شورای همکاری حاشیه خلیج فارس خواستار گفت و گو برای پایان جنگ اوکراین شد.

بورودیانکا، اوکراین / نیکلای پونامارنکو و همسرش جولیا، پس از اصابت موشک های روسیه به شهر، یک مخزن آب را از ساختمان خود بیرون می آورند. عکس: Ken Cedeno/UPI

به گزارش جماران به نقل از واس،کشورهای عضو شورای همکاری کشورهای حاشیه خلیج فارس تأکید کردند که بهترین راه حل بحران روسیه و اوکراین گفت و گو و شیوه های دیپلماتیک است به گونه ای که منافع همه طرف ها را تأمین کند.

در بیانیه ای که «عبدالعزیز بن محمد الواصل» نماینده دائمی عربستانی سعودی در سازمان ملل به نیابت از کشورهای عضو شورای همکاری کشورهای حاشیه خلیج فارس در نشست اضطراری مجمع عمومی سازمان ملل برای رای گیری درباره پیش نویس قطعنامه غربی ها  تحت عنوان«سلامت منطقه ای اوکراین؛ دفاع از اصول و مبادی میثاق سازمان ملل»، قرائت کرد آمده است : کشورهای  شورای همکاری حاشیه خلیج فارس با نگرانی زیاد اوضاع را در اوکراین از همان ابتدا دنبال کرده اند و بر این اساس کشورهای عضو این شورا از همه طرف ها می خواهد که خویشتنداری کرده و از تنش بیشتر پرهیز کنند و به شیوه های مسالمت آمیز برای حل نزاع ها پایبند باشند.

وی تأکید کرد: رای دادن کشورهای شورای همکاری حاشیه خلیج فارس به پیش نویس در راستای حمایت آنها از پایبندی به اصولی بوده است که در قوانین بین المللی و میثاق سازمان ملل آمده است و در  جهت تأکید بر احترام به حاکمیت کشورها و مبادی حسن همجواری و عدم استفاده از زور یا تهدید و حل نزاع ها به شیوه مسالمت آمیز است.

نماینده دائمی عربستان در ادامه گفت که کشورهای عضو شورای همکاری کشورهای حاشیه خلیج فارس امیدوار هستند که کار در راستای رسیدن به راه حالی رضایت بخش برای همه طرف ها ادامه یابد و از پیامدهای انسانی،سیاسی و اقتصادی منفی بحران اجتناب شود.

 

کرملین در انتظار پیشنهاد اردوغان، ترکیه قصد میانجی‌گری در مناقشه اوکراین را دارد  

کرملین روز چهارشنبه اعلام کرد که در انتظار پیشنهاد ملموس اردوغان به ولادیمیر پوتین برای میانجی‌گری در خصوص مناقشه اوکراین است.

این موضوع در حالی مطرح شده که روسای جمهوری روسیه و ترکیه قرار است روز پنجشنبه در حاشیه نشست سران کشورهای عضو «کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادساز در آسیا» موسوم به سیکا در آستانه، پایتخت قزاقستان با یکدیگر دیدار کنند.

رجب طیب اردوغان پیش‌تر نیز در تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین از عزم کشورش برای ایفای نقش میانجی به منظور پایان دادن مسالمت‌آمیز به جنگ اوکراین یاد کرده بود.

یوری اوشاکوف، مشاور دیپلماتیک کاخ ریاست جمهوری روسیه روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: «ترک‌ها پیشنهاد میانجیگری خود را ارائه می‌کنند؛ اگرتصمیم به برقراری تماس و دیدار میان نمایندگان روسیه و اوکراین گرفته شد، این اتفاق در خاک ترکیه خواهد افتاد.»

وی سپس افزود: احتمالاً اردوغان در دیدار با ولادیمیر پوتین پیشنهادی را به صورت رسمی مطرح خواهد کرد و ما انتظار داریم که این پیشنهاد جالب و مفید باشد.

آقای اوشاکوف بار دیگر موضع ترکیه را در نپیوستن به آنچه وی «تحریم‌های غیرقانونی اعمال شده به روسیه از سوی غرب» به دلیل تهاجم نظامی به اوکراین خواند را مورد ستایش قرار داد.

مشاور دیپلماتیک کاخ ریاست جمهوری روسیه سپس یادآور شد که این موضع «انگیزه بیشتری به تقویت همکاری اقتصادی میان دو کشور می دهد.»

ترکیه، یکی از اعضای ناتو که به شدت به گاز و نفت روسیه وابسته است، پس از حمله نظامیان روس به اوکراین در ۲۴ فوریه گذشته تلاش کرد تا روابط متوازن خود را با مسکو و کی‌یف حفظ کند.

آنکارا پیش‌تر نیز نقشی کلیدی در تبادل زندانیان بین روسیه و اوکراین در ماه سپتامبر و نیز در به نتیجه رسیدن توافقنامه‌ای تحت نظارت سازمان ملل متحد میان این دو کشور برای صدور غلات اوکراین از طریق دریای سیاه و تنگه بسفر ایفا کرده بود.

این تلاش‌ها ماه مارس گذشته نیز منجر به برپایی نشست‌هایی میان نمایندگان روسیه و اوکراین در ترکیه شد که پس از دو دور به شکست انجامید.

آقای اردوغان در سه ماه گذشته سه بار با پوتین دیدار و در همین زمان به طورمرتب با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین گفتگو کرده است.

مولود چاووش اوغلو، رئیس دیپلماسی ترکیه روز سه‌شنبه بار دیگر از روسیه و اوکراین خواست تا «در اسرع وقت» جنگ را متوقف کنند و تن به آتش‌بس دهند.

از سوی دیگر ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز سه شنبه طی نطقی پیش از نشست مجازی رهبران کشورهای عضو گروه هفت بار دیگر اعلام کرد که پس از ادعای مسکو در زمینه الحاق چهار منطقه از کشورش به روسیه هرگز حاضر به گفتگو با ولادیمیر پوتین نیست و دیگر چیزی برای مذاکره با او وجود ندارد.

یوری اوشاکوف، مشاور دیپلماتیک کرملین در واکنش به این اظهارات آقای زلنسکی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت: می‌خواهم به او بگویم « هرگز نگویید هرگز.»

 

کمک نظامی به اوکراین؛ چرا فرانسه از هم‌پیمانان اروپایی عقب ماند؟ 

فرانسه به عنوان هفتمین قدرت نظامی جهان و نخستین در اروپا، سومین صادرکننده سلاح در جهان پس از ایالات متحده و روسیه و نیز دومین قدرت اقتصادی اتحادیه اروپا بر پایه گزارش موسسه آلمانی کیل با اعطای کمک نظامی ۲۳۳ میلیون یورویی از نظر ارزش ارسال محموله تسلیحاتی به اوکراین در جایگاه یازدهم قرار دارد. 

هر چند که نزدیک به نیمی از مجموع کمک‌ها از سوی آمریکا بوده ولی متحدان اروپایی اوکراین، یعنی بریتانیا با ۴ میلیارد یورو، لهستان با ۱.۸ میلیارد یورو و آلمان با ۱.۲ میلیارد یورو فاصله معناداری را با فرانسه دارند. 

این در شرایطی است که از آغاز تهاجم نظامی روسیه، فرانسه که همواره این تجاوز را بی قید و شرط محکوم کرده ولی بیش از هر کشور غربی برای حفظ کانال ارتباطی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه تلاش کرده و همزمان در مورد تحویل تسلیحات خود به اوکراینی محتاطانه‌تر عمل کرده است. 

چنان که آقای ماکرون در ابتدای ماه مارس گذشته تصریح کرد که فرانسه کمک‌های نظامی خود به اوکراین را به ارسال «تجهیزات دفاعی و پشتیبانی سوخت» محدود کرده است. 

با این حال، طبق اطلاعات لوموند، پاریس علاوه بر تجهیزات حفاظتی، موشک‌های ضد تانک میلان را بین ۲۸ فوریه تا ۳ مارس در اختیار کی‌یف قرار داده است.

کمک نظامی ۱۰۰ میلیون یورویی فرانسه به اوکراین؛ کی‌یف ۱۸ عراده توپ خودکششی «سزار» را تحویل گرفته است

اما آقای ماکرون در آخرین روز مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری، ۲۲ آوریل، در مصاحبه‌ای سرانجام اذعان کرد که فرانسه تسلیحات تهاجمی و سنگین از جمله موشک و توپخانه‌های سزار را به اوکراین تحویل خواهد داد. در همین حال، روزنامه لوموند فاش کرده که فرانسه در فاصله ۲۸ فوریه تا ۳ مارس محموله‌های موشک‌ ضد تانک میلان را برای کی‌یف ارسال کرده است. همچنین کاخ الیزه نیز تایید کرده که فرانسه تاکنون هجده قبضه توپخانه متحرک سزار و پانزده قبضه توپخانه غیرمتحرک را با هزاران گلوله در اختیار اوکراینی‌ها قرار داده است. 

همچنین افزون بر خودروهای زرهی، وسایل نقلیه حمل و نقل و تجهیزات فردی، موشک‌های ضد هوایی میسترال نیز از سوی ارتش فرانسه برای اوکراین ارسال شده است. با این حال چرا ارزش مجموع کمک فرانسه به اوکراین از سایر همپیمانانش بسیار کمتر است؟

وزارت دفاع فرانسه تاکید دارد که کمک‌های نظامی با کیفیت تجهیزات ارائه‌شده سنجیده می‌شود نه با کمیت آن. مقام‌های دولت فرانسه توضیح می‌دهند که برخی کشورها [همچون لهستان و برخی دیگر از کشورهای اروپای شرقی] مقادیر زیادی تجهیزات نظامی منسوخ شده و به جا مانده از دوران شوروی سابق را تحویل اوکراین داده‌اند. در مقابل، فرانسه هجده قبضه توپخانه سزار ارسال کرده که معادل یک چهارم توپخانه متحرکی است که ارتش فرانسه در اختیار دارد.

در همین حال، ژنرال پیر شیل، رئیس ستاد مشترک ارتش فرانسه نیز در نشست ۲۰ ژوئیه پارلمان با اشاره به میزان ذخایر تسلیحاتی فعلی هشدار داد که ارسال شتاب‌زده تسلیحات نظامی به اوکراین موجب بر هم خوردن تعادل ذخایر ارتش این کشور خواهد شد. همچنین به باور کارشناسان، کارخانه‌های فرانسوی سازنده تسلیحات نظامی نیز پیش‌بینی وقوع جنگ و لزوم افزایش تولید را نداشته‌اند و به همین دلیل از توان پشتیبانی لازم برخوردار نبوده‌اند. چنان که مدیران شرکت‌های اروپایی سازنده تسلیحات نظامی در نشستی که پیش از گردهمایی وزرای دفاع ناتو در بروکسل برگزار کردند، یادآور شدند که ساختار صنعت آنها پس از چندین دهه صلح در اروپا، تحت تاثیر تلاش کشورهای اتحادیه اروپا برای کاهش هزینه‌های دفاعی قرار داشته است و ظرفیت‌های تولید نیز بر همین اساس کاهش یافته بود.

با این وجود، امانوئل ماکرون روز جمعه اعلام کرد که حمایت نظامی خود را از اوکراین را افزایش خواهد داد. او وعده داده تا با ایجاد یک «صندوق ویژه ۱۰۰ میلیون یورویی» مستقیما از شرکت‌های سازنده سلاح برای تامین حمایت نظامی از اوکراین حمایت خواهد کرد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.