پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

نگاهی به مذاکرات سه ساعته عراقچی-ویتکاف در رم؛

خطرات شکست مذاکرات برای ایران و آمریکا ناچیز نیست

دیپلمات ها گفته اند که دستیابی به یک توافق مشخص قبل از تابستان با توجه به پیچیدگی های یک توافق از نظر فنی غیرممکن است.

«هیئت های ایرانی و آمریکایی روز جمعه پنجمین دور مذاکرات را در رم به پایان رساندند و نشانه هایی از پیشرفت محدود در مذاکرات با هدف حل مناقشه چند دهه ای بر سر برنامه هسته ای تهران نمایان شده است.»

به گزارش جماران، The Arab Weekly که نشریه ای انگلیسی زبان و چاپ لندن است در این باره می‌نویسد:

با وجود اینکه واشنگتن و تهران هر دو پیش از مذاکرات در مورد غنی سازی اورانیوم ایران موضع سختی در ملاء عام اتخاذ کردند، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، گفت که پس از ارائه چندین پیشنهاد عمان در طول مذاکرات، پتانسیل پیشرفت در این مذاکرات وجود دارد. او در این باره گفت: ما به تازگی یکی از حرفه ای ترین دور مذاکرات را به پایان رسانده ایم... ما قاطعانه موضع ایران را اعلام کردیم... این واقعیت که ما اکنون در یک مسیر معقول قرار داریم، به نظر من، خود نشانه پیشرفت است. پیشنهادات و راه حل ها در پایتخت های مربوطه بررسی خواهد شد  و دور بعدی مذاکرات بر این اساس برنامه ریزی خواهد شد.»

یک مقام ارشد آمریکایی گفت که این مذاکرات بیش از دو ساعت به طول انجامید.

این مقام گفت: «گفت و گوها همچنان سازنده است. ما پیشرفت بیشتری داشتیم، اما هنوز کارهایی برای انجام دادن وجود دارد. هر دو طرف توافق کردند که در آینده نزدیک دوباره دیدار کنند. ما از شرکای عمانی خود برای تسهیل مستمر این گفت‌و‌گوها سپاسگزاریم.»

نویسنده این گزارش از رم، محل برگزاری دور پنجم مذاکرات در تحلیل وضعیت موجود می نویسد: خطرات و ریسک‌ها برای هر دو طرف زیاد است. دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده می خواهد پتانسیل تهران برای تولید سلاح هسته ای را محدود کند.  جمهوری اسلامی ایران به نوبه خود می خواهد از تحریم هایی که اقتصاد وابسته به نفت این کشور را تحت الشعاع قرار داده، خلاص شود.

بدر بوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان می گوید که مذاکرات بین عراقچی و استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ در خاورمیانه، «با مقداری پیشرفت» به پایان رسیده است.

پیش از مذاکرات، سیدعباس عراقچی در حساب کاربری خود در شبکه ایکس با اشاره به اینکه تهران به دنبال سلاح هسته ای نیست نوشت: «سلاح هسته ای صفر = ما توافق داریم. غنی سازی صفر = ما توافقی نداریم. زمان تصمیم گیری است.»

نویسنده این مطلب در ادامه ادعا می کند که از جمله موانع باقیمانده، امتناع تهران از ارسال کل ذخایر اورانیوم بسیار غنی شده خود به خارج از کشور است.

دیپلمات ها گفته اند که دستیابی به یک توافق مشخص قبل از تابستان با توجه به پیچیدگی های یک توافق از نظر فنی غیرممکن است.

 در همین حال، یک مقام ارشد ایرانی که در مذاکرات هسته ای با ایالات متحده شرکت دارد، گفته است: «اگر واشنگتن درخواست «غنی سازی صفر» خود را کنار بگذارد، یک توافق سیاسی امکان پذیر است.»

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز سه شنبه گفت که واشنگتن در تلاش است تا به توافقی دست یابد که به ایران اجازه دهد یک برنامه انرژی هسته ای غیرنظامی داشته باشد اما اورانیوم غنی سازی نکند، در حالی که اذعان کرد که این کار «آسان نخواهد بود.»

رهبر ایران، که حرف آخر را در مورد مسائل سیاست خارجی ایران می زند معتقد است که چنین مذاکراتی بعید است نتیجه ای داشته باشد.

ایران می گوید آماده پذیرش برخی محدودیت ها در غنی سازی است، اما به تضمین های محکم نیاز دارد که واشنگتن از توافق هسته ای آینده عقب نشینی نخواهد کرد. همچنین از ایالات متحده می خواهد که از حمله اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران جلوگیری کند.

ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود در سال ۲۰۱۸ توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ بین قدرت های بزرگ و ایران را کنار گذاشت. او از زمان بازگشت به قدرت در سال جاری، کارزار «فشار حداکثری» را بر تهران احیاء کرده و تحریم های گسترده ایالات متحده را که همچنان اقتصاد ایران را مختل می کند، دوباره اعمال کرده است.

ایران به این اقدام ها در چند سال اخیر با تشدید غنی سازی بسیار فراتر از محدودیت‌های برجام پاسخ داده است.

وندی شرمن، معاون پیشین وزیر امور خارجه آمریکا که رهبری تیم مذاکره کننده ایالات متحده را بر عهده داشت که به توافق سال ۲۰۱۵ رسید، پیشتر گفته بود که تهران غنی سازی را به عنوان یک موضوع حاکمیتی معرفی کرده و از این خط قرمز عبور نمی‌کند.

او به رویترز گفت: «من فکر نمی کنم که بتوان با ایران به توافقی دست یافت که در آن آنها به معنای واقعی کلمه برنامه خود را از بین ببرند و غنی سازی خود را کنار بگذارند، حتی اگر این ایده آل باشد.»

هزینه شکست مذاکرات می تواند زیاد باشد. اسرائیل دشمن سرسخت ایران برنامه هسته ای ایران را به عنوان یک «تهدید وجودی» می بیند و می گوید هرگز به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته ای را نخواهد داد. تهران می گوید که چنین جاه طلبی هایی ندارد و اهداف برنامه هسته ای آن صرفا غیرنظامی و صلح آمیز است.

پیش از آغاز مذاکرات رم، گفته شده بود وزیر امور استراتژیک اسرائیل و رئیس سرویس اطلاعات خارجی آن، موساد، در پایتخت ایتالیا با مذاکره کنندگان آمریکایی دیدار می‌کنند.

تنها بیست و چهار ساعت پیش از آغاز مذاکرات رم، پس از انتشار گزارش سی ان ان مبنی بر اینکه اسرائیل ممکن است در حال آماده شدن برای حمله به تأسیاست هسته ای ایران باشد، وزیر خارجه ایران گفت که اگر اسرائیل به تأسیسات هسته ای ایران حمله کند، واشنگتن مسئولیت قانونی را بر عهده خواهد داشت.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.