مدیرعامل شرکت بهره برداری قطارشهری تبریز ازامضای تفاهم نامه مشترک همکاری با پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی خبرداد و گفت: با پشتوانه علمی نهادهای دانش بنیان، ارائه خدمات حمل و نقل قطار شهری تبریز با حداکثر بهره‌وری محقق خواهد شد.
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان‌شرقی، یعقوب وحیدکیا در آیین انعقاد تفاهم نامه مشترک همکاری با پارک علم و فناوری آذربایجان‌شرقی، اظهار کرد: بهره‌گیری از یافته های علمی در ارائه خدمات و نگهداری از سیستم قطار شهری می تواند ضمن بومی سازی تکنولوژی از هزینه های بیشتر جلوگیری کرد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر روزانه 4 هزار مسافر برای سفرهای درون شهری خود از مترو استفاده می کنند گفت: خوشحالیم با سیستم حمل و نفل پاک روند اجرای سیاست‌های زیست محیطی به همت شهرداری تبریز تسریع می شود.
وحید کیا یادآور شد: سیستم حمل و نقل ریلی درون شهری یک شبکه بزرگ سخت افزاری و نرم افزاری را می‌طلبد تا ضمن رعایت نکات ایمنی در ارائه خدمات، بهره‌گیری از تکنولوژی روز جهت نگهداری از این شبکه را با حداقل هزینه به همراه داشته باشد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری قطارشهری تبریز و حومه ادامه داد: همکاری مشترک با پارک علم و فناوری استان آذربایجان‌شرقی می‌تواند هزینه خرید تجهیزات نگهداری و بهره‌برداری از قطار شهری تبریز را به حداقل برساند و به جای خروج ارز از کشور، تمامی تجهیزات در ایران و استان تولید شود.
وحیدکیا افزود: تجاری‌سازی،‌ اشتغال‌زایی، ایجاد ارزش افزوده با پایداری و ماندگاری می‌تواند نتیجه همکاری و پشتوانه علمی نهادهای دانش بنیان و دانشگاهی با قطار شهری تبریز باشد.
وی افزود:‌ در کشورما نیز استعدادهای زیادی وجود دارد که در حوزه‌هایی مثل انرژی هسته‌ای بسیار موفق عمل کرده ایم و اینکه بدخواهان ما به انتشار ویروس‌هایی مثل استاکس نت و ترور دانشمندان هسته‌ای متوسل شده‌اند نیز نشان از دستیابی ما به علوم روز جهانی می‌باشد.
وحیدکیا با اشاره به روند توسعه پروژه مترو تبریز تشریح کرد: قطارشهری تبریز در سال 86 به طول 56 کیلومتر مصوب شده بود که با تغییراتی که در ادامه صورت گرفت این رقم به 65 افزایش یافت که هم اکنون عملیاتی اجرایی آن در 2 خط در حال پیشرفت بوده و با سرعت بیشتری نسبت به قبل ادامه دارد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری قطارشهری تبریز و حومه خاطرنشان کرد: مترو با برخورداری از مزایایی نظیر استفاده از انرژی پاک، سرعت، ایمنی، علی‌رغم هزینه‌های بسیار احداث آن در بیشتر کشورهای جهان، با سابقه‌ی زیادی در حال فعالیت بوده و ما نیز امیدواریم به همت جوانان این عقب افتادگی‌ها جبران شود. 
وی افزود:‌ خوشحالیم که بیشتر نیازهای ما توسط شرکت‌های داخلی تامین شده و ابزارهایی که ما از کشورهای خارجی وارد می‌کنیم نیز قابلیت تولید داخلی دارند و با شناختی که از دانش فنی و علمی شهر صنعتی خود داریم انتظار می‌رود در آینده نزدیک از واردات در این حوزه بی‌نیاز شویم.
وحیدکیا در پایان ضمن درخواست برای تسریع در عملیاتی کردن تفاهم‌نامه، تاکید کرد: امید است با صرفه‌جویی در هزینه‌های شرکت بهره‌برداری قطارشهری ضمن افزایش بهره‌وری، آهنگ توسعه مترو بیش از پیش در شهر طنین‌انداز شود.
انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.