مرتضی آبدار روز دوشنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به بافت تاریخی و منحصر به‌ فرد روستای دیزج خلیل، افزود: بافت تاریخی این روستا شامل چند هسته اولیه تاریخی است که محورهای خطی بافت محلات در امتداد این هسته‌ها شکل‌گرفته‌اند.

وی اظهار داشت: خانه‌ها و عناصر مسکونی در این روستا به‌ صورت محورهایی در مسیر حرکت آب قنات و در ادامه مسیرهای منتهی به میدان‌چه ها شکل و به‌ مرور زمان بافت تاریخی روستای دیزج خلیل ماهیت اصلی خود را گرفته است.

آبدار با بیان اینکه خانه اربابی دیزج خلیل یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی این روستاست و در فهرست آثار ملی با نام خانه جهادی ثبت‌ شده است، گفت: این خانه از ابتدا به‌ صورت باغ بزرگ بوده است که  در طی چندین دوره تاریخی از قرن 12 تا 14 هجری قمری با توجه به تغییرات عملکردی از باغ به خانه اربابی تبدیل‌شده است.

وی اضافه کرد: مصالح اصلی این خانه از جنس خشت و چوب است و بخش‌های اصلی آن در سه جبهه شمالی و غربی و جنوبی ساخته‌ شده بود که تزئینات خانه دیزل خلیل از متنوع‌ ترین و اصیل‌ترین تزئینات وابسته به معماری خانه‌های ایرانی برخوردار است.

آبدار  با تاکید بر اینکه یکی از سیاست‌های اصلی اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی صیانت و حفاظت میراث تاریخی و فرهنگی در تمام مناطق است، یادآوری کرد: در همین راستا با فراهم‌سازی شرایطی مناسب جهت حفظ، مرمت و احیای خانه اربابی دیزج خلیل سعی در تداوم رسالت خود دارد.

وی با اشاره به اینکه مرمت خانه دیزج خلیل از اسفند سال گذشته آغاز شده است، افزود: مرمت این خانه با اختصاص اعتباری بالغ ‌بر ‌یک میلیارد و 740 میلیون ریال در حال اجراست و مراحل احیای آن با اقداماتی نظیر مرمت سردر ورودی، نمای آجری، ناودان، پایه‌های آجری، دیوار، تعمیر و نصب پنجره‌های چوبی در حال تداوم است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.