گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

در گفت و گو با جماران؛

واکنش سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس به خبر اختصاص ماهانه 30 لیتر بنزین به هر ایرانی و کارت انرژی

اظهارنظر درباره اختصاص ماهانه 30 لیتر بنزین به هر ایرانی صرفاً در حد یک پیشنهاد است و این پیشنهاد نه در کمیسیون مطرح و نه درقبال آن تصمیم‌گیری شده است.

پایگاه خبری جماران: روز گذشته علی بختیار یکی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینکه تاکنون تصمیمی در حوزه سوخت اتخاذ نشده و تا دو هفته آینده تعیین تکلیف می شود، گفت: در طرح تدوینی مقرر شده که روزانه یک لیتر به هر ایرانی اختصاص یابد که ماهانه 30 لیتر می شود.[اینجا]

اما سخنگوی این کمیسیون می‌گوید: باید پرسید تعیین این مقدار برچه مبنایی بوده؟ چرا کمتر یا بیشتر نه؟ مصرف 30 لیتر بنزین از سوی هر فرد، 2 میلیارد و چهارصدمیلیون لیتر در ماه و معادل همان مصرفی می‌شود که امروز شاهدیم.

اسدالله قره‌خانی در گفت و گو با خبرنگار جماران گفت: اصولاً درباره نظر و تصمیمات کمیسیون انرژی مجلس تنها بنده به عنوان سخنگو یا رئیس کمیسیون موضعگیری رسمی می‌کند. مابقی اشخاص عضو کمیسیون اظهارنظر شخصی خود را ارائه می کنند، لذا نمایانگر تصمیم کمیسیون نیستند. اظهارنظر درباره اختصاص ماهانه 30 لیتر بنزین به هر ایرانی صرفاً در حد یک پیشنهاد است و این پیشنهاد نه در کمیسیون مطرح و نه درقبال آن تصمیم‌گیری شده است.

هیچ تصمیم روشنی تاکنون در قبال بنزین اتخاذ نشده که قابل مطرح کردن باشد

وی افزود: گزینه‌های متعددی برای رسیدگی به وضعیت سوخت در کمیسیون انرژی مجلس مطرح است. اما در کمیسیون آنچه مطرح بوده و هست و برای آن کمیته‌ای تشکیل شده، چگونگی بکارگیری مکانیزم‌های جلوگیری از افزایش مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق سوخت است. لذا تنها این دو موضوع به عنوان اهداف کمیسیون مطرح هستند. اینکه کدام یک از این دوگزینه انتخاب خواهد شد، دولت و وزارت نفت و کمیسیون انرژی مجلس در حال بررسی هستند. اما آنچه روشن است؛ هیچ تصمیم روشنی تاکنون اتخاذ نشده که قابل مطرح کردن باشد.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در ادامه گفت: اظهار‌نظرهای متعددی در کمیسیون انرژی مطرح است و هر‌کدام از اعضا نظر خاص خود را دارند. برای نمونه درباره اینکه بنزین سهمیه‌بندی، دونرخی یا گران شده یا تنها به سرپرست خانوار داده شود، اظهارنظرهای مختلفی وجود دارد. برخی افراد معتقدند باید به سرپرست خانواده یا اعضای خانوارها کارت انرژی داده شود، بنابراین پیشنهاداتی از سوی همه جوانب مطرح هستند که هرکدام نیاز به مطالعه بیشتری دارند.

تصمیم‌ها در کمیسیون انرژی مجلس معمولاً بر مبنای یک پیشنهاد گرفته نمی‌شوند

وی با اشاره به پیشنهاد اختصاص ماهانه 30 لیتر بنزین به هر ایرانی از سوی یکی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس گفت: باید پرسید تعیین این مقدار برچه مبنایی بوده؟ چرا کمتر یا بیشتر نه؟ مصرف 30 لیتر بنزین از سوی هر فرد، 2 میلیارد و چهارصدمیلیون لیتر در ماه و معادل همان مصرفی می‌شود که امروز شاهدیم. اگر مصرف روزانه بنزین در کشور 80 میلیون لیتر باشد، این رقم نیز در ماه معادل همان مقدار مصرف خواهد بود. بنابراین چنین پیشنهادی موجب کاهش مصرف نخواهد شد، بلکه مصرف بالاتر هم خواهد رفت.

هدف ما کاهش مصرف سوخت، جلوگیری از قاچاق و کاهش آلودگی زیست محیطی و آسیب ندیدن اقشار پایین جامعه است. از نظر اقتصادی نیز این امری بدیهی است که وقتی قیمت بنزین در کشور کمتر از 10 سنت و در بیرون از مرز نزدیک به 100سنت است، مشکل‌زاست. ولیکن ما نمی‌توانیم تصمیمی صرفاً اقتصادی در این رابطه بگیریم.

قره‌خانی اظهار کرد: معمولاً بعد از ارائه هر طرحی، کارشناسان عواقب، حواشی و اثرگذاری آن را روی تورم،  اقتصاد خانوارها و تحمل‌پذیری دهک‌های پایین مطالعه می‌کنند. تصمیم‌ها در کمیسیون انرژی مجلس معمولاً بر مبنای یک پیشنهاد گرفته نمی‌شوند، بلکه نظر کارشناسی روی هر پیشنهاد ملاک تصمیم‌گیری است.

هنوز هیچ طرحی در کمیسیون مورد بررسی جدی قرار نگرفته است

وی گفت: بنده به عنوان موضع رسمی کمیسیون انرژی مجلس اعلام می‌کنم که هنوز هیچ طرحی در کمیسیون مورد بررسی جدی قرار نگرفته و بیشتر موضع گیری‌های شخصی افراد در رسانه‌ها مطرح می‌شوند. ما در قبال بنزین، سه بحث قاچاق، هزینه‌های بنزین و کاهش مصرف را داریم که هرکدام راهکارهای خاص و نسخه مربوط به خود را دارند. این مباحث بسیار فنی هستند و ما باید مباحث زیست محیطی، اقتصادی و هدررفت سرمایه‌ملی و تحمل اقشار پایین جامعه را در بررسی‌های خود مدنظر قرار دهیم که کمترین آسیب را پس از اتخاذ یک تصمیم در برداشته باشد.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس گفت: هدف ما کاهش مصرف سوخت، جلوگیری از قاچاق و کاهش آلودگی زیست محیطی و آسیب ندیدن اقشار پایین جامعه است. از نظر اقتصادی نیز این امری بدیهی است که وقتی قیمت بنزین در کشور کمتر از 10 سنت و در بیرون از مرز نزدیک به 100سنت است، مشکلزاست. ولیکن ما نمی‌توانیم تصمیمی صرفاً اقتصادی در این رابطه بگیریم، بلکه باید سایر جنبه‌ها را در نظر گرفته و مورد مطالعه قرار دهیم.

ما باید بحث عدالت اجتماعی را در تصمیم‌گیری‌ها مدنظر قرار دهیم

وی در ادامه گفت: ما در کمیسیون انرژی مجلس با تشکیل کمیته‌ای مطالعات و بررسی‌ها را در این زمینه شروع کردیم. وزارت نفت نیز در بخش پالایش مطالعاتی را انجام می‌دهد و مرکز پژوهش های مجلس هم اقداماتی را انجام داده است. همچنین جلساتی را با اتاق بازرگانی و بخش‌های خصوصی برگزار می‌کنیم تا نظرات مطرح شوند و پس از کارشناسی، تصمیم گرفته می‌شود.

قره‌خانی در پایان در پاسخ به این سوال که آیا تصمیمی در قبال حذف یارانه بنزین و سوخت در کمیسیون انرژی گرفته شده، اظهار کرد: هیچ تصمیمی در این رابطه گرفته نشده و ممکن است یک نظر این باشد که کارت انرژی به دارنده هر خودرو یا سرپرست خانواده داده شود، ولیکن وقتی فردی دو الی سه خودرو داشته باشد. به اندازه سه خانواده یارانه دریافت خواهد کرد و در همین حال خانواده‌هایی هستند که یک خودرو داشته یا اصلاً صاحب خودرو نیستند. بنابراین ما باید بحث عدالت اجتماعی را در تصمیم‌گیری‌ها مدنظر قرار دهیم.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.