به گزارش ایرنا، مهدی زارع روز چهارشنبه در نشست مدیریت بحران شهرستان کاشان بیان کرد: برداشت آب و فرونشست زمین به تنهایی لرزه زا نیست اما اگر در آن محدوده گسل‌های لرزه زا وجود داشته باشد، می‌تواند آنها را تحریک کرده و حتی زلزله‌هایی نزدیک به پنج درجه در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) به وجود آورد.
وی تشریح کرد: علت اصلی وقوع زلزله تغییر شکلی است که در پوسته زمین رخ داده؛ زیرا این تغییرات فشارهایی را به سنگ‌های پوسته زمین تحمیل و در محل گسل‌ها نقطه ضعف‌هایی ایجاد می‌کند که وقتی این نقطه ضعف‌ها از حد تحمل بگذرد، پوسته زمین شکسته و زلزله رخ می‌دهد.
استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله همچنین از بین رفتن سفره‌های آب زیرزمینی، فرو ریزش لایه‌های آهکی، آب شدن یخ‌ها، فعالیت‌های معدنی و نفتی را از جمله علت‌های فرونشست زمین دانست و بیان کرد: گسل‌هایی که درون یا مجاور مخزن‌های آب‌های زیرزمینی وجود دارد از یک سو به هدر رفت آب و از سوی دیگر به فرونشست زمین کمک می‌کند.
وی تاکید کرد: فرونشست‌های زمین را باید در کوتاه مدت پر کنیم تا اثرهای ظاهری آن برطرف شود اما در بلند مدت باید روش‌های مدیریت منابع را تغییر داده و برای بهره برداری از منابع آبی برنامه ریزی اصولی صورت گیرد.
زارعی با بیان اینکه در همه استان‌ها کم و بیش مشکل آب وجود داشته و وضعیت آن ناپایدار است، تصریح کرد: برداشت بی رویه از منابع آبی تجدید پذیر زیرزمینی در هیچ صورتی توجیه پذیر نیست.
وی عنوان کرد: اگر میزان برداشت از منابع آب تجدید ناپذیر کمتر از ۱۰ درصد باشد مشکل آبی وجود ندارد، اگر بین ۱۰ تا ۲۰ درصد باشد متعادل است اما اگر بین ۲۰ تا ۴۰ درصد برسد، شرایط بحرانی متوسط بوده و بیش از ۴۰ درصد نیز بحران شدید آب محسوب می‌شود.
استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله افزود: ۸۵ درصد منابع آب تجدیدپذیر در کشور مورد بهره برداری قرار دارد که این جایگاه ایران را در بحران شدید آبی نشان می‌دهد.
وی یادآور شد: اتکا به آب‌های زیرزمینی در جهان نزدیک به ۳۰ درصد و این رقم در کشور بسیار بالا رفته زیرا منابع گسترده‌ای به صورت یخ و برف در کشور نداریم و یادر صورت وجود محدود است.
عضو هیأت بررسی خسارت‌های سیل اخیر کشور در ادامه پراکندگی آب در ایران را از نظر جغرافیایی و زمانی بسیار نامتعادل و نامتوازن دانست و گفت: با وجود این شرایط بارندگی‌ها دارای تمرکز خاصی است.
وی افزود: اگر بخواهیم سیل خیزی را بر اساس پژوهش‌های صورت گرفته در کشور بررسی کنیم، از آنجایی که توزیع بارش در بیشتر نقاط کشور نامتوازن است، همچنان وقوع سیل امکان پذیر می‌نماید.
زارعی بیان کرد: از نظر دما، کاهش اندکی به نسبت بلند مدت در کشور به وجود آمده اما پیش بینی می‌شود تا تیرماه بارندگی‌های بیش از میانگین ادامه یافته و همچنان باید در انتظار جاری شدن سیل در نقاط گوناگون کشور باشیم.
عضو هیأت بررسی خسارت‌های سیل اخیر کشور اضافه کرد: بر اساس برآوردهای صورت گرفته، جاری شدن سیل در ۲ ماه گذشته افزون بر ۶.۷ میلیارد دلار خسارت وارد کرد و از نظر گستردگی آسیب‌های وارده به زیرساخت‌ها نیز از بزرگترین سانحه‌های طبیعی کشور به شمار می‌رود که در جریان آن ۷۸ نفر از هموطنان در شهرها و روستاها جان خود را از دست دادند.
به گفته وی، میانگین بارندگی در کشور تاکنون بیش از ۳۰۰ میلیمتر بوده و در نقاط گوناگون بین ۱.۵ تا ۳ برابر به نسبت میانگین سالانه در ۲ ماه گذشته بارندگی داشتیم.
6136/8123
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.