شاید روزی که نخستین واحد تجاری در دهه های قبل در روستای سیاهدشت وسه گنبد ایجاد شد، کسی تصور نمی کرد این واحدها، زمینه ساز بازاری شوند که امروز به خوبی در بین استان های همجوار و حتی فراتر از آن شناخته شده است.
همه اقلامی که در این بازارها عرضه می شود محصول وطنی است وهمه مشتریان ثابت و گذری با اذعان به این مسئله اقلام مورد نیاز خود را از کیف وکفش، تا وسایل منزل وسیسمونی و.... از واحدهای تجاری فعال در سطح روستاهای سیاهدشت وسه گنبد شهرستان فاروج تهیه می کنند.
این واحدها دیرتر از واحدهای تجاری سطح شهر ساعت کاری آن آغاز می شود اما تا پاسی از شب پاسخگوی مراجعان هستند زیرا که بیشتر مشتریان آنان غیر بومی اند و طبیعتا در ساعات ابتدایی روز مراجعه نمی کنند.
فضای جلوی واحدهای تجاری در روستای سیاهدشت طوری پیش بینی شده که مشتری ها بدون دغدغه بتوانند خودروی خود را پارک کنند و در روستای سه گنبد با توجه به محدودیت فضا، پارکینگ رایگانی تعبیه شده است تا مسیر جاده که از بین روستاهای سیاهدشت وسه گنبد گذر می کنند ومسیر کم ترددی هم با توجه به وجود روستاهای بزرگی مثل مایوان وروستاهای هدف گردشگری، استاد وخسرویه، نیست، مشکل ترافیکی کمتری داشته باشد.
خودروها به فاصله های میلی متری از هم پارک وخانواده ها با شور وشوق کودکانشان برای خرید لباس نو از آن پیاده می شوند، از پلاک خودروهای ایران 26 و 76 که عبور کنی، ایران32، ایران 36 و بویژه ایران 62، ایران 82، 92 وحتی 72، بیشتر توجهت را جلب می کند.
خراسان رضوی که خود یکی از قطب های کشور در حوزه بازارهای تولید وعرضه پوشاک وکیف وکفش است نیز مشتریانی برای این روستاها دارد، مشتریان مازنی هم پای ثابت این بازارها هستند.

*مشتری های قدیمی این بازارها چه می گویند؟
خانواده محمودی که از بجنورد برای خرید اقلام مورد نیازش به روستای سیاهدشت مراجعه کرده اند در گفت و گو با ایرنا گفتند: هرساله مایحتاج خانواده را در اسفند ماه وحتی سایر فصول از این روستاها تامین می کنند.
احمد محمودی پدر خانواده افزود: قیمت مناسب کالاها، کیفیت وبرخورد مناسب فروشندگان ما را مشتری ثابت این واحدها کرده است.
مریم دارابی هم که با خانواده اش از شهرستان قوچان برای خرید به روستای سه گنبد آماده است گفت: واحدهای تجاری این روستاها زنجیر وار هستند واگر نیازمان در نخستین واحد تامین نشود در دومین قطعا بخشی از آن تامین می شود.
وی افزود: سال هاست که مشتری این واحدها هستیم واین واحدها زمینه کمک به تولید داخلی را فراهم کرده اند.
وی گفت: نه اینکه بگویم همه اقلام اینجا کیفیت بالایی دارد، نه، اما ممکن نیست مشتری دست خالی از این واحدها خارج شود.
این بانوی قوچانی افزود: امکانات رفاهی، سرویس بهداشتی، فضایی برای بازی بچه ها تا زمان پایان خرید خانواده، اغذیه فروشی و.... برای این این بازارها ایجاد نشده است، که اگر این کمبودها هم جبران شود بر رونق این واحدها می افزاید.

*نخستین بانیان ایجاد این واحدها هم به کالای ایرانی اندیشیده اند
ابراهیم طیبی یکی از نخستین کسانی است که در روستای سه گنبد اقدام به راه اندازی واحد تجاری عرضه پوشاک و کیف وکفش کرد وهمچنان هم به فعالیت ادامه می دهد.
وی گفت: نزدیک به 30 سال است که واحد تجاری ام را راه اندازی کرده ام و با عرضه کالای ایرانی، فرصت های شغلی متفاوتی را ایجاد کرده ام.
وی افزود: از فروشندگانی که در این واحد فعالیت می کنند تا تولید کنندگانی که مشتری شان هستم وتولیداتشان را می خریم فرصت های شغلی است که به همت اهالی این روستا فراهم شده است.
دهیار روستای سه گنبد هم گفت: 50 درصد مشتریان واحدهای تجاری این روستا، از دیگر مناطق ایران مراجعه می کنند.
مصطفی ابراهیمی افزود: فاصله 2 روستای سیاهدشت وسه گنبد 2 کیلومتر است و مالکان مایل به تجاری سازی در مسیر اتصال این دو روستا برای گسترش بازار هستند که همت مسئولان را می طلبد.
وی با اشاره به ایجاد تمایز در حوزه های مالیاتی برای این دو رستا در مقایسه با روستاهای دیگر بویژه در خصوص هزینه پروانه افزود: هزینه گرفتن پروانه در سایر روستاها 2 میلیون ریال اما برای این دو روستا 6 میلیون ریال حساب می شود که نیازمند تجدید نظر مسئولان است.

*مردم در این دو روستا حجت را بر دولت تمام کرده اند
فرماندار فاروج هم در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: یکی از رویکردهای دولت توانمندسازی روستاهاست، که اهالی دو روستای سیاهدشت وسه گنبد در این حوزه پیشگام از دولت بودند و فرصت هایی را که اعتبار وزمان زیادی نیاز داشت تا ایجاد شود، ایجاد کرده اند.
هادی رجائی نیا اظهار داشت: براساس یک اصل پذیرفته شده، نه تنها در کشورما که در جهان، روستاها عامل توسعه اند وبا همین رویکرد ستاد توانمند سازی روستاهای شهرستان فاروج در دستور کار قرار گرفته است.
وی با اشاره به ظرفیت اقتصادی بالای دو روستای سیاهدشت وسه گنبد گفت: بازار در دو روستای سیاهدشت وسه گنبد به همت دو بانی ایجاد شده و امروز تعداد این واحدها به 25 باب با ایجاد فرصت مستقیم اشتغال برای 70 نفر رسیده ودر حال افزایش است.
رجائی نیا بر لزوم احیای مجموعه های خدماتی وایجاد زیر ساخت های لازم برای بهره وری بیشتر از فرصت ایجاد شده در این دو روستا تاکید کرد وافزود: قدم اول را بخش خصوصی بدون کمک دولتی به خوبی برداشته ومردم حجت را برما تمام کرده اند.
فرماندار فاروج گفت: زیباسازی، تعریض معابر، ایجاد جاذبه های سنتی در بافت روستا ها ساخت فضاهای مورد نیاز مثل پارکینگ، نمازخانه و... باید در دستور کار دستگاه های متولی قرار گیرد.
وی افزود: اما مهم ترین رویکرد، سوق دادن این واحدها به سمت تولید اقلام مورد نیاز خود است تا چرخه تولید ومصرف در این واحدها تکمیل واز سویی واحدهای فعلی هم تقویت شود.
وی گفت: شهرستان ظرفیت های متعدد اقتصادی دارد که می تواند از بستر فراهم شده در این بازارها برای عرضه آن استفاده کند.
فرماندار فاروج به گردش مالی 40 و70 میلیارد ریالی در حوزه محصول زعفران در روستاهای سیاهدشت وسه گنبد در سال زراعی که گذشت اشاره کرد و افزود: جای فروشگاه های عرضه زعفران و فرآورده های لبنی و میوه های تولید شده در این دهستان که از تنوع وکیفیت بالایی برخودار است، صنایع دستی و... در این بازارها خالی است.
وی با اشاره به اینکه تولید بدون بازار محکوم به شکست است گفت: بازار در این روستاها ایجاد شده وحالا باید تولیدات شهرستان به این بازار تزریق وبازاریابی واطلاع رسانی مناسب انجام شود.
فرماندار فاروج گفت: تقسیم کار برای حوزه های مختلف توانمند سازی روستاها با محوریت بخشداری انجام می شود تا بخش خصوصی ودولتی توامان در این حوزه ها ورود پیدا کنند.
رجائی نیا گفت: دستگاه ها موظف شدند ضمن بازدید از این دو روستا، طرح جامع ای را برای توسعه آن ارائه کنند تا در اعتبارات سال پیش رو، پیش بینی شود.
روستاهای سیاهدشت وسه گنبد از توابه بخش مرکزی ودهستان شاه جهان در 14 و16 کیلومتری شهر فاروج ودر ورودی این شهر از سمت شهرستان شیروان واقع شده اند، فاصله روستای سیاهدشت وسه گنبد تا جاده آسیایی، 8 و10 کیلومتر است.
گزارش از: مرضیه مهربان** انتشاردهنده: سیدحسین قدسی
7187/ 6042
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.