به گزارش خبرنگار ایرنا، دریابان غلامعلی بایندر که فرمانده نیروی دریایی بود و در جریان درگیری‌های میان قوای ایران و انگلستان در جریان جنگ جهانی دوم در شهریور 1320 به شهادت رسید.
وی فرزند دوم علی‌اکبر بایندر ملقب به دبیر دربار از سران طایفه بایندر بیجار گروس (کردستان) بود که در سال 1277 در تهران متولد شد.
وی تحصیلات متوسطه خود را در مدرسه دارالفنون به پایان رساند و سال 1299 از مدرسه نظام مشیرالدوله با درجه ستوان دومی فارغ‌التحصیل شد و بخاطر رشادت و فداکاری در نبرد شکریازی، نشان ذوالفقار که عالی ترین نشان نظامی ایران بود را دریافت کرد و از سال 1310 فرمانده نیروی دریایی ایران شد.
پس از شهادت درجهٔ او به دریابانی ارتقا یافت و یکی از ناوشکن‌های نیروی دریایی نیز به یاد او نام‌گذاری شده است.
تالیف اثر به نام خلیج فارس در آن دوران (80 سال قبل) نشان از اهمیت این کرانه آبی در اقتصاد و شکوفایی ایران دارد.
کتاب خلیج فارس بایندر یادگار دور جدیدی‌ از توجه‌ ایرانیان‌ به‌ مساله خلیج فارس است‌ و در 2 قسمت‌ متن‌ کتاب‌ و نقشه‌های‌ آن‌ منتشر شد که در نوع‌ خود مطابق‌ با اصول‌ جدید تحقیق‌ و پژوهش‌ و نخستین‌ اثری‌ بود که‌ به‌ فارسی‌ منتشر می‌شد.
این‌ اثر در کنار ارائه‌ مجموعه‌ای‌ از اطلاعات‌ تاریخی‌ و جغرافیای‌ کلی‌ در مورد منطقه خلیج فارس بویژه‌ در مورد وضعیت‌ بحرین ‌نیز مطالبی‌ دارد که‌ خود گویای‌ توجه‌ خاصی‌ است‌ که‌ در آن‌ ایام‌ نسبت‌ به‌ این‌ موضوع‌ در حال‌ شکل‌گیری‌ بود.
این کتاب جدا از نقشه ها و فهرست هایی که در پایان کتاب به آن پیوست شده در 150 صفحه تالیف و تاکنون چند مرحله تجدید چاپ شده است.
محتوای کتاب به چند قسمت شامل وضعیت جغرافیایی و طبیعی (آب و هوا)، وضعیت سیاسی خلیج فارس و تاریخچه آن، وضعیت سیاسی خلیج فارس و عمان، وضعیت اهالی و جمعیت کرانه های خلیج فارس، وضعیت جغرافیایی مرز دریایی کشور ایران (در کناره شمالی خلیج فارس)، سیاست های اروپایی توسعه و نفوذ سیاسی انگلیس در خلیج فارس، محصولات، بازرگانی و اهمیت اقتصادی خلیج فارس تقسیم شده است.
در بخش پایانی نویسنده به ذکر انواع محصولات کشاورزی مناطق مختلف خلیج فارس که شامل خرما، گندم، جو، بوریا، پنبه و مساله تجارت و بازرگانی و صادرات و واردات انواع کالاها بویژه به اهمیت اقتصادی 2 کالای ارزشمند در خلیج فارس یعنی مروارید و نفت و بطور کلی به مبادله اقتصادی منطقه خلیج فارس با ارائه آمار و ارقام پرداخته است.
این اثر پژوهشی نشان می دهد که خلیج فارس همواره در جهان دارای اهمیت خاصی بوده و این منطقه از قدیم الایام به مثابه یک آبراه مهم و مرکز فعالیت های تجاری با جاذبه های فراوان و محل آمد و رفت و مبارزه اقوام مختلف برای بهره برداری از امکانات آن و گاه تسلط بر منطقه بوده است.
بنابراین تاریخ طولانی و پر از حادثه و کشاکش این منطقه، به همراه اهمیت آن از منظر جغرافیایی، اقتصادی و استراتژیکی بویژه وجود ذخایر غنی نفت و گاز در منطقه و سهم آن در تامین انرژی جهان در قرون معاصر، بحث های گوناگونی را از دیدگاه های متفاوت ایجاب کرده است.
حضور نیروی دریایی ایران در منطقه خلیج فارس، در دورانی که هنوز کشورهای عربی منطقه به عنوان یک کشور مستقل وجود نداشتند، ادعاهای آنها مبنی بر مالکیت و غیرفارسی بودن آن را به کُلی رد می کند.
دهم اردیبهشت ماه در تقویم رسمی کشورمان به نام روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده است.
برگرفته از کتاب خلیج فارس اثر دریادار غلامعلی بایندُر
3020/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.