آنچه باید درباره کشیدن دندان عقل بدانید

دندان عقل در 16 تا 25 سالگی رشد می‌کند و ممکن است این فرایند تا 30 سالگی ادامه یابد.

لینک کوتاه کپی شد

جی پلاس، این دندان در بسیاری از افراد به شکل نهفته باقی می‌ماند و ممکن است پس از سال‌ها دچار مشکلاتی شود. برای مثال عفونت دندان‌های مجاور ممکن است به این دندان، که نهفته است، سرایت کند و موجب ایجاد درد و علائم شود.

بهداشت نیوز نوشت؛ در این حالت ممکن است گمان شود که، رویش دندان عقل در سن بالا اتفاق افتاده است که درحقیقت این‌چنین نیست. رویش دندان عقل در سن بالا 30 سال اتفاق نمی‌افتد.

از کجا بفهمیم دندان عقل داریم؟

همان‌ طور که گفتیم، دندان عقل سومین دندان آسیای بزرگ است که اگر در فک شما وجود دارد، یعنی دندان عقل دارید. در مواردی ممکن است دندان عقل شما نهفته یا نیمه نهفته باشد. در این حالت یا کل دندان یا بخش عمدۀ دندان آشکار نشده است. اگر دندان کاملاً نهفته باشد، پاسخ این سؤال که از کجا بفهمیم دندان عقل داریم را باید از دندان‌پزشک خود جویا شوید. با تصویربرداری و معاینه‌ای که دندان‌پزشک انجام می‌دهد به شما خواهد گفت که وضعیت دندان عقل شما به چه شکلی است و چه کار باید انجام دهید.

دندان عقل پایین است یا بالا؟

سؤال رایج دیگری که درمورد دندان عقل پرسیده می‌شود این است که، دندان عقل پایین است یا بالا. برخی گمان می‌کنند که کلاً یک دندان عقل در فک انسان رشد می‌کند. باید گفت در فک انسان در هر طرف چه بالا و چه پایین یک دندان عقل رشد خواهد کرد؛ یعنی در مجموع 4 دندان عقل خواهید داشت.

آیا همواره باید دندان عقل را کشید؟

تا زمانی که فضای کافی برای رویش دندان عقل وجود دارد، ضرورتی برای کشیدن آن نیست؛ مگر این که به دلایل ارتودنسی، وابسته به نظر متخصص آن، (جهت ایجاد فضای بیشتر در قسمت‌های عقبی فک) نیاز به کشیدن دندان عقل باشد.

گاهی گفته می‌شود که، نکشیدن دندان عقل باعث بروز بی‌نظمی در ردیف دندان‌ها می‌شود. در جواب باید گفت که هیچ تحقیق علمی این موضوع را تأیید نکرده است و بروز بی‌نظمی در ردیف دندان‌ها معمولاً ناشی از رشد تدریجی استخوان فک است که تا آخر عمر به‌صورت پیوسته ادامه می‌یابد.

چنانچه دندان عقل به شکل نهفته یا نیمه ‌نهفته در استخوان فک باقی بماند، احتمال فشار به دندان‌های‌ مجاور بیشتر شده و باعث بروز دردهایی در ناحیۀ مفصل فک، گوش، چشم و سایر نقاط سر و صورت می‌شود که برای مقابله با بروز چنین دردهایی بهتر است که دندان‌پزشک دندان‌های عقل را بکشید.

با اینکه کارایی دندان عقل از لحاظ جویدن یا زیبایی حائز اهمیت نیست، امروزه با پیشرفت علم و با به کارگیری فنّاوری‌های نوین می‌توان از این دندان‌ها به‌عنوان دندان ذخیره در هنگام از دست دادن سایر دندان‌ها (اتو ایمپلنت‌کردن یا جایگذاری یک دندان به جای دندان دیگر) و حتی منبعی ارزشمند جهت برداشت سلول‌های بنیادی استفاده کرد.

از کجا بفهمیم که نیاز به کشیدن دندان عقل داریم؟

باید توجه داشت که، اگر دندان عقل قصد رویش و بیرون‌آمدن از لثه را داشته باشد، این اتفاق معمولاً پیش از 20سالگی رخ می‌دهد. بنابراین اگر تا این سن دندان عقل شما در نیامده است، بهتر است جهت معاینه به دندان‌پزشکتان مراجعه کنید.

از سوی دیگر، چنانچه مسیر رشد دندان عقل به دلایلی تغییر کرده و افقی رشد کند، باعث صدمه‌زدن به ریشۀ دندان مجاور می‌شود. برای جلوگیری از این پیشامد نیاز به عکس رادیوگرافی از دندان عقل است تا از رویش صحیح آن اطمینان حاصل شود. پیشنهاد می‌شود دندان عقل در حدود 20سالگی کشیده شود و این عمل در سنین بالاتر از ‌۴۰سالگی توصیه نمی‌شود.

کشیدن دندان‌های عقل در سنین بالاتر چه مشکلاتی دارد؟

با افزایش سن ریشه‌ها قطورتر شده (اصطلاحاً فک‌جوش‌شدن دندان عقل)، همچنین انعطاف‌پذیری استخوان کمتر شده و ممکن است کشیدن دندان سخت‌تر شود.

التیام محل کشیدن دندان و پرشدن فضای خالی دندان عقل در سنین بالا سخت‌تر بوده یا بیشتر طول می‌کشد. همچنین احتمال شکستن استخوان فک در افراد پیر در حین جراحیِ درآوردن دندان عقل وجود دارد و این افراد به‌دلیل شرایط سنی و درمان‌های پزشکی (مانند مصرف داروهای قلبی‌‌ـ‌‌ریوی) از تحمل کمتری نسبت به افراد جوان برخوردار هستند.

موارد منع کشیدن دندان عقل چیست؟​

    سن بالا (معمولاً بیش از ۴۰ سال)؛

    اگر احتمال آسیب به بافت‌های مجاور مثل عصب دندانی تحتانی وجود داشته باشد؛

    مدفون‌شدن کامل دندان عقل در استخوان به‌صورتی که هیچ آسیبی به محیط اطراف نزند که البته بهتر است هر یک یا دو سال یک بار شرایط دندان بازبینی شود؛

    افرادی که دچار نقص یا ضعف در سیستم ایمنی هستند و بیماری‌های قلبی و عروقی و انعقادی دارند.

به‌هرحال باید توجه داشت که بهتر است، تصمیم نهایی در همۀ این موارد با نظر دندان‌پزشک گرفته شود.

رادیوگرافی اولیه که نشان‌دهندۀ رویش کامل دندان‌های عقل در سمت راست تصویر و عدم نیاز آن‌ها به کشیدن است. در سمت چپ دندان‌های عقل به‌علت کمبود فضا و عدم رویش کامل قبلاً کشیده شده‌اند.

 

دیدگاه تان را بنویسید