سفر وزیر امور خارجه ایران به روشنی نشان می دهد که هر دو طرف در مورد روابط دوجانبه جدی هستند.

به گزارش جماران به نقل از المانیتور، حسین امیرعبداللهیان ، وزیر امور خارجه ایران روز چهارشنبه وارد کویت شد و با شیخ احمد نواف الاحمد الصباح نخست وزیر کویت دیدار کرد.

وزیر امور خارجه ایران و هیئت همراه وی در ادامه سفر دیپلماتیک خود به خلیج فارس به امارات متحده عربی سفر کردند، زیرا آنها به دنبال توافق‌های تجاری و امنیتی هستند که با مصالحه تاریخی با عربستان سعودی در ماه مارس آغاز شده است.

حسین امیر عبداللهیان و هیئت همراه او پس از بازدید از دوحه و مسقط در اوایل هفته جاری با نخست‌وزیر کویت و شیخ سالم عبدالله الجابر الصباح وزیر امور خارجه این کشور گفت و گو کردند. به گزارش خبرگزاری دولتی کویت (کونا)، طرفین در دیدار با شیخ احمد نواف الاحمد الصباح، نخست وزیر کویت، «آخرین تحولات در صحنه منطقه ای و بین المللی» را بررسی کردند.

به گزارش خبرگزاری دولتی عمان (ONA)، وزیر امور خارجه ایران در عمان، مذاکرات با همتای خود را «سازنده و مثبت» توصیف کرد. امیرعبداللهیان گفت: مذاکرات آنها منجر به تفاهم نامه ها و تفاهم نامه هایی برای اجرای معاملات انجام شده در حوزه های تجارت اقتصادی، حمل و نقل، انرژی، علمی و گردشگری شد.

امیرعبداللهیان در مسقط همچنین اشاره کرد که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد او را برای گفت و گوهای دیپلماتیک به ایالات متحده دعوت کرده است. دبیرکل سازمان ملل ابتکاری را برای برگزاری نشستی در نیویورک در سطح وزرای خارجه هشت کشور منطقه خلیج فارس ارائه کرده است.

به گزارش خبرگزاری دولتی عمان، وزیر امور خارجه ایران گفت: توافقی بین وزیر امور خارجه عمان و همتای قطری وی برای ادامه این ابتکار وجود دارد که منجر به همکاری قوی بیشتر در منطقه و میان بازیگران منطقه ای خواهد شد.

همچنین امیرعبداللهیان روز سه شنبه با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی قطر دیدار و درباره بهبود روابط دوجانبه گفت وگو کرد. امیر عبداللهیان پیش از سفر دوره ای به کشورهای حاشیه خلیج فارس، روز شنبه در تهران با همتای عربستانی خود، شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان گفت‌وگو کرده بود.

چرا این گفت و گوها اهمیت دارد؟

در ادامه مطلب المانیتور آمده است: سفر دیپلماتیک امیرعبداللهیان به خلیج فارس پس از توافق ایران و عربستان سعودی برای بازگرداندن روابط و بازگشایی نمایندگی‌های دیپلماتیک در یک اقدام غافلگیرکننده در 10 مارس انجام شد. سعودی و ایران در سال 2016 پس از یورش معترضان به سفارت عربستان در تهران به دنبال اعدام یک روحانی برجسته شیعه در عربستان سعودی، روابط خود را قطع کردند.

در بیانیه اعلام توافق آشتی ایران و عربستان با میانجیگری چین گفته شده بود که قراردادهای همکاری امنیتی و اقتصادی که بیش از 20 سال پیش میان دو کشور امضاء شده بودند، مجددا فعال خواهند شد. به نظر می رسد که ایران گام بلندی برای احیاء توافق های منطقه ای و کمک به وضعیت اقتصادی خود که به دلیل تحریم های غرب ضعیف شده برداشته است.

آنا جیکوبز، تحلیلگر ارشد در سازمان غیرانتفاعی «گروه بحران» می گوید، سفر وزیر امور خارجه ایران به روشنی نشان می دهد که هر دو طرف در مورد روابط دوجانبه جدی هستند.  این نزدیکی فقط برای افزایش گفت‌وگوهای سیاسی نیست، بلکه دو طرف به فکر راه‌هایی برای توسعه و تقویت دیپلماسی اقتصادی هستند.

تحریم‌ها البته مانعی برای سرمایه‌گذاری عمده، به‌ویژه در نفت و گاز هستند، اما فضا برای افزایش تجارت دوجانبه به روش‌هایی که تحریم‌ها را نقض نمی‌کند، وجود دارد.

جیکوبز می گوید که تفاوت عمده در این گفت و گوها نسبت به مذاکرات قبلی، نیت پشت آن و اراده دو طرف است. هر دو طرف خلیج فارس به روش‌های جدیدی با یکدیگر برخورد می‌کنند و احتمال هماهنگی بیشتر سیاسی و اقتصادی دوجانبه و همچنین گفت‌وگوهای چندجانبه منطقه‌ای زیاد است.

همزمان کارشناسان دیگری معتقدند که واقعیت اقتصادی با حال و هوای تصور شده از سفر وزیر امور خارجه ایران متفاوت است، زیرا تحریم‌های آمریکا بسیار جدی پیگیری می شود.  

به عنوان مثال، علیرغم اینکه خالد الفاتح، وزیر سرمایه‌گذاری عربستان سعودی هفته گذشته پیش از سفر منطقه‌ای امیرعبداللهیان در خلیج فارس در مصاحبه‌ای با CNBC نسبت به پتانسیل اقتصادی تنش‌زدایی ایران و عربستان سعودی خوش‌بینی خود را ابراز کرد، دیگران با این موضوع موافق نیستند.

صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا چتم هاوس، هفته گذشته به جک داتون از المانیتور گفت، چشم انداز معاملات اقتصادی بین عربستان سعودی و ایران بیشتر به دیپلماسی عمومی مربوط می شود تا نتیجه بخش بودن. ریاض ادعای سرمایه‌گذاری در ایران را مطرح می‌کند، زیرا به خوبی می‌داند که تحریم‌ها مانع از هرگونه تلاش جدی خواهد شد. از آنجایی که ریاض تصور می‌کند ایران مفاد توافق را زیر پا می‌گذارد، به دنبال نشان دادن نیت خوب به چین و کشورهای فراتر از آن است. همزمان، سعودی امیدوار است انگیزه ها بتواند در طول زمان پایه محکم تری برای کار ایجاد کنند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.