فدا حسین مالکی رئیس فراکسیون مرزنشینان مجلس در واکنش به ادعای سخنگوی طالبان گفت: اظهارات مجاهد درباره رودخانه هیرمند بیانگر عدم آشنایی او به قوانین بین المللی است چرا که بر اساس معاهده سال 1351 هر دولتی که در افغانستان روی کار بیاید باید به حقابه جمهوری اسلامی ایران توجه ویژه داشته باشد.

به گزارش جماران؛ رئیس فراکسیون مرزنشینان مجلس در واکنش به اظهارات اخیر سخنگوی طالبان گفت: ذبیح الله مجاهد در مقامی نیست که بخواهد درباره حقابه ایران از رود هیرمند اظهار نظر کند.

فدا حسین مالکی در واکنش به سخنان اخیر سخنگوی طالبان درباره ایران حقابه رودخانه هیرمند و دریاچه بین المللی هامون در فضای مجازی، گفت: آقای مجاهد گفته است طالبان تشنه همکاری های تجاری و سیاسی با ایران است ، بله این موضوع سخن تازه ای نیست ، دنیا هم به خوبی بر موقعیت استراتژیک و ممتاز  جمهوری اسلامی ایران واقف است.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: یکی از مصادیق این موضوع مسیر طلایی بندر بین المللی چابهار به افغانستان از طریق بازارچه های مرزی میلک-دو غارون است که تاثیر ایران را بر تجارت این کشور و آسیای میانه نشان می دهد.

وی افزود: اظهارات مجاهد درباره رودخانه هیرمند بیانگر عدم آشنایی او به قوانین بین المللی است چرا که بر اساس معاهده سال 1351 هر دولتی که در افغانستان روی کار بیاید باید به حقابه جمهوری اسلامی ایران توجه ویژه داشته باشد.

مالکی تصریح کرد: ادعاهای ذبیح الله مجاهد به گونه ای است که گویی طالبان حاکمیت مطلق افغانستان است در حالی که هنوز این کشور دولت قانونی دارد و سخنگوی طالبان نیز در مقامی نیست که درباره چنین موضوعاتی اظهارنظر کند.

وی ابراز کرد: او باید بداند که بر اساس معاهده 1351 هر دولتی که در افغانستان مستقر شد موظف است به مساله رود هیرمند و دریاچه هامون که قابلیت اشتغالزایی 100 هزار شغل برای دو کشور دارد را مورد توجه ویژه قرار دهد؛ چندی قبل نیز آقای اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان هم چنین ادعایی کرد که با واکنش بین المللی و حتی شخصیت های سیاسی آن کشور را رو به رو شد.

رئیس فراکسیون مرزنشینان مجلس یادآور شد: افغانستان باید بداند که دریاچه هامون که بین دو کشور مشترک می باشد بعنوان یکی از هفت تالاب زیبا و تاثیر گذار میتواند صنعت ترویسم و اشتغال پایدار را برای هر دو کشور ایجاد کند و بایستی نگاه ویژه به دریاچه هامون داشته باشد. دو کشور باید در فضای دوستانه و با رعایت قوانین بین المللی دو تعریف جداگانه نسبت به هیرمند و هامون داشته باشند ، هیرمند موضوع دو جانبه 2 کشور است که باید براساس معاهدات حقوقی، در تمامی فصول سال آب در منطقه سیستان جاری باشد ولی متاسفانه به علت بی تدبیری و خودخواهی باعث جلوگیری از جاری شدن آب به دشت سیستان شدند و کشاورزی منطقه را به خاک سیاه نشاندند.

وی تصریح کرد: دریاچه هامون یک موضوع بین المللی است که هر بی‌توجهی از جانب افغانستان، جامعه بین الملل را در مقابل این کشور قرار می‌دهد‌، اگر دولت فعلی و بعدی افغانستان قائل به توسعه و امنیت پایدار می باشد حتما ضرورت دارد که تنظیم پروژهای متعددی در غالب صنعت ترویسم در حاشیه دریاچه هامون را در دستور کار خود قرار دهد و جاری شدن آب در دریاچه هامون را بایستی جدا از رودخانه هیرمند تعریف کرد.

وی خاطر نشان کرد: سخنگوی طالبان به سخنی که می گوید باید توجه داشته باشد و از بیان هرگونه اظهارات خارج عرف بین المللی خودداری کند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
2 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 1520083
  • منبع: خانه ملت
  • نسخه چاپی

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.