به گزارش ایرنا، اکثر صادرکنندگان اردبیل از تک بازاری صادرات، نبود تسهیل روند صادرات و ارز آن گله مند بوده و خواستار برطرف شدن این مشکلات در استان هستند .
در حال حاضر سهم استان اردبیل از تجارت خارجی کشور ناچیز و محصولات صادراتی آن نیز به چند محصول خاص از قبیل سیب زمینی، محصولات پلاستیکی ، پروپیلن و لاستیک محدود و از طریق گمرک بیله سوار مغان به کشور همسایه صادر می شود.هم اکنون 70 درصد صادرات استان اردبیل به جمهوری آذربایجان صورت می گیرد.
به عقیده کارشناسان ، صادرات استان اردبیل ازآسیب های متعددی از جمله تک محصولی و تک بازاری بودن، نبود تنوع کالایی، نبود تنوع بازار، نبود محصولات صادراتی با ارزش پولی زیاد، مشکلات گمرکی، نبود و یا ضعف در ساختار زیربنایی از جمله جاده های مناسب و خط ریلی رنج می برد.
بابک رستم زاده کارشناس اقتصاد عدم توجه تولید کنندگان به صادرات و بهره وری پایین تولید صنعتی و کشاورزی را از دیگر نقاط ضعف صادرات استان دانست و افزود: ما با کمبود نیروی تخصصی در زمینه تجارت خارجی ، ضعف کالاهای صادراتی دانش بنیان، پایین بودن دانش بازرگانان، نامناسب بودن امکانات گمرک، ضعف محیط کسب و کار و قوانین دست و پا گیر مواجه هستیم.
وی افزود: همچنین تک بازرای، نبود رقابت، صادرات محور نبودن واحد های تولیدی و صنعتی، مشکلات نقدینگی و بازار ارز از دیگرمشکلات در استان است .
رستم زاده افزود: با راه اندازی منطقه ویژه اقتصادی نمین، طرح شبکه پایاب خداآفرین، راه اندازی راه آهن میانه - اردبیل و امتداد آن به پارس آباد و ساماندهی وضعیت گمرک بیله سوار میزان صادرات غیر نفتی استان قابل افزایش است ولی مهمتر از آن باید موانع روند صادراتی را با اعمال مشوق های لازم و برطرف کردن مشکلات ارزی برطرف کرد .
وی فعال شدن دفاتر بازرگانی در کشورهای همسایه را در توسعه صادرات ضروری خواند و گفت: دفاتر موجود در کشورهای همسایه می تواند بازار مناسبی را برای صادرات محصولات تولیدی استان مهیا کند.

** اردبیل سهمی در صادرات کالاهای پتروشیمی ندارد
محمد حسن‌ زاده رییس مرکز تحقیقات اتاق بازرگانی اردبیل هم گفت: بیشتر کالای صادراتی کشور مربوط به محصولات پتروشیمی است ولی اردبیل هیچ سهمی از صادرات این محصولات ندارد.
وی با بیان اینکه نبود تنوع بازار و صادرات مهم ‌ترین ضعف صادراتی استان اردبیل است، افزود: برای تقویت صادرات استان باید به فکر تدوین برنامه ‌های اساسی بود.
حسن زاده گفت: صادرات در اردبیل نیازمند توجه و اهتمام ویژه مسئولان است در غیر این صورت این استان در بازار های خارجی سهم مناسبی نخواهد داشت.
او افزایش بازارهای هدف برای صادرات را ضروری خواند و گفت: صادرات از گمرک استان به 2 مقصد جمهوری آذربایجان و عراق به شکل مطلوب در حال انجام بوده ولی نیاز است برای دستیابی به نقطه عطف در صادرات تعداد بازارهای هدف دست کم به پنج مورد برسد.
او بهره‌ مندی واحدهای تولیدی از تسهیلات صندوق شکوفایی و نوآوری را یاد آور شد و افزود: در این ارتباط سهم اردبیل پایین بوده و ضرروی است اقدام اساسی در این باره صورت پذیرد.

** واحد های تولیدی در صادرات مشکل دارند
حسین پیرموذن، رئیس اتاق بازرگانی ، صنایع ، معادن و کشاورزی استان اردبیل هم در این باره گفت: محصولات تولیدی در این استان به دلیل فناوری پایین موجود در کارخانه های استان قابل رقابت با محصولات دیگر کشورها نبوده و صادر کنندگان در صادرات با مشکل مواجه اند.
وی افزود: فناوری واحدهای تولیدی در استان کهنه و فرسوده است و محصولات تولیدی در این واحدها نیز توان رقابت با محصولات تولیدی کشورهای پیشرفته را در بازارهای جهانی ندارد.
پیرموذن اضافه کرد: برای توسعه صادرات باید فناوری واحدهای تولیدی و صنعتی به روز و پیشرفته باشد و در غیر این صورت سهم صادرات استان همچنان پایین خواهد آمد.
او بیان کرد: در دنیا محصولاتی قابل صادرات است که دارای اسید تیک و یو اس پی (ماندگاری یک سال) باشد که متاسفانه در استان اردبیل کارخانه ای که مجهز به این سیستم باشد وجود ندارد.
پیرموذن گفت: اگر می خواهیم تولید این استان به بازارهای جهانی روانه شود چاره ای جز راه اندازی اسید تیک در واحدهای تولیدی نداریم.

** دولت از طرح های تولیدی صادرات محور حمایت می کند
اکبر بهنامجو استاندار اردبیل هم در این باره گفت: دولت از طرح های تولید و صنعتی صادرات محور با اعطای تسهیلات مالی حمایت می کند .
وی افزود: در راستای این سیاست اقتصادی، طرح های تولیدی ، صنعتی و خدماتی با قابلیت های صادراتی در استان توسعه می یابد.
استاندار اردبیل اظهار داشت: براین اساس در حال حاضر یکی از اولویت ‌های اساسی اعمال مشوق های توسعه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و حمایت از تولید کالاهای صادرات محور در استان است.
وی افزود: بانک ها باید در پرداخت تسهیلات مالی به واحدهای تولیدی صاردات محور همکاری جدی داشته باشند تا زمینه توسعه اشتغال و تولید بویژه صادرات کالاهای تولیدی در استان بیشتر فراهم شود .
بهنامجو ادامه داد: هرچند میزان صادرات استان اردبیل در مقایسه با سال های گذشته افزایش یافته اما نیاز است بیش از این از ظرفیت های اقتصادی و تجاری آن استفاده شود.
او با اشاره به افزایش 80 درصدی صادرات استان در سال جاری گفت : با برنامه ریزی و رفع برخی نواقصات و خلا ها می توان بیش از این هم صادرات کرد.
وی با اشاره به تدوین سند توسعه صادراتی استان اردبیل اظهارداشت : این سند نقشه راه آینده استان است.
استاندار اردبیل گفت: نقش بازارهای هدف در سند توسعه صادراتی استان مورد توجه و تاکید مسئولان است تا محصولات تولیدی به بازارهای قفقاز و آسیای میانه ورود پیدا کند .
بهنامجو بیان کرد: در این سند نقشه راه زیر ساخت های راه آهن ،مناطق آزاد تجاری و صنعتی ،منطقه ویژه اقتصادی نمین و گمرکات ترسیم شده است.

** صادرات استان اردبیل 80 درصد افزایش یافت
حامد عاملی رییس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اردبیل هم از افزایش 80 درصدی صادرات کالاهای غیر نفتی استان در سال جاری خبر داد.
وی افزود: در سال گذشته کل صادرات استان 44 میلیون دلار بود اما این میزان در هشت ماه سال جاری به بیش از 79 میلیون دلار رسیده است.
به گفته وی، 32 میلیون دلار از این صادرات توسط واحدهای تولیدی انجام شده و این موضوع نشانگر افزایش صنعت صادرات محور در استان اردبیل است.
عاملی ادامه داد: پیش بینی می شود تا پایان سال میزان صادرات استان اردبیل به 150 میلیون دلار برسد که در مقایسه با سال های گذشته رکورد جدیدی محسوب می شود.
وی اظهار کرد: ارمنستان ، عراق ، افغانستان و جمهوری آذربایجان از جمله کشورهای هدف صادرکنندگان اردبیل می باشند.
او گفت: صادرات به تولید ثروت در کشور منجر می شود و باید با حمایت از واحدهای تولیدی و صادرکنندگان چراغ اقتصاد را روشن نگه داشت.
رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اردبیل به تلاش صادرکنندگان در خصوص توسعه اقتصادی استان اشاره کرد و گفت: 17 صادرکننده از استان به عنوان صادرکننده نمونه انتخاب شدند که این افراد 20 میلیون دلار از کل صادرات استان را انجام می دهند.
/6016/7110
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.