به گزارش ایرنا، شب زنده داری و برگزاری مراسم شب قدر مورد تأکید بزرگان دین است، بنابراین مردم نباید در این شب ها انس با قرآن، دعا و مناجات را از یاد ببرند و از این فرصت برای راز و نیاز، خلوت با معبود، شب زنده داری و شکرگزاری از خداوند، دادن صدقه، خواندن نماز استغفار، کمک به فقرا، خواندن قرآن، بهره ببرند.

**شب قدر چیست و کدام است؟
مراد از قدر، تقدیر و اندازه ‏گیری است و شب قدر شب اندازه ‏گیری است و خداوند متعال در شب قدر حوادث یک سال را تقدیر می ‏کند و زندگی، مرگ، رزق، سعادت و شقاوت انسانها و اموری ازاین قبیل را دراین شب مقدر می ‏گرداند.
در قرآن کریم آیه‏ ای که به صراحت ‏بیان کند شب قدر چه شبی است دیده نمی ‏شود. ولی از جمع‏ بندی چند آیه از قرآن کریم می ‏توان فهمید که شب قدر یکی از شب‏های ماه مبارک رمضان است.
قرآن کریم از یک سو می ‏فرماید: 'انا انزلناه فی لیله مبارکه‏.'( دخان / 3 ) این آیه گویای این مطلب است که قرآن یکپارچه در یک شب مبارک نازل شده است و از سوی دیگر می ‏فرماید: 'شهررمضان الذی انزل فیه القرآن‏.'( بقره / 185) که گویای آن است که تمام قرآن در ماه رمضان نازل شده است.
شب قدر منحصر در شب نزول قرآن و سالی که قرآن درآن نازل شد نیست ‏بلکه با تکرار سال ها، شب قدر نیز تکرار می‏شود؛ یعنی درهر ماه رمضان شب قدری است که درآن شب امور سال آینده تقدیر می ‏شود.

**سلام و امنیت در شب قدر
قرآن کریم در بیان این ویژگی شب قدر می ‏فرماید: 'سلام هی حتی مطلع الفجر.'( قدر / 5 ) کلمه سلام و سلامت ‏به معنای عاری بودن از آفات ظاهری و باطنی است و جمله 'سلام هی‏' اشاره به این مطلب دارد که عنایت الهی تعلق گرفته است‏ به این که رحمتش شامل همه آن بندگان بشود که به سوی او روی می ‏آورند و نیز به این که در خصوص شب قدر باب عذابش بسته باشد.
به این معنا که عذابی جدید نفرستد و لازمه این معنا این است که دراین شب کید شیطان‏ها هم مؤثر واقع نشود چنانکه در بعضی از روایات نیز به این معنا اشاره شده است.
البته بعضی از مفسرین گفته ‏اند: مراد از کلمه 'سلام‏' این است که در شب قدر ملائکه از هر مؤمن مشغول به عبادت بگذرند، سلام می ‏دهند.

**شب 19 ماه مبارک رمضان، شب ضربت خوردن امام اول شیعیان
شب 19 ما ه مبارک رمضان علاوه بر اینکه اولین شب از لیالی قدر می باشد، شب ضربت خوردن امام علی (ع) نیز هست.
در شامگاه 18 رمضان که مصادف با سحرگاه 19 رمضان سال 40ق. امام علی (ع)، امام اول شیعیان با ضربه شمشیر مضروب و زخمی شد.
این واقعه در مسجد کوفه توسط ابن ملجم مرادی اتفاق افتاد و به شهادت امام علی (ع) در روز 21 رمضان انجامید.

**ضربت خوردن امام علی
امام علی(ع) در شب 19 رمضان میهمان دخترش ام کلثوم بود و تا صبح اندکی بیش نخوابید.ابن سعد از امام حسن مجتبی (ع) نقل کرده است که امام علی، در این شب پیامبر اسلام (ص) را در خواب دید و از ظلم‌هایی که به او شد، گلایه کرد. پیامبر به او سفارش کرد که مردم را نفرین کن و علی (ع) نیز چنین دعا کرد که خدایا به من بهتر از این مردم بده و به مردم بدتر از مرا.
به گفته ابن سعد در الطبقات الکبری عبدالرحمان بن ملجم مرادی با بَرَک بن عبیداللّه تمیمی و عمرو بن بکر تمیمی قرار گذاشتند که امام علی(ع)، معاویه و عمرو بن عاص را به قتل برسانند.
ابن ملجم به کوفه آمد و با زنی به نام قطام دختر شجنه بن عدی آشنا شد و از او خواستگاری کرد. قطام بخشی از مهریه خود را قتل امام علی قرار داد و ابن ملجم نیز گفت که به همین منظور به کوفه آمده است.
او شب 19 را در منزل اشعث بن قیس کندی گذراند. شمشیر خود را زهر آلود کرد و در سحرگاه 19 رمضان، در مسجد کوفه امام علی را مضروب کرد. در این کار شبیب بن بجره اشجعی نیز ابن ملجم را همراهی می‌کرد.
روایاتی وجود دارد که امام هنگامی که وارد مسجد شد مورد حمله واقع شد، نقل‌های دیگری حاکی از آن است که امام در حال بیدار کردن مردم برای نماز بود.

**فُزْتُ و ربِّ الکَعبَةِ (ترجمه: قسم به خدای کعبه، رستگار شدم)
بنابر آنچه در کتاب‌های تاریخی آمده این جمله را امام علی(ع) پس از وارد آمدن ضربه شمشیر بر سرش گفته است.

**اعمال شب نوزدهم
شب 19 رمضان از سویی یکی از شب‌های قدر است و از سوی دیگر شب ضربت خوردن امام علی(ع) است.
شیعیان در این شب هم اعمال شب‌های قدر را انجام می‌دهند و هم برای امام علی(ع) عزاداری می‌کنند. یکی از اعمال خاص شب 19 رمضان، صد بار تکرار کردن این جمله است که اللهم الْعَنْ قَتَلَةَ اَمیرِ المؤمنین (ترجمه: خدایا قاتلان امیرالمؤمنین را لعنت کن) .
6156/1535خبرنگار: نوشین طهماسبی**انتشاردهنده:داریوش غفاری
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.