به گزارش ایرنا، کمبود آب در بخشهای کشاورزی، آشامیدنی، صنعت، افت سطح آب های زیرزمینی، افزایش عمق چاه ها، خشک شدن پوشش گیاهی مناطق بیابانی، نشست زمین و مهاجرت، بارزترین نشانه های کمبود آب در کشور و این استان است.
صرف حدود 90 درصد آب تولیدی در کشور در بخش کشاورزی موضوع مهمی است که نیاز به بررسی دارد و به اعتقاد کارشناسان با صرف جویی10 درصد آب در بخش کشاورزی نیاز سایر بخش بهتر و بیشتر تامین می شود، از سویی ارزش افزوده آب در بخش صنعت بسیار بیشتر از بخش کشاورزی است که دلیل عمده آن نوع آبیاری محصولات کشاورزی در کشور آن هم به صورت غرقابی است.
زمین های کشاورزی استان سمنان 198 هزار هکتار و تعداد بهره برداران این بخش 45 هزار نفر است، میزان تولیدات کشاورزی استان در مجموع بیش از یک میلیون و 660 هزار تن است که شامل 331 هزار تن تولیدات باغی و 734 هزار تن تولیدات زراعی است.
با تجهیز 198 هزار هکتار از اراضی کشاورزی سمنان به سامانه های نوین آبیاری ، بیش از 50 میلیون متر مکعب آب صرف جویی می شود و به دنبال آن افزایش تولید و ماندگاری خوشه های طلایی محصولات را خواهیم داشت.
تولیدات محصولات گلخانه ای در استان سمنان 15 هزار و 29 تن است که با توجه به کویری بودن و کمبود منابع آبی، توجه به تولیدات گلخانه ای یکی از راه های برون رفت از مشکلات فعلی بخش کشاورزی سمنان است.
در استان سمنان حدود یک میلیارد و 250 میلیون مترمکعب آب در سال تولید می شود که 87 درصد در بخش کشاورزی، حدود هشت درصد در بخش صنعت و خدمات و حدود پنج درصد در بخش آب آشامیدنی مصرف می شود، با توجه به سهم 87 درصدی بخش کشاورزی از مصرف آب تولیدی در استان به منظور مقابله با بحران کم آبی توجه به افزایش بهره وری در مصرف آب در این بخش از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
از198 هزار هکتار موجود اراضی کشاورزی استان سمنان تا قبل از روی کارآمدن دولت یازدهم فقط در 20 هزار هکتار سامانه های نوین آبیاری تجهیز شده بود و در سفر فروردین ماه 95 دکتر روحانی به این استان ، تجهیز بیش از 20 هزار هکتار دیگر از این اراضی کشاورزی به سامانه های آبیاری مصوب شد.
سید حسن میرعماد رییس سازمان جهاد کشاورزی سمنان روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به تدوین طرح 10 ساله برای نصب سامانه های آبیاری در چهارمیلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور، گفت : براساس این طرح در این استان هم باید 20 هزار هکتار از اراضی کشاورزی به سامانه های نوین آبیار تجهیز شود.
وی با اشاره به این که تجهیز هر هکتار از اراضی به سامانه های نوین آبیاری حدود 100 میلیون ریال هزینه دارد، افزود : دولت 85 درصد هزینه های اجرای سامانه های نوین آبیاری را به صورت بلاعوض پرداخت می کند و بهره بردار فقط 15 درصد هزینه را پرداخت می کند که به این ترتیب فرصت خوبی برای کشاورزان برای استفاده از این دانش در بهره وری بهتر از آب است.
وی با بیان این که 60 درصد انتقال آب و تولید محصولات کشاورزی در مزارع این استان به صورت غرقابی انجام می شود، خاطرنشان کرد : یکی از دلایلی که کشاورزان سمنانی تمایلی برای استفاده از سامانه های نوین آبیاری ندارند، فرهنگ سازی نشدن کمبود آب در بین آنهاست.
وی تصریح کرد : برای نصب سامانه نوین آبیاری برای هر هکتار 80 میلیون ریال و با احتساب لوله کشی های مربوط 85 میلیون ریال تسهیلات به کشاورزان پرداخت می شود.
رییس سازمان جهادکشاورزی استان سمنان، با بیان این که بیش از 86 درصد منابع آبی استان در بخش کشاورزی مصرف می شود، ادامه داد: یکی از اولویت‌های این سازمان با توجه به کمبود منابع آبی توسعه سامانه های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی است، به طوری که در سال گذشته بیش از 10 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به سامانه نوین آبیاری تجهیز شد و برای امسال تجهیز 10 هزار هکتار دیگر نیز هدفگذاری شده است.
میرعماد اضافه کرد : سامانه های نوین آبیاری و استفاده بهینه در مصرف آب نیاز کنونی بخش کشاورزی سمنان است و برای رفع هدر رفت آب در این بخش باید طرح های کاربردی هرچه سریعتر اجرا شود.
وی ادامه داد : حدود 60 درصد از آب در آبیاری غرقابی هدر می رود و با اجرای سامانه های نوین آبیار می توان کمبود آب در بخش صنعت و آشامیدنی استان را کاهش داد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان تصریح کرد: با شرایط کنونی آب، دیگرکشاورزی سنتی نمی تواند به حیات خود در استان سمنان ادامه دهد و باید با اتخاذ تدابیرراهبردی استفاده بهینه در مصرف آب و افزایش بهره وری و کیفیت بخشی مصولات کشاورزی را ترویج داد.
وی خاطرنشان کرد : به گفته کارشناسان با راه اندازی سامانه های نوین آبیاری علاوه بر افزایش تولید محصول، در هکتار شاهد صرفه جویی 70 درصدی در مصرف آب خواهیم بود.
وی تصریح کرد: خشکسالی و کمبود منابع آبی مهم ترین مشکل کنونی کشت و تولید محصولات کشاورزی در این استان بوده و اکنون مجموع این عوامل منجر به کاهش آب های زیرزمینی دشت‌های استان شده است.
به گزارش ایرنا، استان سمنان 198 هزار هکتار اراضی زراعی و باغی و بیش از 40 هزار بهره بردار کشاورزی دارد و حدود 87 درصد از آب تولیدی این استان در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود.
6026/7339
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.