کوزوو با جمعیت ۱.۶ میلیون نفری، یکی از فقیرترین کشورهای اروپا با تولید ناخالص داخلی سالانه کمتر از ۶۰۰۰ یورو برای هر نفر است.

به گزارش جماران به نقل از  یورونیوز، حوزه‌های رأی‌گیری در سراسر کوزوو برای انتخابات پارلمانی در حالی به روی شهروندان باز شده است که این کشور با مشکلات اقتصادی جدی و تنش‌های قومی دست و پنجه نرم می‌کند.

این انتخابات آزمونی کلیدی برای آلبین کورتی، نخست‌وزیر فعلی کوزوو است؛ این برای نخستین بار پس از استقلال کوزوو در سال ۲۰۰۸ است که پارلمان این کشور یک دوره کامل چهار ساله را به پایان می‌رساند.

رأی‌دهندگان واجد شرایط از میان ۲۶ گروه سیاسی و یک نامزد مستقل، ۱۲۰ نماینده را برای پارلمان انتخاب خواهند کرد.

رای‌گیری روز یکشنبه نهمین انتخابات پارلمانی در کوزوو پس از پایان جنگ بین نیروهای دولتی صربستان و جدایی‌طلبان آلبانیایی‌تبار در این کشور طی سال‌ ۱۹۹۸تا ۱۹۹۹ است؛ جنگی که پس از ۷۸ روز بمباران هوایی ناتو، منجر به خروج نیروهای صربستان شد.

جنگ در کوزوو بخشی از جنگ‌های بالکان بود. جنگ‌های بالکان به مجموعه‌ای از درگیری‌های نظامی اطلاق می‌شود که در دهه ۱۹۹۰ میلادی در منطقه بالکان در اروپا، پس از فروپاشی یوگسلاوی رخ داد. جنگ کوزوو در واقع آخرین مرحله از این جنگ‌ها بود.

پس از جنگ، کوزوو تحت مدیریت سازمان ملل متحد قرار گرفت و سرانجام در سال ۲۰۰۸ اعلام استقلال کرد. صربستان استقلال کوزوو را همچنان به رسمیت نمی‌شناسد.

اگرچه انتظار نمی‌رود حزب چپ‌گرای «وتوندوسیه» (به معنای خودمختاری) به رهبری آلبین کورتی به تنهایی اکثریت لازم را برای تشکیل دولت به دست آورد، اما این حزب پیشتاز رقابت‌ انتخاباتی محسوب می‌شود. در صورت عدم موفقیت کورتی در تشکیل کابینه، احتمال ائتلاف دو رقیب اصلی دیگر وجود دارد.

آلبین کورتی، نخست وزیر کوزوو پیش‌تر تاکید کرده بود که رای به حزب تحت رهبری وی در روز ۹ فوریه «رای به آینده» این کشور است.

حزب دموکراتیک کوزوو که رهبران سابق آن در دادگاه لاهه به جنایات جنگی متهم هستند و اتحادیه دموکراتیک کوزوو، قدیمی‌ترین حزب در این کشور که پس از مرگ ابراهیم روگوا، رهبر این حزب در سال ۲۰۰۶، بخش عمده‌ای از حمایت‌ها از خود را از دست داد، دیگر رقبای اصلی این انتخابات به شمار می‌روند.

احزاب در طول مبارزات انتخاباتی وعده‌های بزرگی برای افزایش حقوق و مستمری‌های عمومی، بهبود خدمات آموزشی و بهداشتی و مبارزه با فقر دادند.

با این حال، این احزاب در باره محل تامین بودجه وعده‌های خود و نیز چگونگی جذب سرمایه‌گذاری‌های بیشتر خارجی جزئیاتی ارائه نکردند.

بدری حمزه از حزب دموکراتیک کوزوو در این خصوص می‌گوید: «ما برای هر شهر، هر خانواده و هر فرد برنامه داریم.»

لومیر عبدی‌ژییکو از اتحادیه دموکراتیک کوزوو نیز تاکید دارد: «ما جایگزینی برای تضمین زندگی بهتر در کوزوو داریم.»

 

انتخابات در شرایط اقتصادی دشوار و تنش‌های سیاسی

کوزوو با جمعیت ۱.۶ میلیون نفری، یکی از فقیرترین کشورهای اروپا با تولید ناخالص داخلی سالانه کمتر از ۶۰۰۰ یورو برای هر نفر است.

کوزوو همچنین با مشکل دیگری روبروست: واشنگتن بودجه پروژه‌های مختلف توسعه‌ای این کشور را که توسط آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده اجرا می‌شدند، به مدت ۹۰ روز مسدود کرده است. این پروژه‌ها نقش کلیدی در رشد اقتصادی کوزوو داشتند و تعلیق آنها مشکلات این کشور را تشدید کرده است.

آمریکا از سال ۱۹۹۹، حدود ۲ میلیارد دلار (۱.۹۴ میلیارد یورو) در کوزوو سرمایه‌گذاری کرده که بیش از ۱ میلیارد دلار (۹۷۰ میلیون یورو) آن توسط آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده صورت گرفته است.

انتخابات پارلمانی کوزوو همچنین تعیین کننده‌ رهبر این کشور در مذاکرات متوقف شده‌ عادی‌سازی روابط با صربستان خواهد بود. این مذاکرات با میانجیگری اتحادیه اروپا و با هدف نزدیک‌تر کردن دو کشور به عضویت در این نهاد اروپایی انجام می‌شود.

آلبین کورتی، نخست‌وزیر کوزوو، در سال گذشته به دلیل برخی تصمیمات بحث‌برانگیز کابینه خود با قدرت‌های غربی دچار اختلاف نظر شد. از جمله این تصمیمات، ممنوعیت استفاده از دینار صربستان و قطع انتقال وجوه از صربستان به شهروندان کوزوو بود که بسیاری از آن‌ها برای دریافت خدمات اجتماعی و پرداخت‌های ضروری به این کمک‌ها وابسته هستند.

این اقدامات با انتقادهای گسترده‌ای از سوی جامعه بین‌المللی مواجه شد، چرا که نگرانی‌هایی درباره تأثیرات منفی آن‌ها بر زندگی مردم و افزایش تنش‌های قومی ایجاد کرد.

واشنگتن به همراه بروکسل و نیروی تامین امنیت و ثبات ناتو (KFOR) از دولت پریشتینا خواسته‌اند که از اقدامات یکجانبه خودداری کند زیرا بیم آن می‌رود که مناقشه بین قومی دوباره شعله‌ور شود.

اتحادیه اروپا حدود دو سال پیش بودجه برخی از پروژه‌ها در کوزوو را به حالت تعلیق درآورد. بروکسل برای لغو تدریجی این اقدام موقت، شروطی را با هدف برداشتن گام‌هایی از سوی کوزوو به منظور کاهش تنش‌ها در شمال این کشور، جایی که اکثر اقلیت صرب‌تبار در آن زندگی می‌کنند، تعیین کرده است.

ایلیر دیدا، تحلیلگر سیاسی می‌گوید: «دولت جدید باید گام‌های قاطعی برای بازگرداندن اعتبار و تقویت مشارکت با اتحادیه اروپا و ایالات متحده بردارد، از جمله انجام تمام تعهداتی که از گفت‌وگوها با صربستان ناشی می‌شود.»

گفتگوهای عادی‌سازی روابط با صربستان که با میانجیگری اتحادیه اروپا انجام می‌شود، با وجود تداوم تنش در روابط دو کشور، در جریان مبارزات انتخاباتی توجه چندانی را به خود جلب نکرد.

سخنگوی کمیسیون اروپا می‌گوید: «اتحادیه اروپا انتظار دارد که دولت جدید کوزوو به طور سازنده در گفتگوی عادی‌سازی با صربستان مشارکت کند. این امر برای مسیر ادغام صربستان و کوزوو در اتحادیه اروپا بسیار مهم است.»

اتحادیه اروپا و ایالات متحده، هر دو از کوزوو و صربستان خواسته‌اند تا توافقنامه‌های دو سال پیش خود را عملی کنند. این توافقنامه‌ها شامل تعهد کوزوو به تشکیل انجمنی از شهرداری‌های مناطق صرب‌نشین و انتظار از صربستان برای به رسمیت شناختن عملی کوزوو است.

نیروی حافظ صلح ناتو در کوزوو پس از تنش‌های سال‌های اخیر، حضور خود را در این کشور افزایش داده و برای دوره برپایی انتخابات پارلمانی نیز نیروهای بیشتری به این منطقه اعزام کرده است.

یک تیم ۱۰۰ نفره از ناظران اتحادیه اروپا، از جمله ۱۸ نفر از شورای اروپا و ده‌ها ناظر دیگر از سازمان‌های بین‌المللی یا محلی بر روند رأی‌گیری در کوزوو نظارت خواهند کرد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.