رتبه دانشگاه‌های ایرانی در میان بهترین های جهان+ نمودار

۵ دانشگاه ایرانی در 5 سال گذشته در فهرست رتبه‌بندی "کیواس"حضور داشتند و سال گذشته دانشگاه شهید بهشتی نیز به این لیست اضافه شده بود.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس،‌ رتبه‌بندی دانشگاه‌های «کیو اس» در حالی منتشر شده است که وضعیت پنج دانشگاه ایرانی هم در میان هزار دانشگاه برتر این فهرست وجود دارد.

دانشگاه‌های شریف، امیرکبیر، ایران، تهران و شیراز از دانشگاه‌های این فهرست معتبر در سال ۲۰۲۱ هستند، البته حضور این دانشگاه‌ها در این فهرست موضوع جدیدی نیست. در چند سال گذشته این پنج دانشگاه همیشه در این فهرست حضور داشتند و تنها سال گذشته دانشگاه شهید بهشتی هم به لیست ایرانی‌های فهرست کیو اس، اضافه شده بود.

حضور ۵ دانشگاه ایرانی در بین هزار دانشگاه برتر جهان

رتبه‌ بندی امسال دانشگاه‌های ایرانی از این قرار است:

رتبه

نام دانشگاه

ردیف

۴۰۹

دانشگاه صنعتی شریف

۱

۴۷۷

دانشگاه صنعتی امیرکبیر

۲

۵۹۱-۶۰۰

دانشگاه تهران

۳

۶۰۱-۶۵۰

دانشگاه ایران

۴

۸۰۱-۱۰۰

دانشگاه شیراز

۵

محمدجواد دهقانی، سرپرست پایگاه استنادی جهان اسلام ISC در این رابطه گفته بود: در رتبه بندی کیو اس در سال ۲۰۲۱ دانشگاه‌های "امیرکبیر" و "تهران" نسبت به سال گذشته دارای رشد رتبه نیز بوده‌اند؛ به طوری که دانشگاه صنعتی امیر کبیر از رتبه ۴۸۹ به  رتبه ۴۷۷ (۱۲ پله ارتقا ) و دانشگاه تهران از بازه ۶۵۰-۶۰۱  به ۶۰۰-۵۹۱ ( ۵۰ پله) ارتقا جایگاه داشته‌اند. این درحالی است که تا سال ۲۰۱۶ فقط دو دانشگاه صنعتی شریف با رتبه ۴۸۰-۴۷۱  و دانشگاه تهران با رتبه ۶۰۰-۵۵۱ در این نظام رتبه بندی حضور داشتند.

از سوی دیگر رتبه دانشگاه شریف در این فهرست، به اندازه کمی پسرفت کرده است و وضعیت دانشگاه ایران و شیراز اصلا تغییری نکرده است.

دانشگاه شریف؛ بهترین دانشگاه ایران

دانشگاه شریف که در چند سال گذشته همیشه بهترین دانشگاه ایرانی فهرست کیو اس، بوده است امسال هم کسب رتبه ۴۰۹ بهترین دانشگاه ایرانی این انتخاب شد، سال پیش این دانشگاه در رتبه ۴۰۷ قرار داشت. شریف با دانشنگاه تامپر فنلاند هر دو امسال در این رتبه مشترک هستند.

در مقایسه با ۸ سال پیش دانشگاه شریف پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در این فهرست داشته است. همچنین در برخی رشته‌های خاص از جمله شاخه‌های مرتبط با مهندسی، شریف جزو ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان است. برای مثال در بخش مهندسی برق این دانشگاه سال پیش جزود ۳۰۰ دانشگاه برتر جهان بود و حالا در بین ۲۰۰ دانشگاه برتر قرار دارد.

 

نمره این دانشگاه در این فهرست ۲۷.۶ است، اما درباره نمره شاخص «استناد شدگی» این دانشگاه، شرایط عجیبی وجود دارد، چراکه نمره شریف در این بخش برابر ۸۷.۹ است، این در حالی است که شاخص دانشگاه کلمبیا که در رتبه ۱۹ این فهرست قرار دارد، برابر ۱۹ است.

دانشگاه امیرکبیر؛ پیشرفت ملایم در چهار سال

امیر کبیر که حالا برای چهار سال پی‌درپی در فهرست کیو اس قرار دارد، امسال با نمره ۲۴.۸ (از ۱۰۰) عنوان دومین دانشگاه برتر ایران در این فهرست قرار گرفته است.

در این فهرست درباره دانشگاه امیرکبیر نوشته شده است: «امیرکبیر یک درخشش مداوم داشته است و در دستیابی به بسیاری از اهداف آموزشی و پژوهشی نقش داشته است. امروز دانشگاه امیرکبیر یکی از بهترین دانشگاه‌های منطقه و یکی از ۴۰۰ دانشگاه برتر دنیا حساب می‌شود.»

اما همانند دانشگاه شریف، امیرکبیر هم بخش زیادی از نمره خود را از بخش استنادشدگی کسب کرده است و نمره این دانشگاه در اکثر شاخص‌ها تک رقمی است. نمره این دانشگاه در قسمت استنادشدگی ۹۶ و در بخش‌هایی مثل دانشجویان علمی یا اعتبار آکادمیک ۲.۴ و ۵ است.

دانشگاه تهران؛ رتبه خوب در بخش مهندسی

یکی از معروف‌ترین دانشگاه‌های ایران یعنی دانشگاه تهران، در این فهرست به عنوان سومین دانشگاه برتر ایران شناخته شده است. رتبه این دانشگاه در سال‌های گذشته در فهرست کیواس بارها کم و زیاد شده است، اما در سه سال گذشته این داشنگاه روندی صعودی را طی کرده است.

اما نکته قابل توجه حضور دانشگاه تهران در رشته‌هایی خاص در بین ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان است، در رابطه با این دانشگاه در فهرست کیواس نوشته شده است: دانشگاه تهران که در رشته‌های مهندسی عمران و معماری در بین ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار دارد،  در بخش‌های علوم، تکنولوژی، مهندسی و ریاضی قوی است.»

برخلاف دانشگاه شریف و امیرکبیر، این دانشگاه در بخش استنادشدگی نمره بسیار زیادی ندارد و نمره این دانشگاه در این بخش ۴۳.۶ است.

دانشگاه ایران؛ روندی ثابت در سه سال گذشته

دانشگاه ایران، در سال ۲۰۱۷ وقتی برای اولین بار نامش در فهرست کیواس قرار گرفت، در جمع ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار داشت و بعد برای ۲ سال روندی نزولی را طی کرد. حالا در چند سال گذشته رتبه این دانشگاه ثابت باقی مانده و تغییری نکرده است.

دانشگاه شیراز؛ سه سال حضور در فهرست

دانشگاه شیراز، یکی از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های کشور، هم روندی مشابه با دانشگاه شیراز را طی کرده است و در سه سال گذشته در رتبه ۸۰۰ تا هزار این فهرست قرار گرفته است.

کیواس در رابطه با این دانشگاه نوشته است: «دانشگاه شیراز همیشه جزو ۵ دانشگاه برتر ایران بوده است و همیشه به آن احترام می‌گذارند، دانشگاه پنسیلوانیا به دولت ایران برای ساخت این دانشگاه کمک کرد، به همین دلیل شیراز تنها دانشگاه خاورمیانه است که سیستم آکادمیک آن بر اساس سیستم آمریکایی است.»

۵ دانشگاه آمریکایی در بین ۱۰ دانشگاه برتر جهان

اما همانند سال‌های گذشته در جمع ۱۰ دانشگاه برتر دنیا، پنج دانشگاه آمریکایی حضور دارند. چهار مورد از دانشگاه‌ها از انگلیس و یک مورد هم از سوئیس است. فهرست ۱۰ دانشگاه برتر دنیا در این فهرست از این قرار است:

کشور

نام دانشگاه

رتبه

آمریکا

دانشگاه MIT

۱

آمریکا

دانشگاه استفورد

۲

آمریکا

دانشگاه هاروارد

۳

آمریکا

دانشگاه کالتک

۴

انگلیس

دانشگاه آکسفورد

۵

سوئیس

دانشگاه زوریخ

۶

انگلیس

دانشگاه کمبریج

۷

انگلیس

امپریال کالج

۸

آمریکا

دانشگاه شیکاگو

۹

انگلیس

UCL

۱۰

دانشگاه MIT از سال ۲۰۱۲ تاکنون نمره ۱۰۰ در رتبه اول این فهرست قرار دارد. این دانشگاه در سال ۱۸۶۱ ساخته شده است و هم اکنون ۱۱۱۶۱ دانشجو دارد.

 

دیدگاه تان را بنویسید