خدمت کووید ۱۹ به شاخص‌های زیست‌محیطی

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: با ظهور ناگهانی کووید ۱۹ و تعطیلی‌های پی در پی در سراسر جهان، کیفیت هوا تا حد زیادی بهبود یافته و شاخص‌های کلیدی زیست‌محیطی که بیش از نیم قرن به طور مداوم شرایط رو به وخامت را نشان می‌دادند، متوقف مانده‌اند.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس، کیومرث کلانتری در پیامی به مناسبت روز جهانی تنوع زیستی با بیان اینکه شعار امسال روز جهانی تنوع زیستی «راه‌حل‌ها در طبیعت نهفته است» نامگذاری شده است، افزود: پاسداری و حراست از تنوع زیستی جز با حضور و همراهی فعال تمامی اقشار جامعه میسر نیست.

وی ادامه داد: ظهور ناگهانی مهمان ناخوانده کووید ۱۹ و متعاقب آن تعطیلی‌های پی در پی در سراسر جهان، کاهش فعالیت‌های انسانی، خالی شدن بزرگراه‌ها، کاهش رفت و آمدها و حمل و نقل‌های زمینی و هوایی، انتشار گازهای گلخانه‌ای را تا حد قابل ملاحظه‌ای کاهش داده و اوضاع و احوال طبیعت را بسیار بهتر از پیش کرده است. 

کلانتری افزود: کیفیت هوا تا حد زیادی بهبود یافته و خطرات بیماری‌های ریوی، قلبی و عروقی به مراتب کمتر شده است، شاخص‌های کلیدی زیست محیطی که بیش از نیم قرن به طور مداوم شرایط رو به وخامت را نشان می‌دادند، متوقف مانده و یا در جهت عکس نمودار حرکت کرده، نشانگر بهبود شرایط است.

شاید میزان ابتلا به این بیماری و تلفات انسانی که با خود به بار آورده است، آنقدر دردناک باشد که مجالی برای خوشحالی از روند رو به بهبودی طبیعت و محیط زیست به ما ندهد، اما این حال خوب موقتی آب و هوا و طبیعت می‌تواند برای تک تک ما ساکنین این کره خاکی به ویژه مسئولان تلنگری باشد تا بیشتر به اقدامات پیشین‌مان بیندیشیم و از سرعت تصاعدی خود در توسعه‌ ناپایدار و تخریب منابع ارزشمند زیستی بکاهیم، تلنگری برای تفکر بیشتر به آنچه باید زین پس باشیم و آنگونه که باید من بعد رفتار کنیم.

به گفته معاون محیط زیست، شاید تغییر برنامه‌ها و رفتارهایمان به سمت استفاده بیشتر از انرژی‌های نو و تجدیدپذیر و همچنین به کارگیری بیشتر امکانات ارتباط از راه دور چون برگزاری ویدیو کنفرانس‌ها، وبینارها، جلسات آنلاین و همین طور دورکاری بتواند به مراتب به کاهش رفت و آمدها و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و در نتیجه به حفظ طبیعت و گنجینه ارزشمند تنوع زیستی کمک کند.

وی افزود: تصمیم با ماست که پس از این، این روند فرح‌بخش رو به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و روند افزایشی آرامش طبیعت را حفظ کنیم و یا منحنی انتشار و همین طور تخریب و فرسایش محیط زیست را در کمترین زمان به اوج برسانیم.

کلانتری ادامه داد: حفاظت از تنوع زیستی در واقع حفاظت از خودمان و منابعی است که بدون آنها ادامه حیات برایمان امکان‌پذیر نیست، سلامتی انسان در گرو سلامتی دیگر همسایگان زمینی و محیطی است که او و همسایگانش در آن زندگی می‌کنند. شیوع ویروس کرونا و عواقب بیماری‌زایی حاصل از آن، اهمیت «سلامت واحد» یا به عبارتی وابستگی سلامت تمام موجودات روی کره زمین به همدیگر و به سلامت محیط زیستشان را هر چه بیشتر نمایان می‌کند.

در ادامه پیام معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط ‌زیست آمده است: سازمان ملل متحد روز ۲۲ می (مصادف با اول خرداد و هر چهار سال یک بار دوم خرداد) را با هدف ارتقا آگاهی عموم و افزایش سطح درک مردم نسبت به تنوع زیستی، ارزش‌های آن و گام‌هایی که می‌توانیم در حفظ آن برداریم، به عنوان روز جهانی تنوع زیستی نامگذاری کرده است. 

این روز هر ساله در سراسر جهان با برگزاری کنفرانس‌ها، جشنواره‌ها و برنامه‌های متعدد آگاهی‌سازی گرامی داشته می‌شود، ما نیز به عنوان یکی از کشورهای عضو کنوانسیون تنوع زیستی هر ساله در ایران همزمان با سراسر جهان با برگزاری همایش‌ها، جشنواره‌ها، مسابقات و پخش فیلم و برنامه‌های متنوع دیگر در شهرهای مختلف این روز را گرامی می‌داریم.

اما امسال به دلیل حضور ویروس کرونا، بزرگداشت روز جهانی تنوع زیستی در تمام دنیا به صورت مجازی برگزار می‌شود، تفاوت دیگری که برگزاری روز جهانی تنوع زیستی سال ۲۰۲۰ با سال‌های گذشته دارد، این است که امسال برای اولین بار یک هفته به تنوع زیستی تعلق گرفته و هر روز این هفته با نامی خاص گرامی داشته می‌شود. 

روز ۱۸ می به موضوع «علم و دانش» با تاکید بر دانش سنتی، ۱۹ تا ۲۱ می به «آگاهی‌رسانی» به ترتیب با موضوعات «حفاظت از تنوع زیستی، غذا و سلامت، مردم و فرهنگ» و روز ۲۲ می به «اقدام» اختصاص داده شده است.

شعار امسال روز جهانی تنوع زیستی عبارت است از «راه‌حل‌ها در طبیعت نهفته است» که بیانگر اهمیت طبیعت در پاسخگویی به چالش‌هایی است که در خصوص توسعه پایدار با آن مواجه هستیم و بر امید، همبستگی و ضرورت و اهمیت همکاری همه جانبه برای دست یافتن به آینده‌ای هماهنگ با طبیعت تأکید می‌کند.  

طبق اطلاعیه کنوانسیون تنوع زیستی، شعار پانزدهمین کنفرانس اعضاء کنوانسیون (COP۱۵) تنوع زیستی عبارت است از «تمدن بوم‌شناختی: ساخت آینده‌ای مشترک برای تمام اشکال حیات بر روی کره زمین» که ما برای ساخت این آینده مشترک، نیاز به یافتن راه‌حل‌هایمان در طبیعت داریم.

ضمن عرض تبریک به مناسبت روز جهانی تنوع زیستی، امیدوارم با زندگی هر چه هم‌سازتر و هم‌سوتر با طبیعت بتوانیم از راهنمایی‌های ارزشمند این مادر مهربان هر چه بیشتر بهره‌مند شویم و غنای زیستی جهان و منابع ارزشمند طبیعی آن را به بهترین شکل حفاظت و حراست کنیم.

به خاطر داشته باشیم پاسداری و حراست از این سرمایه همگانی جز با حضور و همراهی فعال تمامی اقشار جامعه میسر نیست. 

 

دیدگاه تان را بنویسید