پرتاب موشک به استپاناکرت، پایتخت جمهوری خود خوانده قره ‌باغ و همچنین گنجه و چند شهر دیگر آذربایجان ادامه دارد. تلاش ‌های دیپلماتیک برای برقراری آتش‌ بس بین دو جمهوری آذربایجان و ارمنستان تاکنون بی ‌ثمر مانده‌ اند.

 

به گزارش جماران، خبرگزاری فرانسه گزارش داد منطقه کوهستانی قره ‌باغ و همچنین مناطق مرزی بین ارمنستان و آذربایجان، همچنان شاهد ناآرامی هستند. یک هفته پس از شروع درگیری جدید دو کشور بر سر قره ‌باغ، رویارویی نظامی بین باکو و ایروان تشدید شده است.

حمله موشکی به گنجه، دومین شهر بزرگ جمهوری آذربایجان و همچنین ادامه حمله موشکی به «استپاناکرت» پایتخت جمهوری خود خوانده قره ‌باغ در روز یکشنبه، به رویارویی نظامی دو کشور ابعاد جدیدی بخشید.

خبرگزاری فرانسه از وقوع چند انفجار و برخاستن ستون سیاه دود از چند نقطه از شهر استپاناکرت گزارش داد. 

تصاویر منتشر شده از سوی رسانه‌ های آذربایجان نیز ویرانه‌ های برجای مانده از حملات موشکی به گنجه را نشان می ‌دهد.

برخی منابع مطلع اعلام کردند 93 نفر از مزدوران خارجی که برای جمهوری آذربایجان می ‌جنگیدند، در قره باغ کشته شدند. این منبع مطلع افزود: گروه جدیدی از این مزدوران متشکل از 430 نفر روز گذشته به قره باغ منتقل شدند.

«حکمت حاجی ‌اف» مشاور سیاسی «الهام علی ‌اف» رئیس جمهور آذربایجان در توئیتی نوشت: ارتش ارمنستان مناطق مسکونی و غیرنظامی آذربایجان را هدف حملات موشکی خود قرار داده است.

حاجی اف در صفحه توئیتری خود نوشت: نیرو‌های ارمنی ساعت 23 و 10 دقیقه روز یکشنبه دو موشک برد متوسط (300 کیلومتر) را به مناطق «آبشرون و خیزی» شلیک کردند.

در عین حال، حکمت حاجی‌ اف با انتشار تصاویری در توئیتر از حمله ارمنستان به فرودگاه نظامی گنجه خبر داد، اما بلافاصله پس آنکه متوجه شد که در یکی از عکس ‌ها یکی از نیرو‌های «گرگ ‌های خاکستری» ترکیه حضور دارد، پیام خود را حذف کرد، چرا که حضور این فرد نشان دهنده دخالت مستقیم ترکیه در درگیری ‌های قره باغ بود.

«گرگ ‌های خاکستری» یک سازمان ترک قومی افراطی است که در اواخر دهه 90 قرن گذشته با ابتکار «الپ ارسلان تورکش» و با نظارت حزب جنبش قومی تشکیل شد.

گفته می ‌شود شهر صنعتی مینگه ‌چویر و آبشرون واقع در 80 کیلومتری باکو، پایتخت آذربایجان نیز هدف حملات موشکی ارتش ارمنستان بوده است.

دادستانی کل جمهوری آذربایجان اعلام کرد یکی از سه موشک پرتاب شده در ساعت 23 به وقت محلی دیشب که عمل کرده به واحد‌های مسکونی اصابت کرده و در نتیجه آن 5 نفر غیر نظامی زخمی شده و به بیمارستان منتقل شده اند و واحد مسکونی هم تخریب شده است. از 2 موشک عمل نکرده هم یکی به مقابل نیروگاه برقی مینگه چویر و دیگری به واحد‌های مسکونی اصابت کرده است.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان هم از به توپ بستن شهر «ترتر» این کشور در ساعات پایانی دیروز هم خبر داده است.

«موسی محمد اف» یکی از کارکنان موسسه مین یابی جمهوری آذربایجان هم در خصوص مشخصات موشک اصابت کرده به مقابل نیروگاه برقی شهر مینگه چویر که عمل نکرده است، گفت: این موشک به طول 7 متر می ‌باشد که 5 متر آن زیر خاک رفته و دو متر آن بیرون از خاک محل اصابت قرار گرفته است.

وی افزود: با تجهیزات لازم این موشک از زیر خاک بیرون آورده می ‌شود و بررسی ‌های لازم درباره آن صورت خواهد گرفت.

این در حالی است که «آرائیک هاروتیونیان» رئیس جمهور جمهور خودخوانده قره ‌باغ اعلام کرده است که همه خاک آذربایجان هدف حملات نظامی خواهد بود.

آذربایجان و ارمنستان هر یک دیگری را به حمله به شهروندان غیرنظامی متهم کرده‌اند. تاکنون و بر اساس اخبار تایید نشده، 250 نفر در اثر رویارویی‌ های نظامی بین دو کشور جان باخته‌ اند. گفته می‌ شود که 42 نفر از این تعداد شهروندان غیرنظامی بوده‌ اند.

شروط علی ‌اف برای آتش ‌بس

الهام علی ‌اف رئیس جمهور آذربایجان روز یکشنبه در سخنانی خطاب به مردم، شروطی را برای پایان دادن به جنگ اعلام کرد و گفت: «نیروهای ارمنستان باید سرزمین ما را ترک کنند؛  نه در حرف، بلکه در عمل!»

علی ‌اف یک جدول زمانی برای خروج کامل نیروهای نظامی ارمنستان از قره ‌باغ تعیین کرده و از دولت ایروان خواسته است تا حق مالکیت آذربایجان بر این منطقه را به رسمیت بشناسد.

دولت ارمنستان به درخواست علی‌ اف همان گونه که انتظار می‌رفت، پاسخ منفی داد. «آنا ناگدالیان» سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان در گفت‌ وگو با خبرنگار خبرگزاری فرانسه گفت: «شروط علی ‌اف غیرقابل قبول است.» او از باکو درخواست کرد به استفاده از قهر برای حل این مناقشه پایان دهد و به پای میز «مذاکره سازنده» بازگردد.

«یک ملت، دو دولت»

دولت ترکیه که عملا در مناقشه اخیر جانب آذربایجان را گرفته، حمله ارتش ارمنستان به شهر گنجه را محکوم کرده و ایروان را به حمله به شهروندان غیرنظامی در جمهوری آذربایجان متهم کرده است.

مقامات ترکیه بر حمایت از کشور «دوست و برادر» آذربایجان تاکید می ‌کنند. اخیرا برخی از مقامات ترکیه، مناسبات دو کشور را تحت عنوان «یک ملت و دو دولت» توصیف کرده ‌اند.

در واکنش به سخنان مقامات باکو و آنکارا، آرائیک هاروتیونیان گفته است این کشور حمله به پایگاه و تاسیسات نظامی آذربایجان را مجاز می ‌داند. او با انتشار یک پست فیس‌ بوکی خطاب به مردم آذربایجان گفته است: «من از ساکنان این شهرها درخواست می ‌کنم، بی درنگ این مناطق را تخلیه کنند.»

روسیه، آمریکا و فرانسه از طرفین درگیر در جنگ اخیر قره‌ باغ درخواست کرده ‌اند، هر چه زودتر به تبادل آتش پایان داده و برای یافتن یک راه حل سیاسی به پای میز مذاکره بازگردند.

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه نیز نسبت به افزایش شمار قربانیان غیرنظامی در جریان رویارویی اخیر دو کشور ابراز نگرانی کرده است.

از زمان برقراری آتش ‌بس در سال 1994، گفت ‌وگو بر سر یافتن راه ‌حلی برای بحران قره‌ باغ آغاز شده که تاکنون پیشرفت چندانی نداشته است.

پس از فروپاشی اتحاد شوروی، در اوایل دهه 90 جنگی تمام عیار بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر قره‌ باغ در گرفت که بر اساس آمار منتشر شده از سوی خبرگزاری ‌ها حدود 30 هزار کشته بر جای نهاد.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
2 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.