به گزارش خبرنگار ایرنا؛ لرزش زمین در یک ربع مانده به ساعت 22 یکشنبه شب21 آبان 96 نه تنها کرمانشاه بله دنیا را تکان داد، بزرگترین حادثه طبیعی سال های اخیر غرب استان را لرزاند و جان 620 نفر را گرفت و 12 هزار و 386 نفر را نیز مصدوم کرد.
کانون زلزله 11 کیلومتری بخش ازگله در شهرستان ثلاث باباجانی بود اما بیشترین تلفات و خرابی ها در شهرستان سرپل ذهاب رخ داد.
این زلزله به 9 شهرستان و یک هزار و 932 روستای استان کرمانشاه خسارت وارد کرد و براساس ارزیابی های صورت گرفته 103 هزار واحد مسکونی شهری و روستایی نیز آسیب کلی و جزئی دید.
حضور پررنگ مردم کشورمان در کنار زلزله زدگان کرمانشاه، بخشی از آلام آنان را تسکین داد و این مصیبت زدگان را به آینده امیدوار ساخت.
سیل کمک های اهدای مردم به قدری زیاد بود که اهدا کنندگان باید مدت های مدیدی را در صفوف طولانی و خسته کننده به سر می بردند تا کمک ها را به دست زلزله زدگان برسانند و این صحنه های زیبای نوع دوستی مردم کشورمان بازتاب گسترده ای در دنیا داشت.
رسانه ها و بخصوص شبکه های اجتماعی فضای مجازی به خوبی این در کنار هم بودن ملت ایران در واقع نیاز را به خوبی منعکس کردند و بار دیگر وحدت، انسجام و همدلی این مردم مهربان و خدا ترس را به نمایش گذاشتند.
سه تن از کارشناسان حوزه های فرهنگی و اجتماعی در میزگردی در دفتر خبرگزاری ایرنا مرکز کرمانشاه گفتند که نمایش انسجام ملی و وحدت ملت ایران بُعد بسیار مهم زلزله کرمانشاه است که جا دارد پس از گذشت یکسال از این حادثه مهیب بیشتر به آن پرداخته شود.
دکتر «علیرضا قاسمی» استاد جامعه شناسی دانشگاه های رازی و آزاد اسلامی، دکتر «علیرضا گودرزی» مدیرکل فرهنگی و اجتماعی استانداری کرمانشاه و «کوروش مهرابی» کارشناس ارشد ارتباطات و رئیس روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در این ارتباط به اظهار نظر پرداختند.

** حس نوع دوستی باید نمود بیشتری می یافت
استاد جامعه شناسی دانشگاه های رازی و آزاد اسلامی کرمانشاه در ابتدای این میزگرد خبری با بیان اینکه استان کرمانشاه و به ویژه مناطق زلزله زده، بافت قومی و مذهبی دارد، گفت: با وجود تبلیغات فراوان در گذشته مبنی بر ایجاد تبعیض بین اقوام و اقلیت ها، در زلزله سال گذشته به وضوح دیدیم که در کمک های دولتی و مردمی هیچ گونه تبعیضی وجود نداشت.
قاسمی افزود: به محض وقوع زلزله و اعلام نیاز مبنی بر کمک به مردم حادثه دیده، شاهد سرازیر شدن کمک های فراوانی از سوی مردم و دولت به سمت زلزله زدگان بودیم که این کمک ها بدون هرگونه نگاه قومی و مذهبی بین مصیبت زدگان توزیع شد.
او خدمات رسانی به انسان را محور اصلی کمک ها در مناطق زلزله زده دانست و گفت: اگرچه برخی در رسانه ها به دنبال این بودند که رنگ و بوی قومی و مذهبی به این کمک ها بدهند اما خوشبختانه مردم و دولت هوشمندانه عمل کردند و همه را به عنوان انسان نگاه کردند و کمک ها را به آنها رساندند.
وی اظهار داشت: این زمینه در منطقه وجود داشت که در توزیع کمک ها حاشیه ایجاد شود اما چون نیت مردم و دولت خیر و از نوع نگاه انسانی بود این زمینه کمرنگ شد.
وی تاکید کرد که نگاه انسان محوری مردم و دولت به مصیبت زدگان خارج از تفکرات قومی، مذهبی و حزبی و جناحی انجام شد و این موضوع درس بزرگی به همه کسانی که به دنبال ایجاد اختلاف بود، داد.

** دولت شریک غم و درد همه زلزله زده ها
استاد جامعه شناسی دانشگاه رازی و آزاد اسلامی کرمانشاه در ادامه سخنان خود گفت: حضور مسئولان بلندپایه کشور در میان زلزله زدگان و کمک های خوب و به موقع نشان داد که دولت شریک غم و درد همه زلزله زده ها است.
قاسمی افزود: با وجود تبلیغات منفی علیه عملکرد دولت، شاهد کمک های خوب از سوی دولت در قالب های مختلف به زلزله زدگان بوده و هستیم و تاکنون زلزله زدگان را همراهی کرده اند.
وی اظهار داشت که زلزله زدگان همیشه دولت و مردم را در کنار خود احساس می کردند و کمک های خوبی به آنها شده و اکنون نیز می شود.

** توجه به همه نیازهای زلزله زدگان
مدیرکل فرهنگی و اجتماعی استانداری کرمانشاه نیز در ادامه این میزگرد خبری گفت: دولت رسیدگی به همه بخش ها در مناطق زلزله زده را همزمان انجام می داد و چند بُعدی عمل کرد.
گودرزی افزود: اگرچه دولت در روزهای اول اولویت را به امداد و نجات داد اما همزمان با آن اقدام های لازم برای بازسازی، کمک رسانی و توجه به وضعیت روحی روانی مردم را هم انجام داد.
او یکی از مسائل مورد توجه در این حادثه را وضعیت روحی روانی مردم دانست و گفت: این موضوع می توانست مشکلات فراوانی را در منطقه ایجاد کند که دولت به درستی ورود کرد و تیم های روانکاوی را برای انجام اقدام های روانشناسی عازم منطقه کرد.
او آسیب های روانی پس از زلزله را یکی از مشکلات مردم پس از وقوع این حادثه دانست و افزود: نُرم جهانی بروز مشکلات روانی در حوادث قهری مانند زلزله سه درصد از جمعیت حادثه دیده است که با توجه به حضور به موقع تیم های روانکاوری این میزان در مناطق زلزله زده کرمانشاه نیم درصد بود.
وی به حضور 53 تیم روانشناسی برای انجام اقدام های مداخله ای توسط دانشگاه علوم پزشکی و بهزیستی و سازمان های مردم نهاد اشاره کرد و گفت: حدود 100هزار نفر در مناطق زلزله زده مورد اقدام های مداخله ای قرار گرفتند که از این تعداد هفت هزار نفر به روانپزشک ارجاع داده شدند.

** کاهش آمار خودکشی
مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری کرمانشاه در ادامه این میزگرد خبری با بیان اینکه زلزله کرمانشاه شدت و وسعت زیادی داشت و منجر به کشته شدن 620 نفر و مصدومیت بیش از 12 هزار نفر شد، گفت: براساس این آمارها، پیش بینی می شد که تعداد خودکشی در این مناطق هم زیاد باشد که خوشبختانه زیاد نبود.
گودرزی به آماری کلی در این ارتباط اشاره کرد و افزود: سال 95 در مجموع 275 مورد خودکشی در استان کرمانشاه ثبت شد که این آمار در سال 96 به 235 نفر کاهش یافت.
وی اظهار داشت: آمار خودکشی در استان در سال 96 به نسبت سال 95 در حالی کاهش 40 نفری داشت که ما در سال 95 هیچ حادثه ای نداشتیم و در سال 96 شاهد زلزله مهیب 7.3 ریشتری در غرب استان بودیم.
او مداخلات به موقع و موثر تیم های روانکاوری و روانپزشکی اعزامی از سوی دانشگاه علوم پزشکی و بهزیستی را در کاهش آمار خودکشی بسیار موثر دانست و گفت: این تیم ها اکنون نیز در منطقه حضور دارند و در کنار زلزله زدگان هستند.
وی اظهار داشت که غیر از مناطق غرب استان، شهر کرمانشاه به عنوان مرکز استان نیز ماه ها درگیر مسایل و مشکلات روحی روانی ناشی از زلزله بود و خوشبختانه این بحران به خوبی کنترل شد.

** کمک حدود 6 هزار میلیارد تومان به مناطق زلزله زده
مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری کرمانشاه در ادامه این میزگرد خبری با بیان اینکه کسی منکر وجود مشکلات در مناطق زلزله زده نیست، گفت: شدت حادثه بسیار زیاد و وسعت خرابی ها نیز گسترده و پراکنده است و مشکلاتی به تبع وجود دارد.
گودرزی تمام تلاش دولت را استقرار مردم در خانه های خود دانست و افزود: رسیدگی به مناطق زلزله زده اولویت بندی شده و تا مردم وارد منازل خود نشوند نمی توان برخی از اقدام ها را انجام داد.
او ایجاد آرامش بین مردم را اولویت اول دولت دانست و گفت: برای تحقق این مهم، بازسازی واحدهای مسکونی اکنون با سرعت در حال انجام است و تاکنون 70 هزار واحد احداثی و تعمیری تحویل زلزله زدگان شده است.
به گفته او ، بیش از یکصد هزار واحد مسکونی در زلزله سال گذشته دچار آسیب شد.
وی به ورود پنج هزار و 700 میلیارد تومان پول به مناطق زلزله زده استان کرمانشاه اشاره کرد و گفت: دولت با تمام توان پیگیر رفع مشکلات مناطق زلزله زده است.

**ا قدام های منصفانه منعکس شود
مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری کرمانشاه در بخش پایانی سخنان خود گفت: دولت با تمام توان و استفاده از همه ظرفیت ها به کمک مردم مناطق زلزله زده شتافته و انتظار می رود رسانه ها و شبکه های اجتماعی اقدام های دولت را منصفانه منعکس کنند.
گودرزی افزود: کسی منکر مشکلات نیست و ما هم به همه مسایل و مشکلات واقف هستیم اما اینکه بگویند دولت هیچ کاری نکرده بی انصافی است.
وی اظهار داشت: اقدام های دولت به خوبی رسانه ای نشده و ما شاهد نوعی ضعف در اطلاع رسانی این اقدام ها هستیم.
او از دستگاه های اجرایی خواست هر آنچه که در مناطق زلزله زده انجام دادند را اطلاع رسانی کنند.
وی از همه بخش های حاکمیت و دولت در خدمات رسانی به مناطق زلزله زده قدردانی کرد و گفت: بیش از همه سپاه و ارتش در خدمات رسانی سنگ تمام گذاشتند و مردم نیز رضایت زیادی از این 2 نیروی مردمی و انقلابی داشتند.

** مردم بهتر از دولت اطلاع رسانی کردند
کارشناس ارشد ارتباطات و رئیس روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه نیز در ادامه این میزگرد خبری گفت: در خدمات رسانی به مردم مناطق زلزله زده هم مردم و هم دولت حضور داشتند اما مردم از طریق فضای مجازی بهتر اطلاع رسانی کردند.
کوروش مهرابی افزود: مردم بدون محدودیت و خارج از روال های اداری هرآنچه که در مناطق زلزله زده انجام دادند را به افکار عمومی منعکس کردند و از این رو همه می گویند مردم نقش پررنگتری به نسبت دولت داشت.
وی با بیان اینکه دولت از روز اول تاکنون نقش بسیار موثر و پررنگی در مناطق زلزله زده داشته و دارد، گفت: متاسفانه این حضور به موقع و به صورت مستمر توسط دستگاه های حاضر در این مناطق اطلاع رسانی نشده و مردم در جریان اقدام های انجام شده نیستند.

** ایجاد مراکز فرهنگی نیاز جدی مناطق زلزله زده
این کارشناس رسانه در ادامه این میزگرد خبری با بیان اینکه دولت ایجاد زیرساخت ها و بازسازی واحدهای مسکونی و همچنین کمک به مردم آسیب دیده را تقبل کرده است، گفت: مردم مناطق زلزله زده بعد از بازسازی نیاز به مراکزی فرهنگی و هنری برای بازیابی روحی روانی هستند.
مهرابی تاکید کرد که کمک های مردمی باید به سمت ایجاد و راه اندازی مراکز فرهنگی و هنری سوق داده شود و در مناطق زلزله زده بخصوص در روستاها این مراکز راه اندازی گردد.
او یاددآوری کرد که با استفاده از کمک های مردمی و سلبریتی ها می شود در هر روستا یک مرکز فرهنگی و هنری ایجاد کرد.
وی اظهار داشت که بازسازی امسال و سال آینده تمام می شود و برای بازگرداندن مردم به زندگی عادی باید فعالیت های فرهنگی و هنری انجام دهیم.

** زلزله صحنه انسجام ملی مردم
کارشناس ارشد ارتباطات در بخش پایانی این میزگرد خبری یکی از ابعاد کمرنگ در زلزله سال گذشته را توجه به کمک رسانی های مردمی و دولتی به تمام مناطق زلزله زده دانست و گفت: شایعه پراکنی های زیادی مبنی بر تبعیض در کمک رسانی ها منتشر می شد در حالیکه به همه زلزله زدگان رسیدگی شد.
مهرابی افزود: ضعف اطلاع رسانی در اینجا خود را نشان می دهد و شایعه ها شکل می گیرد، در حالیکه همه مناطق زلزله زده زیرپوشش خدمات دولت و مردم قرار گرفتند و این شایعه ها برای تحت پوشش قرار دادن کمک ها بود.
او گفت: ملت ایران در این آزمون بسیار خوب درخشیدند و دنیا این حس نوع دوستی ملت ایران را تحسین کرد.
وی تاکید کرد که این انسجام و وحدت باید همیشه وجود داشته باشد و مسایل و مشکلات را با این رویکرد برطرف کنیم.
مهرابی بر صداقت به عنوان مهمترین اصل و پایه اعتماد تاکید کرد و گفت: در اطلاع رسانی ها باید با مردم صادق باشیم و دروغ نگوییم تا اقدام ها ما به چشم بیاید.

** کرمانشاه، سرزمین اقوام و مذاهب
به گزارش خبرنگار ایرنا، در استان کرمانشاه که بیش از 24 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد؛ حدود 2 میلیون نفر جمعیت در 14 شهرستان و بیش از 2 هزار و 622 روستا سکونت دارند که از این تعداد نیمی از جمعیت در مرکز استان زندگی می کنند.
این استان بافتی قومی و مذهبی دارد و اقوام کُرد، لک، جاف و ترک و همچنین مذاهب اهل تسنن و تشییع و فرقه اهل حق در این استان سکونت دارند.
استان کرمانشاه همچنین 371 کیلومتر مرز مشترک با 2 بخش کُردنشین و عرب نشین کشور عراق دارد و می توان گفت جزء استان های مهم کشور محسوب می شود.
به دلیل تنوع قومی و مذهبی و وجود خُرده فرهنگ های فراوان از استان کرمانشاه به نام هندوستان ایران نام می برند.
3033/8066
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.