ضو سابق مذاکره کننده هسته ای گفت: به نظر من مرگ صالح می تواند به پروسه صلح یمن کمک کند زیرا بازی دولبه صالح باعث شده بود که سعودیها-اماراتیها روی او حساب باز کرده بودند و لذا هیچگاه حاضر به مذاکره جدی با حوثیها نبودند.

«سید حسین موسویان» پژوهشگر دانشگاه پرینستون و عضو سابق گروه مذاکره کننده هسته ای در مناظره شبکه جهانی تلویزیون ملی چین در آمریکا راجع به بحران یمن، گفت: تجاوز نظامی عربستان و امارات، منشاء اصلی بحران ومصیبت های امروز یمن است.

به گزارش جماران، در این مناظره که علاوه بر موسویان ،«فاطمه الاثر» از بنیاد عرب در واشنگتن، «ثمر الحمدانی» از یمن و «افشین مولوی» از دانشگاه جان هاپکینز نیز حضور داشتند، دیپلمات سابق ایرانی در پاسخ به این سوال که مرگ «علی عبدالله صالح» چه تاثیری برروند مذاکرات صلح یمن خواهد داشت، گفت  اتحاد علی عبدالله صالح و حوثی ها یک اتحاد مصنوعی بود. 

وی تصریح کرد: صالح دولبه بازی می کرد. از یکطرف با حوثی ها اتحاد مصنوعی برقرار کرده بود و از طرف دیگر هم محرمانه و درپشت پرده با سعودیها و اماراتیها مذاکره می کرد تا اینکه چند هفته پیش در پشت پرده با ریاض و ابوظبی توافق کردند که صالح در صنعا جنگ داخلی علیه حوثی ها را آغاز کند و همزمان هم هفت گروه نظامی از هفت جبهه به صنعا حمله کنند و حوثی ها را ساقط کرده و یکی از پسران صالح را حاکم کنند. 

موسویان ادامه داد :حوثیها از این توطئه مطلع شدند و شد آنچه که شد. فراموش نکنیم که صالح و حوثی ها و زیدیها برای چند دهه متحد عربستان بودند تا اینکه ریاض به جنگ آنها رفت و ورق برگشت.

پژوهشگر دانشگاه پرینستون ادامه داد: به نظر من مرگ صالح می تواند به پروسه صلح یمن کمک کند زیرا بازی دولبه صالح باعث شده بود که سعودیها-اماراتیها روی او حساب باز کرده بودند و لذا هیچگاه حاضر به مذاکره جدی با حوثیها نبودند. 

وی ابراز داشت: اکنون که صالح حذف شده، زمان آن فرارسیده که ریاض با حوثی ها گفت وگو کند. سازمان ملل باید با اقتدار وارد عمل شده و گفت وگوهای صلح همه جانبه یمن با حضور حوثیها و همه گروههای یمنی را رهبری کند. درمرحله اول باید آتش بس برقرار شود و همه طرفها جنگ را متوقف کنند. سپس از طریق انتخاباتی آزاد، حکومتی با مشارکت همه اقوام و جناحهای سیاسی تشکیل شده و به بحران و مصیبت در یمن خاتمه داده شود.

موسویان در پاسخ به این پرسش که باتوجه به حمایت ایران از حوثی ها، ایران چه نقشی می تواند در برقراری صلح دراین کشور داشته باشد، خاطرنشان کرد : در مورد نقش ایران اغراق گویی های زیادی شده است. عربستان و امارات قدرتمندترین ائتلاف ارتش جهان عرب را شکل داده و دوسال است که شبانه روز کشور یمن و حوثی ها را بمباران می کنند. 

عضو سابق مذاکره کننده هسته ای گفت: آمریکا با ارتش قدرتمند خود به صورت تمام عیار از ائتلاف عربستان حمایت کرده و می کند. همه هم قبول دارند که ایران در این جنگ مشارکت مستقیم ندارد. اگر مدعیان واقعا معتقدند که ایران با حضور غیر مستقیم خود توانسته باعث شکست قدرتمندترین ارتش جهان یعنی آمریکا و نیز شکست قدرتمندترین ائتلاف ارتشهای جهان عرب شود، من پیشنهاد می کنم که سریعا به تهران بروند و برای صلح با ایران مذاکره کنند.

به عقیده موسویان ، واقعیت این است که حوثی ها هزار سال بر یمن حکومت کردند تا اینکه در اوایل دهه 60 با تجاوز نظامی مصر از قدرت کنار زده شدند. در این مدت آنها و صالح هم متحد سعودی ها بودند و برای بازگشت به قدرت می جنگیدند تا قدرت را گرفتند. بعد از حمله نظامی سعودی بود که حوثی ها با آنها درگیر شدند. 

موسویان تصریح کرد: من معتقدم تجاوز نظامی عربستان و امارات، منشاء اصلی بحران ومصیبت های امروز یمن است در غیر اینصورت آنها خیلی زودتر به صلح دست پیدا می کردند.

وی در پاسخ به این پرسش که مرگ صالح چه تاثیری بر تحولات سیاسی منطقه خواهد داشت، افزود: سرنوشت دیکتاتوری مثل علی عبدالله صالح، ادامه سرنوشتی است که سایر دیکتاتورهای منطقه مثل صدام و قذافی و بن علی تونس بدان دچار شدند. درعین بعد از سقوط این دیکتاتورها، ما شاهد صلح و ثبات و امنیت در این کشورها هم نبوده ایم. 

این دیپلمات سابق ادامه داد :به هرحال کسانیکه از مذاکرات صلح یمن به میزبانی کویت مطلع هستند خوب می دانند که چند ماه قبل توافق نهایی بسیار نزدیک بود و این عربستان سعودی بود که مانع تحقق آن شد. 

موسویان ابراز داشت : ایران برای گفت وگو با عربستان و امارات جهت حل بحران یمن و تامین صلح و ثبات و امنیت در کشور دریمن آماده است و هیچ وقت هم مشکلی با این گفت وگوها نداشته است. این عربستان است که باید تصمیم بگیرد آیا با گفت وگوی با تهران موافق است یا خیر.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.