به گزارش ایرنا، نماینده مقیم برنامه عمرانی سازمان ملل متحد در سفر یک‌روزه خود به شهرستان مهاباد ابتدا از چند طرح کشاورزی در روستاهای «قم‌قلعه» و «خورخوره» این شهرستان بازدید کرد و سپس از طرح‌ کاشت لاگن طبیعی در زهکش‌های تالاب بین‌المللی «کانی‌برازان» دیدن کرد.

در این طرح‌ها کشاورزان و باغداران طی توافقنامه‌ای برای صرفه‌جویی در مصرف آب، روش‌های آبیاری خود را تغییر داده و به جای استفاده از کودشیمیایی، کودهای  طبیعی را جایگزین کرده بودند.

یکی از کشاورزان روستای خورخوره در این بازدید گفت: ما در گذشته باغات خود را به شیوه سنتی غرق‌آبی، آبیاری می‌کردیم اما پس از اینکه متوجه شدیم با بحران کمبود آب مواجهه شدیم با راهنمایی‌های کارشناسان، روش آبیاری خود را تغییر دادیم.

غفور میرسیدی افزود: با این تغییرات هم در زمینه مصرف آب صرفه‌جویی کردیم و هم میزان بهره‌وری از زمین را افزایش دادیم و در عین حال به بحث محیط زیست و تامین آب برای تالاب «کانی‌برازان» کمک کردیم.

وی اضافه کرد: با این روش‌های جدید، آبیاری در زمان کمتری انجام شده و مقدا آب صرفه‌جویی شده از طریق رودخانه و زهکش‌ها به سمت تالاب فرستاده می‌شود. 

در ادامه این بازدید تعداد دیگری از کشاورزان این ۲ روستا در خصوص به کارگیری روش‌های آبیاری نوین و استفاده از کودهای طبیعی به جای کودهای شیمیایی تجارب خود را بیان کردند که مایه تحسین و خوشحالی کارشناسان سازمان محیط زیست و نماینده مقیم برنامه عمرانی سازمان ملل متحد شد.

نماینده مقیم برنامه عمرانی سازمان ملل متحد در این بازدید با بیان اینکه از تجربیات کشاورزان و اهمیت دادن آنان به بحث آب تحت تاثیر قرار گرفته است گفت: توجه آنان به مساله گردشگری و معیشت جایگزین از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

«کلودیو پوویداس» افزود: استفاده از نظر دانشگاهیان در این طرح‌ها نیز بسیار مهم است و اینکه جمعی از اهالی یک روستا با هم همکار و همگام شوند تا آسیب کمتری به محیط زیست وارد شود، اقدام ارزشمندی است.

وی اضافه کرد: اجرای چنین طرح‌هایی باعث شده است که اکنون روند خشک شدن دریاچه ارومیه متوقف شود.

وی اظهار داشت: هم‌اکنون در برخی کشورهای جهان ارزش یک لیتر آب شیرین از یک لیتر بنزین بیشتر است و کشاورزان باید به این نکته توجه ویژه‌ای داشته باشند.

نماینده مقیم برنامه عمرانی سازمان ملل متحد در ادامه سفر خود به مهاباد از لاگن طبیعی در تالاب بین‌المللی «کانی‌برازان» مهاباد و سایت پرنده‌نگری این تالاب بازدید کرد.

رییس اداره حفاظت محیط‌ زیست مهاباد در حاشیه این بازدید گفت: با مطالعه کارشناسی بر روی تالاب‌های منطقه مشخص شد که اصلی‌ترین مشکل تالاب «کانی‌برازان» مهاباد کیفیت آب ورودی به این تالاب است.

فاروق سخنور افزود: طرح ورود آب تصفیه شده به این تالاب با مشارکت مردم و جوامع محلی برنامه‌ریزی شده و ۲ لاگن کاهنده مواد آلی با استفاده از پوشش گیاهی «لویی» و «نی» به مساحت ۲ هکتار در ورودی آب به تالاب ایجاد شده است که به طور طبیعی کیفیت آب برای آبزیان و گیاهان را بهبود می‌دهد.

وی اضافه کرد: گیاهان لویی و نی، فسفات و نیترات موجود در آب را کاهش و اکسیژن آب را زیاد می‌کند که در آخرین بررسی صورت گرفته مشخص شد این لاگن طبیعی میزان ازت موجود در آب را از ۳.۵ میلی‌گرم در لیتر به کمتر از یک میلی‌گرم کاهش داده است.

تالاب بین‌المللی کانی‌برازان مهاباد با وسعتی افزون بر ۹۱۰ هکتار یکی از مهمترین تالاب‌های اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزش‌ترین زیستگاه های انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی در شمال غرب کشور به شمار می‌رود.

بر اساس آخرین بررسی ها تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنار آبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونه‌های خشکی‌زی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید که همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار می‌سازد.
تالاب زیبای کانی‌برازان در ۳۰ کیلومتری شمال مهاباد واقع شده و مساحت حوضه آبریز آن چهار هزار و ۱۰ هکتار است و تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.

۳۰۲۰/۶۱۸۵/

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.