به گزارش ایرنا، رئیس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر قم در این گفت وگو اظهار داشت: درقم، مباحث محیط زیستی با درجه اولویت پایین پیگیری می شود و اکثر مدیران هم نگاه محیط زیستی ندارند، به همین جهت ما در حال حرکت به سمت یک شهر آلوده هستیم.
حسن بختیاری افزود: در سال های اخیر استقرار صنایع آلاینده همچون واحدهای بازیافت باطری های فرسوده و ذوب سرب، بدون حساسیت مدیران به رشد خود ادامه دادند و امروز وجود این صنایع آلاینده در برخی شهرک های صنعتی استان مانند شهرک صنعتی سلفچگان، زندگی مردم مناطق اطراف خود را تحت تاثیر قرار داده اند.
وی ادامه داد: همچنین وجود صنایع فلزی آلاینده و پرآب بر در کنار واحدهای فرآوری روغن، باعث شده است روند توسعه صنعتی قم به سمت صنایع آلاینده حرکت کند.
بختیاری گفت: باید صنایع استان به طورکامل ومستمر پایش و واحدهای آلاینده به مردم معرفی شوند تا مطالبه اجتماعی پیرامون این موضوع مهم شکل گیرد.
وی افزود: استقرار صنایع آلاینده به دلیل هزینه های فراوانی که ایجاد می کند در واقع هیچ گونه سودی برای استان ندارند و حتی نیروهای کار در این واحدها در معرض آسیب های جدی هستند.
وی ادامه داد: در منطقه ای گرم و خشک مانند قم باید فعالیت های عمرانی به صورتی باشد که طبیعت بتواند خود را بازسازی کند، درحالی که اکنون وضعیت به این صورت نیست و محیط زیست قم در حال نابودی است.

**آب محور توسعه محیط زیست قم
نایب رئیس شورای اسلامی شهر قم، گفت: محور هرگونه تصمیم گیری در قم برای ایجاد توسعه در بخش های مختلف باید مبتنی بر وضعیت منابع آبی باشد.
وی بیان کرد: اگر واقعا نمی توانیم آب شهر را تامین کنیم نباید به فکر سیاست های توسعه ای از جمله در بخش جمعیت باشیم.
وی ادامه داد: ما حق نداریم آبی را که به عنوان آب شرب مردم از مناطق دیگر کشور وارد قم می شود در بخش های دیگر از جمله صنعت مورد استفاده قرار دهیم.
بختیاری گفت: اگر رشد جمعیت قم سه درصد باشد بحث کمبود آب در سال آینده و اگر رشد جمعیت در حدود 2 و 26 دهم درصد باشد در سال 1401 در تامین آب مردم با مشکل مواجه خواهیم شد.
وی بیان کرد:درچنین شرایطی افزایش تعداد شهرک های صنعتی استان، اقدامی کارشناسی نیست به خصوص این که بخواهیم از آب دشت های خشک استان نیز برای تامین آب شهرک های صنعتی استفاده کنیم.
وی ادامه داد: انتقال آب از سایر مناطق به قم تنها برای مصرف شرب مردم قابلیت توجیه دارد و در غیر این صورت این کار صحیح نیست و تبعات اجتماعی درپی دارد.
قم درحال حاضر یک میلیون و 250 هزار جمعیت دارد.

** گردشگری بهترین راهکار برای توسعه قم
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست قم نیز در این گفت وگو اظهار داشت: بیش از 50 درصد تولید ناخالص استان دربخش خدمات وگردشگری رقم می خورد واین درحالی است که سهم صنعت درتولید ناخالص استان تنها 20 درصد برآورد می شود.
سید احمد شفیعی گفت: چهار هزار هکتار از مساحت 11 هزار هکتاری شهر قم به مناطق صنعتی و کارگاهی اختصاص دارد که این میزان هیچ تناسبی با وسعت این شهر ندارد.
وی بیان کرد: همچنین هم اکنون از میان 63 صنف مشغول به فعالیت در قم، 25 صنف جزو اصناف مزاحم به شمار می رود که باید از شهر قم خارج شود.
وی ادامه داد: همچنین 50 درصد صنایع در حریم شهر قم و 90 درصد در شعاع 30 کیلومتری آن قرار گرفته اند، که این چالشی اساسی در بحث جانمایی و مدیریت فضای شهری با رویکرد محیط زیستی است.
شفیعی گفت: کار سازمان محیط زیست مبتنی بر نظارت و سیاست گذاری است و این سازمان نمی تواند در تمام بخش ها به صورت سیستم اجرایی وارد عمل شود.
وی با اشاره به این که هر فعالیت عمرانی در شهر باید پیوست زیست محیطی داشته باشد، بیان کرد: وظیفه مدیریت پسماند در محیط های شهری بر عهده شهرداری و در سایر مناطق بر عهده دهیاری ها و بخشداری های مستقر در هر منطقه است.
وی در خصوص وضعیت آلودگی هوای شهر قم، گفت: تردد وسایل نقلیه، وجود نیروگاه حرارتی و استقرار صنایع، سه عامل مهم ایجاد آلودگی در هوای شهر قم است.
معاون محیط زیست قم گفت: اگر بلندمرتبه سازی و رعایت نکردن اصول زیست محیطی در مدیریت شهرقم جدی گرفته نشود، مسیر جریان هوا گرفته می شود و با پایداری آلودگی ها در آن، سلامت شهروندان در معرض خطر جدی قرار می گیرد.
وی همچنین با اشاره به وجود صنایع بازیافت سرب در قم، گفت: نباید اجازه دهیم این استان به محل بازیافت مواد آلاینده تبدیل شود، بلکه باید در این مسیر از مکانیزم های قانونی همچون اخذ عوارض و جریمه استفاده کرد.
وی ادامه داد: اگر در کشور به سرب نیاز داریم، باید شمش سرب را از خارج کشور وارد کنیم نه این که خود با بازیافت این مواد آلوده به صادرکننده سرب تبدیل شویم.
شفیعی گفت: در پایشی که از یک هزار و 800 واحد صنعتی استان صورت گرفت، 20 واحد به عنوان آلاینده معرفی شدند و قرار شد عوارض آلایندگی از آنها گرفته شود، همچنین 50 واحد نیز پس از دادن تذکرهای لازم برای پیگیری های قانونی به دادگاه معرفی شدند.
وی بیان کرد: تمام واحدهای صنعتی استان که بیش از 50 نیروی کار دارند باید در مجموعه خود از کارشناسان محیط زیست استفاده کنند که این کار کاهش آلودگی صنعتی را در سطح استان به دنبال خواهد داشت.
وی با اشاره به نبود سایت تخصصی پسماند صنعتی در قم، افزود: آمادگی داریم در صورت ایجاد زیرساخت های لازم توسط شهرداری، یک سایت تخصصی پسماند در زمینه شهری، بیمارستانی و صنعتی را در قم ایجاد کنیم.
معاون اداره کل محیط زیست قم با اشاره به یکسان نبودن وزن رای این نهاد در جلسه های استانی نسبت به سایر بخش های اقتصادی، گفت: در این شرایط استفاده از ظرفیت تشکل های دوستدار طبیعت بهترین راهکار برای پیگیری مسائل محیط زیستی است.

**محیط زیست قم در وضعیت شکننده ای قرار دارد
همچنین کارشناس محیط زیست قم در این گفت وگو تاکید کرد: به دلیل وجود پرتعداد شهرک های صنعتی در اطراف شهر قم، حجم زیادی از آلودگی های صنعتی در اثر وزش باد و سایر روش های انتقال، وارد قم می شود.
عباس جعفری گفت: به دلیل حاکم بودن نگاه اقتصادی در جریان توسعه صنعتی استان به جای رویکرد توسعه پایدار، شاهد استقرار صنایع آلاینده در قم هستیم که مشکل های زیست محیطی فراوانی را ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: هدفگذاری های صورت گرفته در بخش صنعت استان صحیح نبوده است و ما امروز شاهد گسترش صنایعی در قم هستیم که هیچ گونه سابقه تاریخی در این منطقه ندارد.
وی بیان کرد: توسعه فازهای شهرک های صنعتی استان بر اساس دیدگاه کارشناسی صورت نمی گیرد و ما شاهد این هستیم که در برخی از شهرک ها، صنایع تولیدکننده مواد غذایی در نزدیکی صنایع شیمیایی فعالیت می کنند.
جعفری گفت: چرا باید صادرات شمش سرب از قم در بالاترین میزان باشد در حالی که در جریان بازیافت سرب، در بهترین حالت 30 درصد این ماده بسیار خطرناک قابل استفاده مجدد نیست و در قالب پسماند وارد طبیعت قم می شود.
وی بیان کرد: در جریان جذب سرمایه گذار برای استقرار واحدهای صنعتی در قم دقت لازم صورت نگرفته است و بسیاری از واحدهایی که در سایر مناطق به دلیل آلاینده بودن فرصت فعالیت ندارند، وارد قم شده اند.
وی ادامه داد: نباید از نام صنعت سبز برای استقرار صنایعی که در حقیقت آلاینده هستند، استفاده شود؛ با این روند تنها به خودمان ضربه می زنیم و آینده ای برای زندگی در قم باقی نمی ماند.
این کارشناس محیط زیست گفت: ارزیابی زیست محیطی باید به معنای واقعی کلمه در شهرک های صنعتی استان مورد توجه قرار گیرد تا آثار آلودگی های صنعتی بر اکوسیستم شهر قم، کاهش یابد.
وی بیان کرد: قانون هوای پاک وظایف دستگاه های مختلف را در خصوص لزوم حفاظت از محیط زیست مشخص کرده است و همه مسئولان باید بر مبنای تکالیف قانونی خود در این بخش عمل کنند.
وی با اشاره به این که قم آمادگی پذیرش صنایع آلاینده و آب بر را ندارد، ادامه داد: قم بهترین فرصت را برای توسعه گردشگری و خدمات دارد و بهتر است روند پیشرفت استان در این بخش صورت گیرد.
قم دارای هفت شهرک صنعتی شکوهیه، الغدیر،چاپ و نشر،سلفچگان، محمود آباد،ثامن الائمه (ع) - قنوات - و فناوری اطلاعات و ارتباطات (I.C.T) و چهار ناحیه صنعتی خورآباد، دستجرد، سیرو و طغرود است.
7405/ 6133/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.