خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها_ محمد علی زلفی گل*: یکی از موضوعات انشای نسل‌های گذشته، موضوع «علم بهتر هست یا ثروت» بود و آموزگاران عزیز هدفشان از طرح این موضوع نهادینه کردن اهمیت و نقش علم در جان و روح دانش آموزان خویش بود.

در سال‌های گذشته این موضوع انشا رو به فراموشی می‌رفت، زیرا ثروت در جامعه بیشتر خودنمایی می‌کرد؛ اگرچه علم و ثروت با هم قابل جمع بوده و هر دو خوب، مفید و اثربخش هستند و هر دو می‌توانند آرامش و آسایش بشر را تأمین کنند و هر دو می‌توانند موجب هم افزایی یکدیگر شوند اما امروز با فراگیری و جهانی شدن ویروس کشنده و مرموز کرونا، اقتصاد و ثروت دنیا با چالش بزرگی روبرو شده و سخت دست و پنجه نرم می‌کند.

امروز را می‌توان در تاریخ به عنوان دلیلی بر وابستگی بیشتر ثروت به علم برای عبرت نسل‌های آینده ثبت کرد تا آیندگان همچنان موضوع «علم بهتر است یا ثروت» را مورد توجه ویژه خویش قرار دهند.

امروز نقش کلیدی دانشمندان، متفکران، اندیشمندان، هنرمندان در عرصه‌ها و رشته‌های مختلف اعم از علوم انسانی، پزشکی، داروسازی، مهندسی، کشاورزی، دامپزشکی، علوم پایه در مدیریت روزهای بحرانی و درمان درد بشر به وضوح دیده می‌شود.

دانشمندان هر رشته‌ای به تناسب تخصص خویش این روزها نقش آفرینی می‌کنند و امروز چشم امید بشر به دست توانمند دانشمندان است تا داروی ضد ویروس جهان سوز کرونا را کشف کرده و ارائه دهند.

خدا نکند که ثروت و ثروتمندان در خدمت آرامش، آسایش، درد و رنج بشر نباشند؛ به هر حال دانشمندان بر خلاف ثروت و ثروتمندان متعلق به کل جامعه بشریت بوده و نتیجه تلاش آنها در مرزهای جغرافیایی محدود نمی‌شود، زیرا آثار خیر علم و فناوی آنها به کل بشریت می‌رسد.

اگر چه سیاست بازان و سلطه طلبانی در جهان از علم و فناوری برای اهداف ضدبشری نیز بهره برده و می‌برند؛ به عنوان یک مثال عمومی، نتیجه کشف الکتریسیته توسط ادیسون امروز هر خانه‌ای را در هر کجای دنیا نه تنها روشن کرده، بلکه شرط استفاده از تجهیزات منزل از جمله یخچال، کولر، و… نیز وابسته به کشف او است.

تاریخ نشان می‌دهد خیلی از دانشمندان پزشکی ویروس و سپس داروی مربوطه را به بدن خود وارد کرده‌اند تا نتیجه اثر ویروس و داروی مربوطه را شخصاً لمس و درک کنند، تا نتایج آن‌را ثبت و منتشر کنند؛ با این هدف که خود و سایر پزشکان دنیا در تشخیص بیماری حاصل از آن ویروس دقیق‌تر عمل کنند.

آری همچنان باید به موضوع علم بهتر است یا ثروت اندیشید و اندیشه کرد.

* استاد دانشگاه بوعلی سینا همدان

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.