ناصر حضرتی روز پنج‌شنبه در جلسه شورای برنامه‌ریزی و توسعه آذربایجان‌غربی که به منظور بررسی سند آمایش استان برگزار شد، افزود: علاوه بر مطالعات صورت گرفته در راستای تدوین این سند توسط مشاور، ساعت‌ها کار کارشناسی در سطوح برنامه‌ریزی استانی صورت گرفت و ده‌ها ساعت همایش‌های مشورتی با هدف جلب‌نظر متخصصان، صاحب‌نظران، کارشناسان، مدیران، اصحاب رسانه و فعالان بخش‌خصوصی برگزار شد.

وی اضافه کرد: این سند به اذعان بسیاری از صاحب‌نظران، مشارکتی‌ترین سند آمایشی است که در کشور تهیه می‌شود زیرا بسیاری از نظرهای افراد صاحب‌نظر برای تهیه آن دریافت و لحاظ شد.

مشاور طرح آمایش آذربایجان‌غربی نیز در این جلسه با ارائه گزارشی از اقدامات صورت گرفته، از تدوین ۲۰ گزاره کلیدی خبر داد و بیان کرد: دسترسی‌های ناقص ریلی و جاده‌ای، اقتصاد معیشتی مبتنی بر بخش کشاورزی و استفاده‌نکردن از کریدورهای توسعه‌ای از جمله این گزاره‌هاست.

محمود اولاد اظهار کرد: مرز طولانی و نزدیک به یک‌هزار کیلومتری، ضعف شاخص‌های توسعه انسانی، برخورداری از منابع متنوع طبیعی، بحران دریاچه ارومیه، تعادل نسبی نظام سکونت با توجه به نبود فاصله جمعیتی زیاد بین مرکز استان و شهرستان‌های پرجمعیت دیگر و غفلت از ظرفیت‌های لجستیکی از جمله دیگر گزاره‌های موجود در آذربایجان‌غربی است که برای بهبود نقاط قوت و کاهش نقاط ضعف این موارد باید برنامه‌ریزی شود.

وی از تدوین پنج هدف بنیادین برای استان در قالب طرح آمایش خبر داد و گفت: انسجام‌بخشی و دستیابی به یکپارچگی عملکردی، ایفای نقش اساسی در مبادلات بین‌المللی کشور، دستیابی به فرصت‌های برابر توسعه در استان، شکست تله محرومیت و دستیابی به سطح مطلوبی از اقتصاد ملی و گسترش توان خودپالایی اکولوژیکی سرزمینی و تعادل‌بخشی زیست محیطی در اکوسیستم‌های استان از جمله این این هدف‌های بنیادین است.

وی ادامه داد: با اجرای طرح آمایش آذربایجان‌غربی، این استان در مقیاس فراملی به عنوان دروازه ارتباطات بین‌المللی کشور و دارای نقش لجستیک، ترانزیت، بازرگانی و گردشگری و در مقیاس ملی نیز برخوردار از نقش کشاورزی نوین، معدن و فعالیت‌های دانش‌بنیان مطرح شود.

مشاور طرح آمایش آذربایجان‌غربی اضافه کرد: رسیدن استان به جایگاه استانی در مسیر توسعه، امن، متعامل با زیست بومی پایدار نیز از جمله دیگر اهداف اساسی اجرای طرح آمایش در استان است.

«اولاد» با اشاره به اینکه تله محرومیت مهمترین مشکل آذربایجان‌غربی به شمار می‌رود، این تله را ایجاد تعادل سطح پایین و استمرار این وضعیت عنوان کرد و افزود: یکی از مهمترین نتایج این روند، وجود بیکاری مزمن و تبعات اجتماعی اقتصادی آن است که می‌تواند بخش‌های مختلف اقتصادی را درگیر کند.

وی تاکید کرد: تنها راه رهایی از این وضعیت، تخریب تعادل موجود و تلاش برای رسیدن به تعادل سطح بالا با استفاده از ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری و توسعه بخش‌های مختلف اقتصادی است.

وی، راه‌اندازی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را یکی از راهکارهای ایجاد تعادل سرزمینی و توازن عنوان کرد و ادامه داد: در حال حاضر سه شهرستان آذربایجان‌غربی در قالب منطقه آزاد و یک شهرستان در قالب منطقه ویژه تعریف شده و ۱۲ شهرستان دیگر نیز راه‌اندازی منطقه ویژه اقتصادی را خواستار هستند که این امر با اصل راه‌اندازی مناطق آزاد و ویژه در تناقض است.

وی گفت: با ادامه این روند راهکار ایجاد تعادل سرزمینی برای بهبود وضعیت شهرستان‌های محروم و ایجاد توازن در آذربایجان‌غربی کاری از پیش نخواهد برد.

در این جلسه اعضای حاضر به بیان نظرهای خود در راستای تدوین هرچه بهتر سند آمایش آذربایجان‌غربی پرداختند.

توجه به احیای دریاچه ارومیه و راهکارهای اجرایی آن در راستای ایجاد زمینه برای توسعه بخش‌های مختلف اقتصادی، توجه به گزاره‌های هواشناسی در راستای استفاده از ظرفیت‌های جغرافیایی استان، برنامه‌ریزی در راستای ارتقای شاخص‌های بهره‌وری کشاورزی و استفاده از منابع آبی و همچنین استفاده از ظرفیت‌های ریلی و جاده‌ای استان در راستای توسعه مناطق مختلف از جمله مهمترین پیشنهادهای ارائه شده در این جلسه بود.

طرح آمایش سرزمین از جمله اسناد بالادستی است که در راستای شناسایی ظرفیت‌ها، قابلیت‌ها و نیازهای هر منطقه برای توسعه و شکوفایی تدوین می‌شود و نقشه راه توسعه به شمار می‌رود؛ نقش بی‌بدیل و راهبردی آمایش سرزمین در نظام برنامه‌ریزی و توسعه کشور از طریق بهره‌گیری قابلیت‌های محیطی جهت بهبود کارآیی و اثربخشی منابع در مسیر توسعه و دستیابی به تعادل و توازن منطقه‌ای در فرآیند توسعه ملی بی‌بدیل است.

۲۰۹۳/۳۰۷۲

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.