گزارشهای بسیاری اخیر به پیامدهای احتمالی این اقدامات محدودکننده بر تعداد دانشجویان خارجی در مؤسسات آکادمیک آمریکا و پیامدهای آکادمیک و اقتصادی آن پرداختهاند.
به گزارش جماران به نقل از الجزیره، بسیاری از دانشگاههای آمریکا این روزها شاهد جشن فارغالتحصیلی دانشجویان خود برای فصل تحصیلی ۲۰۲۵-۲۰۲۴ هستند، در میان نگرانیهای فزاینده در مورد سرنوشت حدود بیش از یک میلیون دانشجوی خارجی، در بحبوحه تنشهای فزاینده بین برخی از دانشگاههای نخبه و دولت فعلی آمریکا که به سمت محدود کردن ویزاهای اعطایی به دانشجویان خارجی جدید پیش میرود.
پس از آنکه وزارت امور خارجه بخشنامهای را برای هیئتهای خود در خارج از کشور صادر کرد مبنی بر اینکه زمانهای جدیدی را برای متقاضیان ویزای دانشجویی تعیین نکنند، تا مقدمهای باشد برای وضع سازوکارهای جدید برای بررسی پیشینههای امنیتی و سیاسی آنها، به ویژه از طریق حسابهای شبکههای اجتماعی پرسشها و گمانهزنیهای بسیاری در مورد تعداد احتمالی دانشجویان خارجی در طول فصل تحصیلی آینده (۲۰۲۶-۲۰۲۵) مطرح میشود.
این نگرانیها در سایه تلاش دولت رئیسجمهور دونالد ترامپ برای فشار بر برخی از دانشگاهها، به ویژه دانشگاه هاروارد، با منع آنها از ثبتنام دانشجویان خارجی، و همچنین اقدامات دیگر برای وادار کردن آنها به انطباق با برخی از شرایط مربوط به پذیرش دانشجویان، برنامههای درسی و استخدام کادر آموزشی، به دلیل موج اعتراضاتی که از اواخر سال ۲۰۲۳ در پی جنگ نسلکشی که اسرائیل علیه نوار غزه به راه انداخته است، افزایش مییابد.
گزارشهای بسیاری اخیر به پیامدهای احتمالی این اقدامات محدودکننده بر تعداد دانشجویان خارجی در مؤسسات آکادمیک آمریکا و پیامدهای آکادمیک و اقتصادی آن پرداختهاند.
بر اساس گزارش اخیر دفتر امور آموزشی و فرهنگی وزارت امور خارجه و مؤسسه آموزش بینالمللی، تعداد دانشجویان بینالمللی در آمریکا در طول سال تحصیلی ۲۰۲۴-۲۰۲۳ به بیش از ۱.۱ میلیون دانشجو رسید.
بر اساس این گزارش، دانشگاه نیویورک، دانشگاه نورث ایسترن و دانشگاه کلمبیا سه دانشگاه بزرگ میزبان دانشجویان بینالمللی هستند و در دانشگاه نیویورک، میزان ثبتنام در آن در طول دهه گذشته تقریباً ۲۵۰٪ افزایش یافته است و در دانشگاه هاروارد، خارجیها حدود ۲۷٪ از کل تعداد دانشجویان را تشکیل میدهند.
کارشناسان میگویند که خروج دانشجویان خارجی پس از آنکه بر اساس اعلام انجمن معلمان بینالمللی (NAFSA) که آموزش بینالمللی را تشویق میکند، تقریباً ۴۴ میلیارد دلار به اقتصاد کشور تزریق کرده و ۳۷۸ هزار شغل را تنها در سال گذشته ایجاد کردهاند ،ممکن است تأثیر منفی بر اقتصاد آمریکا داشته باشد،.
دانشجویان خارجی معمولاً شهریههای بالاتری نسبت به دانشجویان داخلی پرداخت میکنند که برخی از آنها از کمکهای فدرال یا محلی بهرهمند میشوند و گاهی اوقات برای تأمین مالی تحصیلات خود به وام روی میآورند.
دانشجویان خارجی به طور قابل توجهی در به حرکت درآوردن چرخ اقتصاد آمریکا سهیم هستند، نه تنها با پرداخت شهریه، بلکه هزینه اجاره، غذا، حمل و نقل، سفر و سایر جنبههای زندگی را نیز میپردازند.
حمایت از اقتصاد
به عنوان مثال، تقریباً ۹۰ هزار دانشجوی بینالمللی که در طول سال تحصیلی گذشته در بیش از ۲۵۰ کالج و دانشگاه در تگزاس تحصیل میکنند، بر اساس اعلام انجمن معلمان بینالمللی، ۲.۵ میلیارد دلار به اقتصاد محلی کمک کردهاند.
۸۲ هزار دانشجوی بینالمللی که در ایالت ماساچوست تحصیل کردهاند، حدود ۳.۹ میلیارد دلار و تقریباً ۱۴۱ هزار دانشجوی بینالمللی در ایالت کالیفرنیا، ایالتی که بیشترین تعداد دانشجویان بینالمللی را در خود جای داده است، ۶.۴ میلیارد دلار کمک کردهاند.
واشنگتن پست به نقل از نیکلاس بار، استاد اقتصاد در دانشگاه لندن، گفت که وجود دانشجویان خارجی منجر به ایجاد فرصتهای شغلی میشود، خواه از طریق افزایش تعداد کارکنان در امکانات و فروشگاههای محلی یا در خود دانشگاه، همچنین نیاز به کارکنان اضافی برای رسیدگی به تدارکات استقبال از دانشجویان بیشتر به وجود آمده است.
از سوی دیگر، قسطنطین یانیلیس، استاد اقتصاد در دانشگاه کمبریج در بریتانیا، گفت که تعلیق ویزای دانشجویی توسط مقامات آمریکایی ممکن است تأثیر جدی بر «همه چیز، از املاک و مستغلات گرفته تا رستورانها تا تقریباً هر کسب و کاری که مصرفکنندگان را هدف قرار میدهد» داشته باشد.
یانیلیس گفت که بازارهای املاک و مستغلات محلی به اجاره دادن به دانشجویان وابسته هستند و اگر کاهش قابل توجهی در تعداد دانشجویان وجود داشته باشد، تأثیر زیادی بر بازار املاک و مستغلات خواهد داشت و تقاضا برای بسیاری از شرکتهای محلی، سینماها و سایر امکانات تفریحی کاهش خواهد یافت.
یانیلیس گفت که دانشگاهها نمیتوانند به راحتی با پذیرش دانشجویان داخلی بیشتر، زیان ناشی از این کمکها را جبران کنند، زیرا دانشجویان بینالمللی معمولاً بیش از همتایان آمریکایی خود پرداخت میکنند که میتوانند از شهریههای داخل ایالت و طیف گستردهتری از کمکهای مالی بهرهمند شوند. وی پیشبینی کرد که دانشگاهها مجبور خواهند شد پیشنهادات تحصیلی یا کمکهای مالی خود را کاهش دهند.
دلسرد شدن افراد شایسته و متخصص
علاوه بر پیامدهای اقتصادی، در محافل آکادمیک این نگرانی وجود دارد که کاهش نرخ ثبت نام دانشجویان خارجی منجر به دلسرد شدن افراد شایسته و متخصص از آمدن به ایالات متحده شود. بر اساس گزارش موسسه آموزش عالی، دانشجویان خارجی تقریباً 6 درصد از کل دانشجویان آموزش عالی در ایالات متحده را تشکیل می دهند.
در موسسه فناوری ماساچوست که یکی از معتبرترین موسسات در سطح جهان به شمار می رود و بیش از یک چهارم دانشجویان آن خارجی هستند،
ریاست این موسسه چند هفته پیش نگرانی خود را از این موضوع ابراز کرد که پویایی دانشگاه «بدون دانشجویان و محققان خارجی به شدت کاهش می یابد».
سالی کورنبلوث، رئیس این موسسه، در نامه ای سرگشاده به کارکنان موسسه گفت: «تهدید به لغو غیرمنتظره ویزا، احتمال ورود بهترین استعدادها از سراسر جهان به ایالات متحده را کاهش می دهد. این امر به رقابت پذیری آمریکا و رهبری علمی برای سال های آینده آسیب می رساند.»
در همین راستا، هفته گذشته در یکی از سرمقاله های اکونومیست آمده بود که جذب نخبگان برترین ذهن ها از سراسر جهان توسط دانشگاه های آمریکایی، آنها را پویاتر و مبتکرتر می کند و قدرت نرم آمریکا را در خارج از کشور تقویت می کند.
این روزنامه تاسف خود را از این بابت ابراز کرد که رئیس جمهور ترامپ و دولت او با این موضوع از این منظر برخورد نمی کنند. از نظر آنها، دانشگاه های نخبه، به خاص، کانون های یهودستیزی و افراط گرایی و پرورش دهنده رهبران آینده حزب دموکرات هستند و بنابراین باید مهار شوند.
این روزنامه از منظر اقتصادی صرف معتقد است که اگر رئیس جمهور ترامپ به کسری تجاری آمریکا اهمیت می دهد، غیرمنطقی است که مانع از بخش آموزش عالی شود، زیرا این بخش یکی از بزرگترین صادرکنندگان آمریکایی است که خدمات خود را به خارجی ها می فروشد.
داده هایی که روزنامه نیویورک تایمز در آوریل (آوریل) فاش کرد، نشان می دهد که دولت دونالد ترامپ بیش از 1500 ویزا را در 222 دانشگاه لغو کرده است، در حالی که مقامات مهاجرت به دنبال بازداشت و اخراج تعدادی از دانشجویان و محققان به دلیل تخلفات قانونی، و گاهی به دلیل فعالیت سیاسی بوده اند و در برخی موارد دانشجویان دلیل لغو ویزای خود را نمی دانند.