رحمان، از شورای امور جهانی خاورمیانه، به الجزیره گفت: «اسرائیل قادر است ظرفیت نظامی حماس را کاهش دهد، اما مجازات دسته جمعی جمعیت غیرنظامی غزه، به هر طریق ممکن، محرک های نسل مقاومت را تغذیه می کند. و وقتی صحبت از ظرفیت به میان می آید، این چیزی است که همیشه می تواند بازسازی شود.»

به گزارش جماران، الجزیره در تازه ترین نوشتاری که در وب سایت این شبکه منتشر شده به بررسی سرنوشت برنامه نظامی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل برای غزه پرداخته و می نویسد:  در اوایل ژانویه، اسرائیل اعلام کرد که پس از «برچیدن» فعالیت‌های نظامی حماس در شمال نوار غزه، برخی از نیروهای خود را از این منطقه خارج می‌کند.

در آن مقطع زمانی سه ماه از شروع جنگ اسرائیل در غزه گذشته بود، بیش از 20000 فلسطینی کشته شده بودند(به شهادت رسیده بودند) و اسرائیل توجه خود را به مرکز و جنوب غزه معطوف کرده و به ویژه شهر خان یونس را محاصره و هدف قرار داده بود.

اما در 16 ژانویه، حماس 25 موشک از شمال نوار غزه به سمت شهری در جنوب سرزمین های اشغالی پرتاب کرد. در حالی که هیچ غیرنظامی در این حمله کشته نشد اما این حمله تردیدهایی را در ادعای اسرائیل مبنی بر اینکه حماس را در مسیر نابودی قرار داده، ایجاد کرد.

از زمان حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر ، دولت بنیامین نتانیاهو اصرار دارد که می خواهد این گروه مسلح فلسطینی را "ریشه کن" کند. در آن زمان، بسیاری از تحلیلگران هشدار دادند که نابودی این گروه یک هدف غیرواقعی است که فقط هزینه های تحمیل شده بر جمعیت غیرنظامی غزه را تشدید می کند. اکنون، نشانه‌های تازه از دستیابی مجدد حماس به توانایی هدف قرار دادن سرزمین های اشغالی از شمال غزه، این پیش‌بینی‌ها را بیشتر تقویت می‌کند.

عمر رحمان، کارشناس اسرائیل و فلسطین در اندیشکده شورای خاورمیانه در امور جهانی گفت: من فکر می‌کنم حملات موشکی به اسرائیلی‌ها در کل پیامی به اسرائیل می‌فرستد که هدف آنها در ریشه‌کن کردن حماس نه تنها عملیاتی نبوده بلکه در حال شکست هم است.  اگر حماس هنوز بتواند موشک شلیک کنید و همچنان به سربازان حمله کند، در اینصورت باید گفت که اسرائیل در هدف اعلامی برای نابودی حماس شکست خورده است.

تونل ها حذف شدند؟

یکی دیگر از وعده های اسرائیل نابودی  شبکه تونل گسترده حماس بود که به شکل مجموعه ای زیرزمینی وجود دارد. به گفته اورن زیو، مفسر اسرائیلی و روزنامه نگار نشریه ای مستقر در تل آویو، تاکنون اسرائیل نتوانسته  مانع حرکت نیروهای حماس در زیرزمین شود. او در این باره به الجزیره می گوید:  اسرائیل تصویر کاملی از اینکه تونل ها از کجا و چگونه به هم متصل می شوند، ندارد. این واقعیت که ما هنوز شاهد حملات از شمال غزه هستیم به این معنی است که سیستم تونل ها  هنوز در حال کار است.

به گفته مقامات نظامی اسرائیل و همچنین اظهارات قبلی فلسطینیان در غزه و اظهارات رسمی مقام های حماس، طول تونل های نوار غزه صدها کیلومتر است.

پنهان کردن اسیران

حماس از این تونل‌ها برای راه‌های دیگری از جمله کمین کردن برای دستگیری نیروهای اسرائیلی و پنهان کردن بسیاری از 240 اسیری که نیروهایش در 7 اکتبر به اسارت گرفتند، استفاده کرده است.

برخی  از اسیران در ازای اسرای فلسطینی در جریان توقف کوتاه مدت جنگ در ماه نوامبر آزاد شدند.  اسرائیل معتقد است که حدود 100 اسیر در داخل تونل ها باقی مانده اند و تخمین می زند که 25 نفر در اسارت کشته شده اند ،احتمالاً در نتیجه بمباران سنگین و بی رویه خود در نوار غزه.

علیرغم خطری که تاکتیک های جنگی اسرائیل برای اسیران ایجاد می کند، ارتش اسرائیل سعی کرده تعدادی از تونل ها را در غزه منفجر کند و برخی از آنها را با آب دریای مدیترانه پر کند. اما بر اساس مکالمات بین آنها و نتانیاهو که به مطبوعات درز کرده است، اسیران آزاد شده بیم دارند که این استراتژی می تواند اسرائیلی ها را که هنوز در آن تونل ها در بازداشت هستند، غرق کند.

دولت اسراییل همچنان ادعا می کند که می تواند از طریق نظامی به دستاوردهای بسیار دست پیدا کند. با اینهمه یک کارشناس روابط اسرائیل و فلسطین که با شورای روابط خارجی اروپا کار می کند  درباره کارایی این استراتژی به الجزیره می گوید: بله شاید نتانیاهو بتواند اسرای اسرائیلی را با ابزار نظامی آزاد کند البته به غیر از آنها که در نتیجه به کارگیری همین سیاست از سوی نتانیاهو تاکنون کشته شده یا به زودی کشته خواهند شد.

هزینه انسانی حملات اسرائیل

جدا از مسئله تداوم بحران در حوزه اسارت اسرائیلی های در اختیار حماس، این غیرنظامیان اسرائیلی بودند که بار  عمده اهداف جنگی غیرواقعی و غیرواقعی اسرائیل را متحمل شده اند.

به گفته وزارت بهداشت غزه، اسرائیل مدعی است از مجموع بیش از 25 هزار فلسطینی کشته (شهید)شده در این منطقه، 9000 مبارز حماس را کشته است. گمان می رود 70 درصد قربانیان زن و کودک باشند. کارشناس همکار با شورای روابط خارجی اروپا به الجزیره می گوید : احساس من این است که اسرائیل با هر مردی که در غزه زندگی می کند مانند عضوی از حماس رفتار می کند. اسرائیلی ها می گویند که 9 هزار عضو حماس را در این جنگ کشته اند که البته من در این رقم تردید دارم اما حتی اگر این عدد را دقیق فرض کنیم، باز هم اکثریت قریب به اتفاق نیروهای حماس زنده و آماده برای جنگ هستند.  بر اساس گزارش سیا، حماس تنها در غزه حدود 35000 نیرو دارد. این نشان می دهد که هنوز تعداد زیادی مبارز در غزه هستند که از عملیات نظامی اسرائیل پیشی خواهند گرفت.

در حالی که تحلیلگران موافق بودند که حماس «ریشه‌کن نمی‌شود»، اما اذعان داشتند که توانایی‌های نظامی این گروه کاهش یافته و خطر کاهش بیشتر وجود دارد. البته این اتفاق نظر هم در بین آنها وجود داشت که  تاکتیک‌های جنگی اسرائیل در نهایت حماس را جسور می‌کند نه نابود.

رحمان، از شورای امور جهانی خاورمیانه، به الجزیره گفت: «اسرائیل قادر است ظرفیت نظامی حماس را کاهش دهد، اما مجازات دسته جمعی جمعیت غیرنظامی غزه، به هر طریق ممکن، محرک های نسل مقاومت را تغذیه می کند. و وقتی صحبت از ظرفیت به میان می آید، این چیزی است که همیشه می تواند بازسازی شود.»

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.