نرخ بالای ابتلا به آنفولانزا در کنار شیوع بالای سویه‌های جدید ویروس کرونا در میان ساکنان این قاره، نگرانی‌هایی را به وجود آورده است.

به گزارش جماران، زمستان امسال بیماری آنفولانزا با سرعتی بیش از حد انتظار در اروپا گسترش یافته؛ آنهم در حالی که در سال گذشته میلادی این بیماری تقریبا ناپدید شده بود.

نرخ بالای ابتلا به آنفولانزا در کنار شیوع بالای سویه‌های جدید ویروس کرونا در میان ساکنان این قاره، نگرانی‌هایی را در مورد ایجاد یک وضعیت «دو همه‌گیری» یا «twindemic» آنهم برای مدتی طولانی، همچنین تردیدهایی را درباره اثربخشی واکسن‌های آنفولانزا بوجود آورده است.

بنا بر آمارهای اتحادیه اروپا تدابیری همچون قرنطینه، استفاده از ماسک و حفظ فاصله اجتماعی که در طول همه‌گیری کووید۱۹ به یک امر عادی در این اتحادیه تبدیل شده بود، باعث گردید که در زمستان گذشته آنفولانزا را از بین برود و ویروسی که سالانه حدود ۶۵۰ هزار نفر را در سراسر جهان می‌کشد، به طور موقت ریشه‌کن شود.

اما اکنون سختگیری کمتر در مبارزه با ویروس کرونا به دلیل واکسیناسیون گسترده در کشورها باعث شده است که وضعیت تغییر کند.

مرکز پیشگیری و کنترل بیماری‌های اروپا (ECDC) در گزارش اخیر خود اعلام کرد که امسال ویروس‌های آنفولانزا از اواسط ماه دسامبر با نرخی بالاتر از حد انتظار در اروپا در گردش هستند و پیش‌بینی می‌شود که احتمالا یک دورۀ غیرمعمول از جولان طولانی‌مدت آنفولانزا را در پیش داشته باشیم که می‌تواند تا تابستان ادامه یابد.

پنتینن، کارشناس این مرکز نیز هشدار می‌دهد که اگر کشورها شروع به برداشتن همه تدابیر بهداشتی و محدودیت‌های اجتماعی کنند، آنگاه احتمالا گردش ویروس‌های آنفولانزا تا پایان فصل بهار ادامه خواهد داشت.

مرکز پیشگیری و کنترل بیماری‌های اروپا در گزارش خود هشدار داده که این وضعیت «دو همه‌گیری» فشار بیش از حدی را بر سیستم‌های بهداشتی کشورها وارد خواهد کرد؛ آنهم در حالی که کارکنان این بخش مدت دو سال است به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا تحت فشار قابل توجهی هستند.

مشکل دیگر اینکه به گفته کارشناسان، سویه غالب آنفولانزا که امسال در گردش است، سویه H3 ویروس A است که معمولاً شدیدترین موارد را در میان افراد مسن ایجاد می‌کند.

پاسی پنتینن، کارشناس این مرکز می‌گوید هنوز برای ارزیابی نهایی کارآیی واکسن‌های آنفولانزا خیلی زود است و باید وضعیت بیماران بیشتری در زمان واقعی بررسی شود اما بررسی‌های آزمایشگاهی نشان می‌دهند که واکسن‌های موجود، در سال جاری میلادی علیه H3 «بهینه نخواهند بود».

هنوز داده‌های سراسری اروپا دربارۀ میزان واکسیناسیون افراد در مقابل آنفولانزا در سال جاری میلادی در دسترس نیست اما ارقام ملی فرانسه نشان می‌دهد که نرخ واکسیناسیون آنقدر که مقامات انتظار داشتند گسترده نبوده است.

در این کشور دوره واکسیناسیون در قبال آنفولانزا را تا پایان فوریه تمدید کرده‌اند؛ با این وجود آمارهای منتشر شده در هفته گذشته نشان داد تا کنون در این کشور تنها ۱۲ میلیون نفر واکسینه شده‌اند که حدود ۴۵ درصد از جمعیت در معرض خطر است. دولت امیدوار است که امسال دست‌کم ۷۵ درصد از جمعیت در معرض خطر واکسینه شوند.

 

سایه اومیکرون بر اقتصاد جهان

به گزارش جماران، اقتصاد چین با وجود ثبت رشد اقتصادی ۸.۱ درصدی در سال ۲۰۲۱ که بالاترین سطح افزایش تولید ناخالص داخلی این کشور در یک دهه گذشته محسوب می‌شود، تحت تاثیر شیوع سویه اومیکرون از سه ماهه پایانی سال گذشته میلادی با افت نرخ رشد مواجه شده چنان که این نگرانی وجود دارد که این روند نزولی در سال ۲۰۲۲ ادامه پیدا کند.

آمارهای دولتی که روز دوشنبه منتشر شد، نشان می‌دهد که رشد دومین اقتصاد بزرگ جهان در سه ماه پایانی سال ۲۰۲۱ نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۴ درصد کاهش یافته است. این نرخ در سه ماهه سوم سال گذشته ۴.۹ درصد و در سه ماه ابتدایی سال ۲۰۲۱، ۱۸.۳ درصد اعلام شده بود.

چین هر چند به سرعت با اتکا به سیاست «کوویدِ صفر» موفق به مهار همه‌گیری ویروس کرونا شد، اما با تشدید محدودیت‌های دولت در خصوص رشد استقراض و بدهی‌های شرکت‌ها موجب شد تا صنعت بزرگِ ساخت و ساز این کشور که میلیون‌ها شغل به آن وابسته‌اند با رکود و کاهش فعالیت مواجه شود. به طوری که رشد مخارج مصرفی که بزرگترین محرک اقتصاد به شمار می‌رود، از ۳.۹ درصد در نوامبر به ۰.۲ درصد در دسامبر کاهش یافت و رشد سرمایه‌گذاری در کارخانه‌ها، املاک و مستغلات و سایر دارایی‌های ثابت از ۴.۹ درصد به ۱.۷ درصد کاهش یافت. نرخ بیکاری چین نیز از ۵ درصد در ماه نوامبر گذشته به ۵.۱ درصد در ماه دسامبر افزایش یافت.

همچنین هنوز رونق بخش‌های تفریح و سرگرمی، گردشگری، هتلداری و پذیرایی و حمل و نقل هنوز به سطح پیش از همه‌گیری کرونا بازنگشته است.

در چنین شرایطی، این نگرانی وجود دارد که با ادامه سیاست سرکوب بدهی‌ها از دولت چین و شیوع سویه اومیکرون در دومین اقتصاد بزرگ جهان، سطح تقاضا برای محصولاتی همچون فولاد، مواد اولیه و کالاهای مصرفی کاهش یابد و در مجموع رشد اقتصادی طرف‌های تجاری عمده این کشور نیز در سال ۲۰۲۲ کاهش یابد.

پس از ظهور چندین مورد از ابتلا به سویه اومیکرون، در هفته‌های اخیر سه شهر چین با جمعیتی در حدود ۲۰ میلیون نفر قرنطینه شده‌اند. در این میان، شهر تیانجین نیز که یک بندر و مرکز تولیدی در نزدیکی پکن است، قرار دارد که به باور کارشناسان بخش صنعت، قرنطینه چند هفته‌ای این شهر می‌تواند موجب کمبود بیشتر تراشه‌ها و سایر اقلام تولیدی در سطح جهان شود.

با توجه به وزن چین در اقتصاد جهانی، این کشور به یکی از دماسنج‌های اقتصاد جهانی بدل شده و کاهش رونق آن می‌تواند به معنای افت رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۲ باشد. البته بانک مرکزی چین روز دوشنبه برای نخستین بار از آوریل ۲۰۲۰ نرخ بهره را کاهش داد تا موسسات مالی کوچک و متوسط را برای اعطای اعتبارات سرمایه‌گذاری بیشتر به شرکت‌ها و واحدهای تولیدی تشویق کند. اما نینگ جیزی، یکی از مقامات اداره ملی آمار چین روز دوشنبه در گفتگو با رسانه‌های این کشور اعتراف کرد که اقتصاد چین با «فشار سه گانه» انقباض تقاضا، تنش در زنجیره تامین و کاهش عواید اقتصادی مواجه شده است.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.