زندگی نامه هادی سروش
سال 1372 با شروع درس خارج فقه در بخش "عبادات" راه توفیق حضور در درس پربار « آیت الله شبیری زنجانی» یافت و در بخش"حقوق" درس «آیت الله صانعی» را دید که آشنائی با سبک" فقه امام راحل" را از اوصاف این درس می دانست و در قسمت "معاملات" فقه، از درس دقیق«آیت الله وحیدخراسانی» بهره برد.
خارج اصول را به جهت شناسائی "مبانی اصولی امام خمینی" شرکت در درس« آیت الله فاضل لنکرانی» را انتخاب کرد و برای تکمیل دوره اصولی خود و آگاهی از مبانی اساطین فن اصول، به محضر درس منحصر به فرد«آیت الله وحیدخراسانی» رفت.
درشاخه علوم عقلی نیز از «آیت الله جوادی آملی» و «آیت الله انصاری شیرازی» و بیشتر از محضر «آیت الله حسن زاده آملی» خواست توشه ببرد و نیز در عرفان نظری هم توفیق الهی شاملش شد و در"حلقه محدود" معرفتی «حضرت حسن زاده آملی» حضور یافت. از دیگر توفیقات الهی برایش شرکت حدود ده سال در درس تفسیر قرآن «آیت الله جوادی آملی» بود .
از سال 1372در مدارس علمیه حوزه قم مشغول به مباحثه مقدمات در ادبیات و منطق و سطوح ابتدائی فقه و اصول نظیر اصول فقه مظفر و شرح لمعه بوده و هست. ازسال1386مباحثه سطوح عالی فقه و اصول و فلسفه را به صورت عمومی دارد. گرایش فکری اش "معرفتی" و "قرآنی" و "فقه اجتماعی" است.
هر آنچه از این ایشان خواندید، نشانه کمال نیست، بلکه وسیله ای است برای رسیدن به کمال.
مقالات
-
-
یادداشت/
فاطمه (س)؛ حجت بالغه هستی در تمام اعصار
در "میان موجودات هستی" زنی دیگر با "اوصاف قدسیه" بسیار جامع تر و والاتر ؛ سرورِ همه زنان و همه مردان در همه زمان ها تا قیام قیامت است، و او نیست مگر "صدیقه شهیده، حوراء انسیه، فاطمةالزهراء" (س). ادعا و باور ما بر این است؛ چنین شخصیت مقدسه ای با این عناوین عرشیه حتما؛ "حجت بالغه الهیه" در تمام اعصار میباشد.
-
یادداشت/
هاشمی شخصیتی ذو ابعاد
-
-
بهرهمندی از روشنی شمع«شهید» از زاویه دیگر
استاد شهید مرتضی مطهری(ره) می گوید: «شهدا شمع محفل بشریت اند؛ سوختند و محفل بشریت را روشن کردند.» این سخن نه تنها می تواند ناظر به بخش های معنوی و بهرهمندی از خون شهید باشد، بلکه می تواند«خون شهید» زمینه ای باشد تا ما را به برخی کمی ها و کاستی متوجه کند و خیلی زودتر از آنکه خسارت های بزرگی گریبان گیرمان شود، در پی رفع و رجوع آن باشیم.
-
یادداشت/
تلویزیون و تخریب و تحریفِ عواطف!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
میوه«روزه»
اجازه دهید در پایان به این نکته مهم اشارت کنیم که روزه را کم و بی اهمیت تصور نکنیم که چیزی معادل این واجب الهی نیست.
-
خدمت به خلق
چون معنویت ساخته شده ذهن من و شما ممکن است در«الهیات» جای گیرد و حتی بخشی از آثار معنویت واقعی مانند آرامش و یا لذت را داشته باشد، اما این سنخ«معنویت»، نه پشتوانه معرفتی دارد و نه می تواند ایجاد ارتباط همه جانبه فطری و اُخروی برای ما برقرار کند. پس معیار؛ آموزه های اصیل دین است.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
نفی چند همسری در فقهِ اخلاقی
چند همسری از نگاه شهید استادمطهری «بدنام کردن اسلام» و از نگاه آیت الله جوادی آملی«برهم زدن اساس دین» است.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
یادی از استادی که "جهانی از تواضع" بود
همیشه منتظر ساعت ۴ عصر بودم تا روانه مسجد سلماسی (همانجا که محل تدریس امام راحل بود) شده و ملاقات استاد عزیزم را باز یابم...
-
-
-
-
به بهانه یادداشت علی مطهری در مورد مناسبت هفتم صفر
استاد مدقق و محقق ما آیت الله شبیری زنجانی ، که اتفاقا از منتقدین بحقِ در مورد افزایش ایام عزاداری هستند ، در مورد اقامه عزا در هفتم صفر بر این باورند که ؛ "عزاداری روز هفتم ماه صفر به عنوان سوگواری سبط (ع) و تعطیل بازار که سنت شیعیان بوده از شعائر دینی است و باید محفوظ بماند" .
-
-
-
-
-
-
حاکمیت دینی و مسئولیت آرامش جامعه
علامه طباطبائی، همانطوریکه آرامش را، "روح الهی" می داند، در مقابلش، "اضطراب وتنش"درجامعه را از القائات شیطانی و در راستای اهداف جنود او می داند. (آل عمران/۱۷۵ - ر.ک: تفسیر المیزان ۲۹۱/۲و۲۲۱/۳ )
-
-
-
-
یازده راهکار نهج البلاغه برای کنترل بحران اقتصادی
در این برخورد شدید با مفسدان اقتصادی، باید کاملا بدون تبعیض و تفاوت بوده باشد و وابستگی های قومی و جناحی آنان اصلا مورد لحاظ قرار نگیرد، امام(ع) در این راستا با کسی تعارف ندارد و باقاطعیت می گوید اگر حسن وحسین هم (معاذالله) آلوده به چنین فسادی شوند با آنان هم اینچنین خواهم بود.
-
در سالروز تخریب قبورائمه(ع) بقیع؛ بنای زیبا بر قبور صالحان یا تخریب؟
بنا و ساختمان و ساختن مسجد درکنار قبور انبیاء و اولیاء نه تنها، کوچکترین مانع شرعی ندارد بلکه دارای محسّنات دینی و اخلاقی و تربیتی و حتی تاثیرات ژرف اجتماعی نیز، می باشد.
-
-
-
-
-
-
-
-
"روحانیت" و پرتگاه های سقوط!
امروز برخلاف گذشته؛ فسادمالی در نزد افکارعمومی، نمی تواند با پوشش شرع و یا عرف و یا قانون صورت "حق به جانب" به خود گیرد. چقدر عزیزند؛ روحانیونی که قرآن آنان را می ستاید که، دل در گرو زرق و برق دنیا نداشته و به برکت وجودشان، جامعه به ارزش ها رهسپار می شود؛ "وَ قالَ الَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ وَیْلَکُمْ ثَوابُ اللَّهِ خَیْرٌ لِمَنْ آمَنَ وَ عَمِلَ صالِحاً وَ لا یُلَقَّاها إِلَّا الصَّابِرُونَ.(قصص/۸۰)
-
قدرت طلبی با هر انگیزهای مردود است
از این آیه واضحتر بیان نورانی امام صادق(ع) است که نه تنها کسانی که قدرت طلباند ملعونند، بلکه آنانکه با خود، حدیث نفس و خودگوئی برای به قدرت رسیدن دارند نیز، ملعونند !
-
-
علی(ع) در مصاف با "ارزشی باوران"!
برخورد با این مجسمه های دروغین به تمام معنا "معنویت" کار هر کس نبود، ایشان در نهج البلاغه فرمودند: "احدی غیر از من نمی توانست چنین فتنه ای را قلع و قمع کند".
-
همه زیبایی ها برای یک روابط خوب خانوادگی
پشت پانزدن به "حرام های خدا" ،نه تنها درعاقبت، سعادت را از آدمی سلب می کند، بلکه از همان لحظه که تخریب و تعدّی ازانسان نسبت به حدود و مرزهای تعریف شده دین آغاز شود؛حال خوش و سلامت و امنیت روح و روان انسان را سلب کرده و آراستگی شخصیت آدمی را آلوده می کند و سرآغاز سختی خواهد شد.
-
معامله "رجبیون" با خدا
رجبی شویم تا صدایمان کنند؛ آنانکه دوست دارند در قیامت مورد خطاب لذت بخش «این الرجبیون» قرار گیرند؛ در «ماه رجب» که بهار معامله با خداست همه وقت خود را برای این «تجارت معنوی» قرار می دهند.
-
سدّ تَرَک خورده
دیدید که بعد از ناطق نوری و هاشمی و.. با آقاصادق لاریجانی چه کرد و امروز بدتر از آن را، با چهره حاج قاسم سلیمانی شروع کرده است.
-
-
سه توهّم برای ارتباط نا مشروع
با صرف نظر از همه کارشناسی های اخلاقی و روانشناسی، فقط "آمار" و "اعترافات" آنان که ذبح شده این فرایند نامبارک بوده اند، بهترین دلیل بر این که روابط نامشروع و ناصحیح در میان هیچ ملتی با هر آیینی، باعث رفع نیازهای جنسی و عاطفی و شخصیتی، نشده که نشده، و همه ی ادعاهای متمرکز بر رفع نیاز؛ حبابی بوده که با یک سوزن کوچک" دلبری از طرف دوست جدید" نابود شده.
-
-
درد جوانی و دو نسخه متفاوت ...
زنان بی شرم، جز در لحظاتی زودگذر برای مردان جذاب نیستند. مردان جوان به دنبال چشمان پر از حیا می باشند و بدون آنکه بدانند حس می کنند ...
-
کوتاه و گویا درباره "فدک"
"فدک" فقط یک مزرعه کشاورزی نبود، "فدک" یک نماد حقانیت و سندی مستحکم بر ظلم و جنایت است، پهنه ی "فدک" به پهنای همه جهان اسلام است که امروز در دست بیگانه قرار گرفته و از آن همه ثروتش که می بایست در راستای "توحید" و "پرورش انسانیت" در همه ابعاد مادی و معنوی هزینه شود، متاسفانه به کام خودکامگان ریخته می شود!!
-
اندر وصف«عذرخواهی؛ برهان عقل»
پوزش طلبی در راستای عدم موفقیت در تربیت و معرفت و اخلاق فرزندان این جامعه، در صورتی که ما بداخلاقی و بی معرفتی و گذر از معیارها و شاخصه های شخصیتی را ببینیم، ضروری است و این اولا و بالذات به عهده "روحانیت" است.
-
بر فراز "عصمت" و دعوت به "نقد"
و اگر امام(ع) چنین نمی کرد عده ای چه بسا با سوء استفاده از الگوی حاکمیتی امام علی(ع) ، ادعای "درست پنداری" میکردند و دهان ها را به بهانه حاکمیت دینی، بر هر نقد و انتقادی می بستند ...
-
تاملی بر سخن استاد جوادی آملی؛ نباید به جایی برسیم که مردم به ما سیلی بزنند
امروز؛ املاک نجومی و حقوق های بی حساب و کتاب تا ردیف بودجه برخی از مراکز غیر ضروری و بی فائده یا کم فائده، اگر مداوا نشود، به قول استاد جوادی آملی ؛ "سیلی" دارد!
-
لزوم تبری اصولگرایان از سخنان امام جمعه مشهد
اگر به فرض محال؛ همه دین و دیانت در گزینه سیاسی بنام "اصولگرایی" هم جمع بود، باز هم می شد کسی بگوید: برو برای حفظ اصولگرایی که خودِخودِ دین است، زنای محصنه کن ؟؟ باور بفرمایید "فقه ابوحنیفه" هم که در مسائل مربوط به "عفت" ، فروعات عجیب و غریبی دارد، گمان ندارم به چنین سخنی، چشمش گریان و لبش خندان نگردد!
-
"دین داری" هایی که به "دین گریزی" ختم می شود!
بفرمایش حضرت رسول اعظم(ص): «حُبُّ الدنیا رَأسُ کلّ خطیئةٍ»، این قماش دینداران؛ دوست داشتن دنیایشان ریشه ی همه ی خطاهایشان می شود!
-
نهم ربیع در کلام منسوب به امیرالمومنین(ع)
روایت نقل شده اگر مجعول نباشد به تعبیر علامه مجلسی " مختلف فیه " است یعنی صحت آن مورد اختلاف علماء دین می باشد.
-
گواه تاریخ و حدیث شوق ایرانیان به اسلام
واقعا اگر سخن روی پیوند اجباری ایرانی و اسلام بخواهد برود جادارد که بگوییم این شما هستید که بر آیین مسیحیت اجبار شده اید؛ استاد مطهری می نویسد: "اگر اسلام برای ایرانی بیگانه است مسیحیت برای اروپایی و آمریکایی بیگانه تر است"!
-
تاملاتی درباره تعطیلی هشتم ربیع
ما سالروز ولادت با سعادت حضرت بقیه الله الاعظم (عج) را با یک سابقه طولانی که نشان از اهمیت چنین روزی است ، تعطیل نموده و به شادی و برپایی و شرکت در مراسم نیمه شعبان می پردازیم و باید هم بر این سنت نیکو توجه کامل مبذول داریم .
-
امان از شام و شامی صفتان
این مضمون در بیان امام صادق(ع)آمده که "بنی امیه از تعلیم توحید ممانعت نداشتند ولی از بیان و تبیین عوامل و چگونگی انحراف و پیوستن به باطل جلوگیری می کردند"! (کافی/۵۴۱ )
-
به بهانه اربعین؛ یادی از حضرت زینب(س)
او کسی است که در کوفه وقتی یک اشارت نمود، مردمان کوفه در خاموشی رفتند و معترف بودند آن لحظه علی(ع) را دیدیم که ظهور کرده!
-
بر جوانان ما چه می گذرد؟!
افراد ذی ربط چه بخواهند و چه نخواهند باید درمورد جوان؛ درحوزه کتاب و یا فیلم و تئاتر و هنر و یا حوزه تفریح و شادی و ورزش، و یا حوزه درس و مدرسه و دانشگاه و یا حوزه اشتغال و مسکن و ازدواج، حداقل های "لازم" را آماده کنند و دوستانه و بدون منت در اختیار نسل جوان قرار دهند.
-
-
صفر الخیر گفته اند نه صفر النحس!
روایات هم نتیجهاش این است که نحس بودن ایام به خاطر کارهای زشتی است که در آن واقع شده است و سعد بودن ایام به خاطر کارهای نیک دینی ویا عرفی است، امّا اینکه قطعهای از زمان خاصیت تکوینی سعد و نحس داشته باشد، قابل اثبات نیست. (المیزان جلد۱۹ذیل آیه۱۰قمر)
-
معاویه و یزید؛ هم هستند و هم نیستند!
درحیطه مسئولیت و ایفاء نقش خود، همه چیز را در مادیت دیدن و رها کردن جامعه نسبت به ارزش ها؛راه و رسم امویان است!
-
موفقیت امام سجاد(ع) در سنگین ترین فضای سیاسی، اجتماعی و اخلاقی
این موقعیت را حضرت سجاد(ع) به جامعه ای توصیف می کند که مورد حمله شیر و گرگ از یک سوی، و روباه و سگ از سوی دیگر، و نیز خوک از زاویه دیگر، قرار گرفته است. (خصال/۳۳۹)
-
قیام حسینی؛ جمع انقلابی بودن و اخلاق مدار بودن
مرز بین "انقلابی با تندروی" اینقدر باریک است که به مجرد کوچکترین سهو یا عمدی، یک "فردانقلابی" می تواند تغییر و تفاوت در تعریف پیدا کند. آن مرز باریک همان رعایت همه ضوابط حقوقی و معیارهای اخلاقی است .
-
خطر دوگانگی اخلاقی راجدی بگیریم
اما واقعا چه عاملی باعث می شود که یک انسانی که می تواند در اوج "عزت نفس" دارای زندگی شرافتمندانه ای باشد، می رود و با انواع خود شیرینی و یا خوش رقصی در کاملترین مظهر تزویر و تظاهر در آمده و همه چیز خود را در تملیک یا اجاره دیگری قرار می دهد؟!
-
نقطه عطف در تمامیت حج
پس نقطه عطف و راز و رمزی که در پایان سفر حج قرار دارد، عبارت از حضور در محضر امام زمان(ع) و آن نقطه پایانی حج یک مومنی است که حج جسمانی خود را به حج روحانی متعالی نموده.
-
-
سخنی باهر دو جناح کشور: مراقب خطر سقوط اخلاقِ دینی باشیم
واقعیت این است که بر اساس آموزه های حوزه معرفتی؛ هیچ یک از دو جناح سیاسی از بالاترین سیاستمداران شان تا پایین ترین هوادارانشان، به تمامه به این دو اتهامات آلوده نیستند، گرچه نزدیک بودن برخی از هر دو سلیقه را به این آلودگی ها در باور و یا رفتار منکر نمی شویم.
-
نوشتاری از حجت الاسلام هادی سروش
کجایی ای خمینی عزیز که بگویی: اَینَ تَذهَبُون؟!
فحاشی به مسوولین و نیز برخی از بزرگان حوزه را توسط بعضی «مداح نماها»، در مجالس حضرت اباعبدالله (ع) شنیده بودیم! اما از طریق شعر «هجو» کردن شخصیتهای دینی، اجتماعی و سیاسی را به صورت مستقیم ندیده بودیم!
-
سیره امام رضا(ع) در سه موضوع مهم سیاسی روز:
حاکمیت، تندروی و حقوق بشر
-
حجت الاسلام و المسلمین هادی سروش؛
امام صادق(ع) در مواجهه با «مذهبی نماها و انقلابی نماها»
-
حجت الاسلام هادی سروش/
آیا برای وداع با ماه رمضان، اولویت با خواندن مناجات امام سجاد(ع) است؟
-
حجت الاسلام و المسلمین هادی سروش؛
در نگاه امام خمینی؛ شب قدر، شب اتصال به قلب ولی خدا (عج) و رفع مشکلات است
-