وزیر خارجه سوئیس مدعی شده است: آمریکا آماده حمایت از کانال کمک های بشردوستانه به ایران است.

به گزارش جماران؛ رئیس‌جمهور آمریکا وعده داده مبادلات انسانی با ایران را از طریق کانال سوییس تسهیل خواهد کرد.

«جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا وعده داده مبادلات کالاهای انسان‌دوستانه با ایران از طریق کانال سوییس را تسهیل کند.

«ایگنازیو کاسیس»، وزیر امور خارجه سوییس سه‌شنبه گفته جو بایدن از تسریع مبادلات مالی از کانال سوییس جهت تحویل غذا و دارو به ایران حمایت می‌کند.

وزیر خارجه سوییس بعد از دیدار نیم ساعته با بایدن در یک کنفرانس خبری در ژنو گفت: «مسئله اینجاست که از این کانال به اندازه کافی استفاده نشده، اما چرا؟ چون برخی وجوه هستند که انتقال آنها هنوز نیازمند مجوز هستند و تصور می‌کنم در این زمینه، آمریکا آماده تسریع روندهای تصمیم‌گیری به گونه‌ای است که بتوان از تمامی ظرفیت‌های این کانال استفاده کرد.»

ادعای وزیر خارجه سوییس در حالی مطرح شده که چند ماه پیش مقام‌های کره جنوبی گفته بودند شبکه پیچیده تحریم‌های آمریکا در انجام مبادلات انسانی با ایران اخلال ایجاد کرده است.

ادعای آمریکا درباره تحریم‌ غذا و دارو

با آنکه دولت آمریکا ادعا می‌کند مبادله دارو و مواد غذایی مشمول تحریم نیست بانک‌ها و دولت‌های بین‌المللی به دلیل بیم از نقض احتمالی تحریم‌های آمریکا تمایلی به انجام تراکنش‌های مالی مربوط به طرف‌های ایرانی ندارند.»

آمریکا و سوئیس روز ۱۰ بهمن‌ماه سال ۱۳۹۸ مدعی اجرایی شدن ساز و کار مالی جدیدی به نام «تمهید تجاری انسان‌دوستانه سوئیس» (SHTA) برای ارسال اقلام‌ انسان‌دوستانه به ایران شدند.

با وجود این، بانک مرکزی ایران نمی‌تواند میلیاردها دلار پول نقد حاصل از صادرات نفت که بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ روی هم انباشته شده‌اند را به حساب‌های بانکی که با این کانال کار می‌کنند انتقال دهد. این مسئله را سال گذشته پنج منبع آگاه به موضوع به خبرگزاری رویترز گفتند.

این پول در حساب‌های بانکی کشورهایی که ایران به آن نفت فروخته، به خصوص کشورهای آسیایی قرار دارد و پول مورد نظر در سال‌های بعد از عقد توافق هسته‌ای و قبل از خروج آمریکا از برجام در این حساب‌ها انباشته شده است.

«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد.

دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنی‌ها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا این کارشکنی‌ها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هسته‌ای خارج خواهد کرد.

ترامپ سرانجام سه‌شنبه ۸ می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۷) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج و دستور احیای تحریم‌های متوقف‌شده علیه ایران را صادر کرد.

مشکل علاوه در مبادلات اقلام بشردوستانه در سایر حوزه‌ها هم احساس می‌شود و مثلاً بسیاری از شرکت‌های کشتی‌رانی و بیمه تمایلی برای تحت پوشش قرار دادن شناورهای ایرانی حتی برای تجارت مجاز هم ندارند.

رایزنی بایدن با سوییس درباره ایران

وزیر خارجه سوییس در بخش دیگری از کنفرانس خبری روز سه‌شنبه گفت که بایدن و رییس‌جمهور سوییس در دیدارشان درباره مذاکرات جاری در وین برای احیای توافق هسته‌ای برجام هم رایزنی کرده‌اند.

او گفت: «ما درباره توافق هسته‌ای و قصد ایالات متحده برای انجام تمامی اقدامات لازم جهت پیشبرد امور هم صحبت کردیم.»

کاسیس گفت: «اوضاع در حال حاضر بسیار دشوار است؛ همان‌طور که می‌دانید انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران به زودی برگزار می‌شود و به نظر من، نباید انتظارات چندان بالایی داشت.»

وی اضافه کرد: «با وجود این روشن است که این دولت آمریکا قصد یافتن مسیرهای جدیدی دارد که آسان نخواهد بود، زیرا میان دو کشور سابقه طولانی‌ای از مشاجرات وجود دارد.»

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.