کشورهای غربی و به ویژه اروپایی‌ها خود را از آمریکا مجزا کنند و آن‌ها را در حفظ و حمایت از توافق هسته‌ای برجام مصمم‌تر خواهد کرد.

وی افزود : این مصوبه البته تحریم‌های جدید نیست بلکه تجمیع تحریم‌هایی است که در ادوار مختلف وضع شده و به نوعی به توافق هسته‌ای مربوط نمی شود اما در یک تفسیر موسع می‌تواند نقض برجام تلقی شود.

نجفی خاطر نشان کرد: برای مقابله با این اقدام کنگره آمریکا باید در چند سطح اقداماتی انجام شود؛ یکی سازوکارهایی که در برجام پیش بینی شده و تاکیداتی که در خصوص نقض برجام با وضع تحریم های جدید شده است. دیگری در حوزه دیپلماسی عمومی که با اقدامات ترامپ فضای آمریکا هراسی تشکیل خواهد شد و همچنین سازوکارهایی که در مجلس وجود دارد از جمله قانون اقدام متقابل و متناسب دولت ایران در اجرای برجام که می‌تواند محملی برای اقدامات دستگاه دیپلماسی کشور باشد.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی  یادآور شد: در طرح جدیدی که تحت عنوان مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه در دستور کار مجلس قرار گرفته نیز سازوکارهای پیش بینی شده که واکنش مقتضی به این تحریم‌ها خواهد بود.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.