داور نامدار روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا با اشاره به اینکه ریزگردها در مناطق عاری از پوشش گیاهی بوجود می آید، گفت: این بوته های بومی شور پسند و مقاوم به بی آبی هستند.
وی با بیان اینکه تولید بوته هالک نمو برای نخستین بار در کشور در آذربایجان شرقی به صورت نهالستان شروع شده است، گفت: این گیاه تا سه سال اول سالانه 2 تا 3 بار آب دهی نیاز دارد و پس از قوی شدن ریشه دیگر نیازی به آبیاری ندارد.
نامدار با اشاره به اینکه ماموریت اصلی منابع طبیعی در مورد دریاچه ارومیه مقابله با ریزگردهاست، گفت: برای تقویت پوشش گیاهی منطقه 2 هزار هکتار بوته قره داغ کاشته شده و همچنان ادامه دارد.
وی همچنین از کاشت 500 هکتار بوته گز در منطقه خاصله لو و 300 هکتار در شهرستان عجب شیر خبرداد و گفت: یکهزار هکتار هم در شهرستان بناب در حال اتمام است.
نامدار با اشاره به اینکه در حاشیه دریاچه ارومیه 350 هزار هکتار مرتع تحت تعلیف احشام دامداران عشایر و روستائیان منطقه وجود دارد، گفت: در سه سال گذشته با اجرای طرح مدیریت چرا، فشار دام بر مراتع کاهش یافته است.
وی با اشاره به اینکه شن های روان در حاشیه دریاچه ارومیه تهدید جدی برای بوته کاری ها و کشاورزی منطقه محسوب می شود، گفت: برای مقابله با شن های روان از سرشاخه های خشک به صورت نواری به عنوان بادشکن غیرزنده استفاده می کنیم.
وی اعلام کرد: 37 کیلومتر مانع نواری در منطقه عجب شیر و بناب در حال اجراست.
نامدار از ایجاد 3 ایستگاه پایش فرسایش خاک در حوضه دریاچه ارومیه به منظور بررسی اثربخشی اقدامات انجام شده خبرداد و گفت: درصدد استفاده از پساب شهری تصفیه شده آذرشهر برای آبیاری بوته کاری ها هستیم.
وی با اشاره به اینکه 150 هزار هکتار از اراضی حاشیه دریاچه ارومیه مستعد فرسایش بادی است، گفت: عملیات مقابله با فرسایش در بخشی که امکان احیا وجود دارد اجرا می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی از همراهی اهالی منطقه در اجرای طرح های مقابله با فرسایش و ریزگردها تقدیر و خاطرنشان کرد: 15 هزار هکتار از اراضی مرتعی منطقه در قرق مطلق است و اجازه چرای دام داده نمی شود.
وی با اشاره به اینکه در مقابل علوفه مورد نیاز دامداری های منطقه تامین می شود، گفت: در سال گذشته 350تن بذرجو علوفه ای تهیه و بین دامداران توزیع شده است.
وی تخصیص نیافتن به موقع اعتبارهای مصوب را مشکل اصلی اجرای طرح های منابع طبیعی در اجرای ماموریت های محوله در زمینه دریاچه ارومیه عنوان و خاطرنشان کرد: طرح های منابع طبیعی متکی به زمان و شرایط آب و هوایی بوده و در صورت اختصاص نیافتن به موقع منابع مالی با مشکل مواجه می شویم.
نامدار با اشاره به اینکه ماهیت فعالیت های منابع طبیعی مستمر است و در گذشته اعتبارات به صورت 5 ساله مصوب می شد، درخواست کرد: محل تامین اعتبار طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه از ماده های 10 و 12 مدیریت بحران به بودجه عمومی کشور تغییر یابد.
وی بر ضرورت اولویت قراردادن آذربایجان شرقی در اختصاص اعتبارهای دریاچه تاکید و خاطرنشان کرد: بیشترین اثرات ریزگردهای دریاچه متوجه این استان است.
به هر حال وضعیت دریاچه ارومیه نه تنها شرایط زیستی شمالغرب کشور را تهدید می کند بلکه طوفان‌های گرد و غبار ناشی از خشک شدن دریاچه ارومیه می تواند تا شعاع 500 کیلومتری را تحت تاثیر قرار دهد.
در قالب عملیات مقابله با کانون های تولید گرد و غبار در حوضه دریاچه ارومیه از سال 1392 تا کنون 940 هکتار بوته کاری شده است.
طرح های نجات دریاچه ارومیه با روی کار آمدن دولت یازدهم در دستور کار دولت قرار گرفت، هدف گذاری آتی رسیدن سطح آب دریاچه به تراز اکولوژیک خود در سال 1402 است.
تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه یک هزار و 274 متر و 10 سانتیمتر است.
خبرنگار: پرویز انصاری ** انتشار: رستگار
3071/6183
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.