معاون حقوقی رئیس جمهوری با بیان اینکه در مسیر وفاق و همدلی می‌توان گام‌های بلندتری برداشت و مدارا با مردم نباید با گذشت چند ماه از جنگ ۱۲ روزه رنگ ببازد، افزود: درست نیست که در یک برنامه عمومی گسترده مانند ورزش همگانی ماراتن، اگر نارسایی در بخشی دیده شد، برخورد عمومی صورت گیرد. این بازگشت به نقطه‌ای است که هر کس سلیقه خود را حق، برداشت خود را عین دین، و غیر از آن هر چه و هر که باشد را حذف کند.

معاون حقوقی رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه وفاق تنها در عزل و نصب‌ها معنا پیدا نمی‌کند، گفت: افرادی که در نتیجه تنگ‌نظری‌ها، شکاف‌ها و گسست‌های اجتماعی، عرصه را بر خود تنگ دیدند و گاه بی‌دلیل با محدودیت‌هایی مواجه شدند و در نهایت از کشور خارج شدند، از سوی برخی به‌عنوان غیرخودی تلقی می‌شدند، با این حال، مواضع و نوشته‌های آنان در برابر بیگانگان و عناصر مزدور رژیم صهیونیستی، مایه افتخار و سرافرازی خودشان و تاریخ پرافتخار ملت عزیز ما شد.

به گزارش خبرنگار جماران، حجت الاسلام والمسلمین مجید انصاری طی سخنانی در همایش «همبستگی و وفاق ملی در پرتو قانون اساسی» در دانشکده حقوق دانشگاه تهران، گفت: وفاق یک اصل قرآنی است، اگر نگویم یگانه عامل ولی از عوامل مؤثر در پیدایش، پیروزی و استمرار انقلاب و حفظ تمامیت ارضی ایران در جنگ هشت ساله و مقابله با جنگ ۱۲ روزه اخیر، وفاق ملی بود. امروز وفاق و همبستگی ملی نه یک انتخاب بلکه یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر عقلی، شرعی و ملی است که بدون آن کیان کشور و منافع ملی در معرض تهدید قرار می‌گیرد .

معاون حقوقی رئیس جمهوری افزود: هر گامی در راستای رفع آسیب‌ها و توسعه و تحکیم وفاق یک ضرورت مهم و در رأس وظایف و تکالیف و فردی و اجتماعی ما قرار دارد. وفاق ملی از سوی رئیس جمهور در ایام انتخابات به عنوان شعار محوری انتخاب شد و بعد از انتخابات نیز اینگونه نبود که فراموش شود و تحت الشعاع برنامه‌های جاری دولت قرار گیرد.

وی تصریح کرد: به عنوان عضو کوچک دولت شهادت می‌دهم این برنامه بلافاصله بعد از استقرار دولت به عنوان خط مشی دولت تعیین و در دستور کار قرار گرفت . رییس جمهور از ابتدا تاکید کرد که کابینه فراگیر و با استفاده از تمام ظرفیت‌های کشور صرف نظر از وابستگی سیاسی و جناحی انتخاب خواهد کرد و این به معنای نادیده گرفتن اصل تحزب و تکثر نیست. پزشکیان تلاش کرد شعار وفاق را در میدان عمل پیاده کند. 

انصاری یادآور شد: بهره‌گیری از ظرفیت‌های بومی و اعتماد به نیروهای شایسته محلی، عاملی مؤثر در تقویت وفاق است. سال‌ها انتظار و مطالبه به‌حق مردم برخی استان‌های کشور، به‌ویژه استان‌هایی که اکثر جمعیت آن‌ را برادران و خواهران اهل سنت تشکیل می‌دهند، از جمله در سیستان‌ و بلوچستان و کردستان، این بود که استاندار از میان مردم همان استان و متناسب با قومیت، زبان و مذهب اکثریت انتخاب شود.

وی ادامه داد: پیشتر، این تصور وجود داشت که اجرای چنین تصمیمی ممکن است پیامدهایی به همراه داشته باشد، توهماتی که گاه در عرصه عمل، اجرای برنامه‌های اساسی و حتی اصول بنیادین قانون اساسی را محدود یا معطل می‌کرد. با این حال، این اقدام به‌طور عملی انجام شد و شاهد بودیم که برای نخستین بار در استان سیستان و بلوچستان، استانداری از میان قوم بلوچ و از برادران اهل سنت انتخاب شد.

معاون حقوقی رئیس جمهوری افزود: این انتخاب نقش بسیار مؤثری در تقویت همبستگی و وفاق در این استان داشت و در عرصه مدیریت نیز به موفقیت استان سیستان و بلوچستان و عملکرد استاندار انجامید و همراهی و همگامی اکثریت مردم استان با مدیریت جدید، گواه روشنی بر درستی این تصمیم است.

وی تأکید کرد: همین رویکرد در استان کردستان نیز اجرا شد و یک استاندار جوان، از میان مردم استان و اهل سنت انتخاب گردید. در سفر هفته دولت به کردستان، به‌روشنی احساس شد که این انتخاب تا چه اندازه در افزایش حس همبستگی، تقویت اعتماد متقابل میان مردم و دولت و تحکیم رابطه ملت و حاکمیت مؤثر بوده است.

انصاری ادامه داد: این تجربه نشان می‌دهد که بهره‌گیری از ظرفیت‌های بومی و اعتماد به نیروهای شایسته محلی، نه‌تنها تهدیدی برای انسجام ملی نیست، بلکه عاملی مؤثر در تقویت وفاق، افزایش کارآمدی مدیریتی و پیشبرد امور در سایر استان‌ها نیز به شمار می‌رود، رویکردی که می‌تواند در استان‌هایی همچون خوزستان و دیگر مناطق کشور نیز مورد توجه و اجرا قرار گیرد.

 

۱۹۰ بانو در جایگاه مدیریتی ارشد کشور

وی گفت:  به رغم همه پیشرفت‌های پس از انقلاب، بانوان با جایگاه شایسته خود در عرصه مدیریت کشور فاصله دارند. تأکید رئیس‌جمهور و اعضای دولت استفاده از ظرفیت عظیم و سرمایه بزرگ بانوان در عرصه سیاسی و اجتماعی کشور است. امروز ۱۹۰ نفر از بانوان کشور در جایگاه مدیریتی ارشد از وزیر و معاون رئیس‌جمهور تا رؤسای سازمان‌های مهم ملی تا معاونان وزرا قرار دارند، ۱۶ پست از جایگاه‌های مدیریتی معاونت حقوقی ریاست جمهوری در اختیار خانم‌ها قرار گرفته است. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که انتصاب بانوان در مقایسه با آقایان موفق‌تر بوده است.

معاون حقوقی رئیس جمهوری افزود: افرادی که در نتیجه تنگ‌نظری‌ها، شکاف‌ها و گسست‌های اجتماعی، عرصه را بر خود تنگ دیدند و گاه بی‌دلیل با محدودیت‌هایی مواجه شدند و در نهایت از کشور خارج شدند، از سوی برخی به‌عنوان غیرخودی تلقی می‌شدند، با این حال، مواضع و نوشته‌های آنان در برابر بیگانگان و عناصر مزدور رژیم صهیونیستی، مایه افتخار و سرافرازی خودشان و تاریخ پرافتخار ملت عزیز ما شد.

 

آنچه دولت در جریان جنگ ۱۲روزه انجام داد اقدام بزرگی بود

وی ادامه داد: با وجود فشارهای کمرشکنی که بر اقتصاد کشور وارد شده و فشارهای سنگین روانی در سایر عرصه‌ها، برنامه دولت در مرحله نخست، ساماندهی معیشت مردم و کاهش بار فشارهای اقتصادی، به‌ویژه از دوش اقشار ضعیف جامعه است. آنچه دولت در جریان جنگ ۱۲روزه انجام داد اقدامی بزرگ و قابل توجه بود. پس از آن نیز تا امروز، دولت به‌صورت تمام‌وقت و جهادی، به معنای واقعی کلمه، در حال تلاش و پیگیری امور بوده است.

 

وفاق برنامه برنامه خط مشی دولت چهاردهم بوده و هست

انصاری افزود: ۱۱ زن به عنوان فرماندار در کشور فعالیت دارند که برخی از این فرمانداران در شهرستان‌های حساس و مهم هستند و بسیار هم خوب درخشیده‌اند. شهرستان‌هایی که از جنبه‌های اقتصادی، امنیتی و اجتماعی شهرستان‌های ویژه ما بودند و هستند. استفاده از برادران و خواهران اهل سنت در پست‌های دیگر غیر از استانداری در سطوح مختلف زیاد است. بنابراین شعار وفاق برنامه برنامه خط مشی دولت چهاردهم بوده و هست. شرایطی که فعلا ما در آن هستیم ضرورت توجه به این مسأله یعنی وفاق و همبستگی را بسیار تشدید کرده است.

وی با بیان اینکه ما جنگ ۱۲ روزه را پشت سر گذاشته ایم، گفت: مبنای محاسبه رژیم صهیونیستی و آمریکا مبتنی بر این بود که در ایران گسست اجتماعی به نقطه‌ای رسیده است که در روز دوم حمله وحشیانه و کشتاری که انجام می‌دهند شیرازه امور و انسجام ایران از بین خواهد رفت و آنها روز سوم جنگ می‌توانند به اهداف پلید خود برسند. در حالی که روز دوم حمله آنها، روز شکوه نمایش همبستگی به دلبستگی مردم به ایران بود و حتی کسانی که مورد بی مهری قرار گرفته بودند از داخل زندان به دشمن پیام دادند که ما مشکلات را خودمان حل می‌کنیم و اینگونه نیست که در برابر بیگانگان نسبت به سرزمین و آینده ایران بزرگ و با تمدن بی تفاوت باشیم.

معاون حقوقی رئیس جمهوری  افزود: پزشکیان در موضوع ساماندهی و اصلاح وضعیت ناهنجار برخوردهایی که پیش‌تر به بهانه حجاب با بانوان صورت می‌گرفت و در نهایت به آن فاجعه دردناک و تاریخی در سال ۱۴۰۱ انجامید، هزینه‌های سنگینی پرداخت کرد. اما این رویکرد در نهایت در ایجاد تفاهم میان قوا و دستگاه‌های مختلف مؤثر واقع شد. قانون اساسی راهکارها و ظرفیت‌های انعطاف‌پذیری را پیش‌بینی کرده است که در چهارچوب قانون و به نفع مردم و منافع ملی قابل استفاده هستند.

وی افزود: در مواردی که گاه تصور می‌شود میان حقوق، دموکراسی و خواست اکثریت تعارض وجود دارد، قانون اساسی با پیش‌بینی سازوکارهای گره‌گشا، مسیر حل مسأله را به نفع ملت و اکثریت جامعه فراهم کرده است، اما در دوران حیات حضرت امام خمینی(ره) نمونه‌های فراوانی از مکاتبات وجود دارد که در آنها، زمانی که سخت‌گیری ناشی از برداشت یک جریان فکری اقلیت با حقوق و منافع اکثریت مردم در تعارض قرار می‌گرفت، ایشان با مداخله‌ای حکیمانه به نفع گره‌گشایی از امور عمومی و تأمین منافع ملی اقدام می‌کردند.

انصاری تأکید کرد: آقای پزشکیان با ارتباط صمیمی و اعتماد متقابل مناسبی که با رهبر معظم انقلاب اسلامی دارند، در موارد متعددی از ظرفیت‌ها و اختیارات پیش‌بینی شده در چهارچوب قانون اساسی و اختیارات ولایی برای رفع برخی مشکلات استفاده می‌کنند؛ مشکلاتی که حل آنها در شرایط عادی یا دشوار است یا مستلزم زمان طولانی‌تری است. این اقدامات، چه در تأمین برخی نیازهای داخلی و چه در پیشبرد اهداف سیاست خارجی، کاملاً منطبق با قانون اساسی و در چهارچوب اختیاراتی است که در شرایط خاص برای رهبری پیش‌بینی شده است.

مدارا با مردم نباید با گذشت چند ماه از جنگ ۱۲ روزه رنگ ببازد

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ناترازی انرژی در کشور، گفت: در حوزه تولید برق با استفاده از انرژی خورشیدی کار بسیار بزرگی با مشارکت مردم صورت گرفته است. امروز برای تأمین مایحتاج کشور در اقلام اساسی و ضروری، با وجود تحریم‌های ظالمانه و برنامه‌های دشمنان، در وضعیتی مناسبی قرار داریم. تأکید رئیس‌جمهور بر هزینه‌کرد درآمدهای حاصل از اصلاح نرخ انرژی و یارانه‌ها و یا رفع تبعیض‌ها، برای سبد معیشت خانوارهای کم درآمد است.

معاون حقوقی رئیس جمهوری با بیان اینکه در مسیر وفاق و همدلی می‌توان گام‌های بلندتری برداشت و مدارا با مردم نباید با گذشت چند ماه از جنگ ۱۲ روزه رنگ ببازد، افزود: درست نیست که در یک برنامه عمومی گسترده مانند ورزش همگانی ماراتن، اگر نارسایی در بخشی دیده شد، برخورد عمومی صورت گیرد. این بازگشت به نقطه‌ای است که هر کس سلیقه خود را حق، برداشت خود را عین دین، و غیر از آن هر چه و هر که باشد را حذف کند.

 

قانون اساسی ظرفیت بزرگی برای وفاق و انسجام‌بخشی به جامعه دارد

وی ادامه داد:  تحریم را یک جنگ و تجاوز به عرصه کشورمان می‌دانیم و مسئولین کشور با تمام تدبیر و توان باید جلوی تحریم‌ها را بگیرند و ریشه تحریم را بخشکانند. باید روابط ما با دنیا ترمیم شود و روابط دیپلماتیک کشور به حالت متعادل و در جهت منافع ملی پیش رود، یگانه خط قرمز کشور امروز باید حفظ ایران و مردم ایران باشد و در این میان هر آنچه که با این اولویت قطعی در تلاقی قرار گیرد، باید به اولویت بعدی تبدیل شود.

انصاری تصریح کرد: قانون اساسی ظرفیت بزرگی برای وفاق و انسجام‌بخشی به جامعه دارد؛ همچنین وفاق تأثیر به سزایی در اجرای قانون اساسی دارد. اگر جایی یک برداشت نادرستی حتی خیلی افراطی باشد نمی‌تواند بهانه برای ایجاد تفرقه در جامعه باشد. وقتی کشور ما در معرض خطر قرار گرفته باز عده‌ای می‌گویند مرغ یک پا دارد و این پا همین تشخیصی است که من درمورد حجاب و یا فلان مسئله دارم.

وی افزود: هیچکس نمی‌گوید موازین شرعی رعایت نشود ولی بالأخره اگر قبول داریم جنگ ما جنگ تمام عیار اقتصادی است در چنین شرایطی سربازان و سرداران و نیروهای اصلی این جنگ، مسئولین اقتصادی هستند. دوران جنگ که فرماندهان ما در جبهه بودند، هیچ کسی قبول نمی‌کرد که عده‌ای در آن شرایط بخواهند فلان فرمانده را تخریب کنند. اما در شرایط فعلی فیل عده‌ای یاد هندوستان کرده و مسائل قبلی را هر روز مطرح می‌کنند. بخش عمده‌ای از وقت مسئولین اقتصادی ما در دستگاه‌های نظارتی یا شبه نظارتی می‌گذرد. شاید سه روز در هفته از این دستگاه به آن دستگاه و از این اتاق به آن اتاق می روند.

معاون حقوقی رئیس جمهوری گفت: منکر حق سؤال، استیضاح و تحقیق برای مجلس محترم نیستم. ولی بالأخره من سؤال می‌کنم این مجموعه که در حال کار کردن هستند وقتی تحت شدیدترین فشار سؤال‌ها و برنامه‌های داخلی رسانه‌ای قرار می‌گیرند چگونه می‌توانند مدیریت اقتصادی داشته باشند؟

وی ادامه داد: اشکال ندارد که صدا و سیما میزگرد تخصصی برگزار کند ولی برای اقدامی که سران سه قوه تصمیم می‌گیرند و شورای امنیت ملی پای قضیه است، یک کارشناس در  رسانه ملی دعوت می‌شود و کل مبانی آن کار و آثار مثبت اقتصادی آن از بین می‌رود و وزیر یا مسئول هم به علت مسائل محرمانگی نمی‌تواند توضیحی بدهد.

 

برنامه گسترده دولت برای استفاده از ظرفیت ایرانیان داخل و خارج کشور 

انصاری در بخش پایانی سخنان خود، خطاب به برگزارکنندگان همایش گفت: دولت را یاری و با ارائه راهنمایی‌های دلسوزانه همراهی کنید. امیدوارم دست‌کم خروجی این همایش، ارائه مجموعه‌ای از راهکارهای عملی و اجرایی برای اداره بهتر کشور و تحقق حکمرانی صحیح‌تر، بر مدار همبستگی ملی و وفاق باشد. امید است با تدبیر بزرگان و دلسوزان کشور، هیچ مسیر ناگشوده‌ای در روابط بین‌الملل ما باقی نماند و بتوانیم با عقلانیت و گسترش تعاملات سازنده، ریشه بخشی از فشارها و تحمیل‌ها و تحریم‌ها را بخشکانیم.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.