به گزراش روز جمعه ایرنا ، در ورامین قالیبافی همواره در کنار کشاورزی مد نظر بوده ولی به دلیل اینکه دراین منطقه شغل اصلی مردم کشاورزی است قالیبافی به عنوان فعالیت جنبی برای کسب درآمد بیشتر درکنار سایر شغل ها دنبال شده است.
شهرستان ورامین به علت قرارگیری بر سر راه مهاجران و کوچ نشینان، اقوام مختلف جمعیت را در خود جای داده است، اقوام مختلف کرد، لر، ترک و عرب در ورامین ساکنند، مهاجران کرد و لر در شمال ورامین ، عربها در جنوب و ترکها در شرق و غرب آن سکونت دارند و تقریبا اغلب این اقوام به کار بافندگی مشغولند.
فرشهای ورامین را می توان به 2 گروه تقسیم کرد، یکی فرشهای ایلاتی که خود ورامینی ها آن را زمین بافت می نامند و دیگری فرشهای سفارشی که اغلب به سفارش مردم تهران بافته می شد که در اینگونه فرشها همه نوع نقشه شهری یافت می شود.
اقوام ساکن در ورامین هر کدام روشهای بافت مخصوص خود را دارند و هر کدام از این اقوام توشه ای از سرزمین اجدادی خود به ورامین آورده اند.
در بیشتر فرشهای ورامین نقش تکرار یک نگاره است که یا همه متن را پوشانده و یا در وسط در اندازه های بزرگتر تکرار شده، بندرت به تک ترنج توجه شده و اغلب از نگاره هایی چون میناخانی یا انواع ستاره های هندسی استفاده شده است .
در طرح میناخانی که به ثبت آثار معنوی جهانی رسیده است ، گل کوچک چند پری که در اطراف آن چهار عدد گل سفید که یادآورگل نرگس است قرار دارد و نقش های مختلف روی این قالیها توسط یک حرکت زیبا و هم نوای شاخه های نازک به همدیگر متصل شده اند.
این نقشها روی زمینه آبی رنگ قالی که معمولا عاری از لچک و ترنج می باشند ،خود را برجسته می نمایند که این نقش ها به نوعی حالت یک شبکه گل آذین را تشکیل می دهند.
در ترکیب رنگ قالی ورامینی از رنگ های سرمه ای و آبی استفاده زیادی شده است قرمز و نارنجی و سبز و قهوه ای و بادمجانی هم مقدار متعادلی کار شده ،حال آنکه به رنگ زرد توجه کمتری گردیده و بجز لرها ، بقیه اقوام از زرد ، حداقل استفاده را کرده اند.
رئیس اداره صنعت ، معدن و تجارت شهرستان ورامین در رابطه با تولید فرش و صادرات آن به سایر کشورها به خبرنگار ایرنا گفت : فرش ورامین از طرح ها و نقش های مختلف نظیر مینا خانی ، شاه عباسی ، پاشتری ، طرح حوضی ، طرح ظل السلطان جدید و قدیم ، طرح لچک ترنج و طرح قلم مشکی برخوردار است که از این میان ، طرح میناخانی به دلیل قدمت ، منحصر به فرد بودن و آمیختگی با فرهنگ کهن دشت ورامین ، به عنوان اثری فرهنگی ثبت جهانی شد.
حسن میرزایی گفت : ثبت جهانی فرش دستباف ورامین در قالب ثبت نشانه های جغرافیایی با معاهدات بین المللی در سازمان جهانی مالکیت فکری WIPO و با همت و پیگیری های اداره فرش سازمان صنعت ، معدن وتجارت استان تهران و همراهی و همکاری مرکز ملی فرش ایران ، اداره کل حمایت از مالکیت صنعتی کشور صورت گرفت که این امر می تواند در توسعه صادرات این محصول نقش به سزایی دارد.
میرزایی تصریح کرد: ورامین یکی خاستگاه های هنرفرش بافی در کشور محسوب می شود که از سالیان دور توانسته علاقمندان بی شماری از سراسر جهان به خود جلب کند و برگزاری چندین نمایشگاه فرش که با همت اتحادیه های فرش دستباف و فرش و موکت و شرکت تعاونی فرش شهید بهشتی برگزار گردیده بااستقبال بسیار خوب علاقمندان به فرش دستباف همراه شده است.
رئیس اداره صنعت ، معدن و تجارت ورامین گفت : قالیبافی در منطقه ورامین پیشینه ای دیرینه دارد و دستبافته های فرش ورامین با قدمت زیادی شامل انواع قالی و گلیم به کشورهایی نظیر آمریکا ، فرانسه ، ایتالیا و آلمان صادر می گردد.
وی اظهار داشت : با همت هنرمندان شهرستان ، سالانه بیش از یک هزار متر مربع فرش دستبافت در ورامین تولید می شود که در صورت توجه به آن می توان زمینه توسعه فعالیت و نیز صادرات آن را فراهم کرد .
وی بیان کرد: کیفیت بالای تولید فرش دستبافت در ورامین باعث شد تا این صنعت ، در پنجمین جشنواره فرش برتر در بیست و چهارمین دوره نمایشگاه بین المللی فرش دستباف تهران که با حضور یکصد شرکت کننده برگزار شد ، رتبه نخست را کسب کند.
رئیس اداره صنعت ، معدن و تجارت ورامین اظهار داشت : متأسفانه در طول سال های اخیر ، توجه مناسبی به صنعت فرش شهرستان صورت نگرفته و این امر از میزان صادرات آن به دیگر کشورها کاسته است به طوری که هم اکنون بیشتر فرش های تولیدی در ورامین به مصرف داخلی می رسد.
میرزایی تصریح کرد: صنعت فرش نه تنها در ایجاد اشتغال که در توسعه اقتصاد منطقه نیز نقش به سزایی ایفا می کند و تلاش داریم تا با حمایت از تولید کنندگان عرصه فرش ، به رشد اقتصادی منطقه کمک کنیم.
تهرام/7254 / 1539
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.