معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری آذربایجان شرقی گفت: ببینید چه بلایی بر سر حوضه آبریز مهرانه رود آورده‌ایم؟ با کدام علم مهندسی کف رودخانه سنگ فرش شده و داخل مسیر آب نما گذاشته شده است؟
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی، جواد رحمتی در کارگاه تخصصی مدیریت و مهندسی سیلاب (درس آموخته‌های سیل‌های بهار ۹۸) با بیان این‌که استان ما جزو استان‌هایی است که در آن حوادث غیرمترقه بیشتر اتفاق می‌افتد، اظهار کرد: از گذشته‌، نگاه غلط به توسعه و شیفت دادن کارها به جلو در مدیریت‌، باعث شده تا در مدیریت‌ها به نقاط بحرانی برسیم.
وی با بیان این‌که با اقدامات خود به ویژه در مدیریت شهرها و نقاط جمعیت پذیر، مخاطرات را تشدید کرده‌ایم، گفت: در حالی که می‌توانستیم کارهای بسیاری در راستای کنترل مخاطرات که امروز ما را به شدت تهدید می‌کند، انجام دهیم.
وی با بیان این‌که شهر تبریز نسبت به پیرامون خود حالت گودی داشته و حوضه آبریز از شمال، شرق و جنوب به تبریز سرریز می‌شود و فقط از غرب آب به سمت دریاچه ارومیه خارج می‌شود، اظهار کرد: متاسفانه امروز تمامی مسیل‌های تبریز به خاطر دخالت‌های غیر فنی و غیرمسئولانه مخاطره آمیز شده‌اند، چرا که پل‌هایی که در گذشته برای عبور مسیل ساخته شده بودند طی زمان تبدیل به پل ترافیکی شده‌اند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری آذربایجان شرقی در این خصوص افزود: تمامی پل‌هایی که برای تردد در کسایی استفاده می‌کنیم، پل‌های آب رو بوده که به مرور تبدیل به پل ترافیکی شده است و این موضوع در نقاط مختلف شهر تبریز بطور متعدد اتفاق افتاده است.
وی افزود: این موضوع، محصول یک یا دو دوره نبوده بلکه طی سال‌های متمادی این اقدامات در تبریز افتاده است.
رحمتی با بیان این‌که آبخوان‌داری و آبخیزداری از جمله روش‌های مناسب برای جلوگیری از مخاطرات سیل است، گفت: این موضوع اثری فراتری از احداث سد دارد که در شهر تبریز و به ویژه در حوضه‌های آبریز این شهر می‌توان در این رابطه کارهای بسیار مهمی انجام داد.
وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: مجتمع تجاری جلو دانشگاه تبریز ساخته شده که پی مجتمع در مسیل رودخانه قرار داشته و حتی بادبند هم برایش اجرا شده است، نگران بادبند این مجتمع بودیم اما نگران روزی که رود طغیان کند، نبوده‌ایم.
رحمتی گفت: تمامی تاریخ شهر تبریز در حاشیه رودخانه مهرانه رود شکل گرفته و اگر سیل طغیان کند تمام ابنیه تاریخی در این فضا آسیب خواهد دید، از این‌رو باید مقداری به خود بیاییم و وجدان خود را در مورد مخاطرات سیل قاضی کنیم.
وی با تاکید بر این‌که خطر سیل برای تبریز کم‌تر از خطر زلزله نیست، اظهار کرد: تصور می‌کردم که خطر گسل‌های خطرناک تهدیدی برای شهر است اما بعد از وضعیت سیل و وقایع جنوب کشور، می‌بینیم که خطر سیل برای تبریز کمتر از خطر زلزله نیست.
وی با بیان این‌که تبریز شهر بی دفاعی در مقال سیل و زلزله است، افزود: ساخت و سازهایی که در داخل شهر تبریز انجام شده، اجازه آزادی حرایم را نمی‌دهد و تغییر کاربری‌ها و ساخت و سازهای غیرمجاز در داخل تبریز و... امکان آزادی حرایم رودها و مسیل‌ها را در داخل شهر تبریز می‌گیرد.
وی در این رابطه افزود: پیشنهاد می‌کنم به موازات اتوبان‌های کسایی و پاسداران کانال‌هایی احداث شود و در مواقع بحرانی، آب را قبل از ورود به شهر جمع کنیم و همچنین روش های انجام شده در تهران و یا مشابه اقداماتی مالزی(اسمارت تونل) در راستای مدیریت مخاطرات سیل را در تبریز انجام دهیم، چرا که تبریز از این جهت بسیار تهدید می‌شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری آذربایجان شرقی ادامه داد: در حوزه مدیریت آب‌های سطحی تبریز نیز باید کاری انجام دهیم و شهر را از این نظر بیمه کنیم و اجازه ندهیم عدم پیشگیری لازم منجر به لطمات و حوادث در این رابطه شود.
وی در خاتمه با تاکید بر این‌که اگر مسیل رودخانه‌ها آزاد باشد سیل مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما متاسفانه این مسیل‌ها طی زمان تصرف شده‌اند، گفت: از بین رفتن پوشش گیاهی حریم رودخانه‌ها نیز این مخاطرات را تشدید می‌کند، از این‌رو عملیات آبخوان‌داری و آبخیزداری در این خصوص اهمیت دارد.
انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.