به گزارش ایرنا، تشدید خشکسالی و محدودیت در استفاده از منابع آبی در کنار رشد خسارات سرمازدگی در باغ ها، اصلاح باغات و استفاده از نهال های مقاوم و استاندارد را ضروری ساخته است.
نهال های پایه اصلاح شده مقاوم به خشکی، شوری آب بوده و همچنین دیرگل بودن از دیگر خاصیت های آنهاست که موجب می شود کمتر در معرض سرمازدگی قرار بگیرند.
استان قزوین با برخورداری از 2 شرکت دانش بنیان در زمینه تولید نهال یکی از قطب های تولید نهال های اصلاح شده و استاندارد در کشور به شمار می رود.

** تولید 20 درصد نهال های مثمر قزوین به روش کشت بافتی
علی اکبری، مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی قزوین با بیان اینکه استان رتبه ششم تولید نهال های مثمر در کشور را به خود اختصاص داده است که این رقم نسبت به مساحت استان قابل توجه است، گفت: استان قزوین دارای 19 نهالستان است که از این تعداد 2 مورد دانش بنیان بوده و به تولید نهال به روش کشت بافتی مشغول هستند.
وی اظهار داشت: در این نهالستان ها نهال ها به روش کشت بافتی تولید می شوند که به اصطلاح به آنها نهال های پایه اصلاح شده و یا مقاوم نیز گفته می شود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی قزوین گفت: 20 درصد نهال های تولید شده در نهالستان های استان به روش کشت بافتی تولید می شوند که مقاوم به خشکی و شوری آب بوده و به دلیل دیرگل بودن سرما کمتر آنها را تهدید می کند.
این مسئول گفت: توصیه ما به باغداران تهیه نهال های کشت بافتی و در درجه بعد تهیه نهال های گواهی شده و لیبل دار از نهالستان های مجوز دار است.
وی با اشاره به فعالیت 19 نهالستان دارای مجوز در قزوین،گفت: این نهالستان ها به تولید نهال های مثمر محصولات هسته دار و دانه دار می پردازند.
اکبری گفت: در استان قزوین یک باغ مادری و یک گلخانه قرنطینه نیز وجود دارد که بستر خوبی برای تولید نهال های با کیفیت و استاندارد هستند.
**تولید 250 هزار اصله نهال مقاوم به خشکی در قزوین
تولید نهال های مقاوم به شرایط اقلیمی در قزوین محدود به نهال ها و باغ های مثمر نمی شود.
در سال های اخیر و با توجه به تشدید خشکسالی و کاهش منابع آبی، منابع طبیعی و آبخیزداری قزوین نیز اقدام به تولید و تکثیر نهال های مقاوم به خشکی و شوری آب کرده است.
مسئول نهاستان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری قزوین در همین رابطه در گفت و گو با ایرنا گفت: 250 هزار اصله نهال مقاوم به خشکی و کم آبی سال جاری در نهالستان این اداره کل پرورش و تولید شده است.
یوسف خیرخواه افزود: با توجه به محدودیت های موجود در منابع آبی استان و لزوم کشت نهال های متناسب با اقلیم خشک و نیمه خشک، بیشتر گونه های کشت شده برای تولید نهال در نهالستان منابع طبیعی قزوین مقاوم به خشکی و کم آبی هستند.
وی یادآور شد: زرشک، سنجد، آلوچه، عرعر، ون، زیتون تلخ، سرو کاج، صنوبر و زرشک،ارغوان، سماق، باذام و گل محمدی از عمده گونه هایی هستند که در نهالستان منابع طبیعی قزوین کشت می شوند.
این مسئول گفت: نهالستان منابع طبیعی و آبخیزداری قزوین دارای 14 هکتار مساحت است که از این میزان 10 هکتار زیر کشت قرار دارد که سالانه نیمی از این رقم اراضی آیش است.
خیرخواه اظهار داشت: این نهالستان ظرفیت پرورش و تولید سالانه 450 هزار اصله نهال را دارد اما در حال حاضر سالانه بین 250 تا 300 هزار اصله نهال در این مجتمع تولید می شود که اسفندماه هر سال در هفته منابع طبیعی به طور رایگان بین متقاضیان توزیع می شوند.
وی اضافه کرد: در گلخانه این نهالستان نیز سالانه حدود 6 هزار اصله نهال سروکاج پرورش داده می شود.
این مسئول گفت: امسال در هفته منابع طبیعی حدود 350 هزار اصله نهال در استان قزوین توزیع خواهد شد.

** باردهی زودتر و بیشتر با نهال های کشت بافتی
امین یدالهی مدیرعامل شرکت نهال گستر رویان دانش آبیک در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: این شرکت از سال 88 فعالیت خود را با هدف توسعه باغ های مدرن و اصلاح باغ های سنتی آغاز کرد و در سال 92 به عنوان یکی از نخستین شرکت های دانش بنیان بخش کشاورزی کشور به فعالیت خود ادامه داد.
این تولید کننده نهال به روش های دانش بنیان گفت: سالانه یک و نیم میلیون اصله نهال به شکل کشت بافت تولید و به باغداران عرضه می کنیم.
وی با اشاره به اینکه نهال های تولیدی در این نهالستان به روش کشت بافتی تولید می شوند،اظهار داشت: در روش سنتی نهال های کشت شده محصول یکدستی نداشتند و باردهی آنها نیز پس از 3 تا 5 سال بعد از کشت اتفاق می افتاد اما در این روش همه محصولات یک باغ یکدست بوده و باردهی نهال از سال دوم کشت شروع می شود.
وی اظهار داشت: این روش ضمن اینکه مدت زمان بهره برداری از باغ های میوه را جلو می اندازد، با تولید محصولات یکدست زمینه مناسبی را نیز برای صادرات میوه به خارج از کشور را فراهم می کند.
این تولیدکننده نهال با بیان اینکه در روش کشت بافی باردهی نسبت به نهال هایی که به روش سنتی کشت می شوند تا حدود 2 برابر بیشتر است، اظهار داشت: مقاومت در برابر خشکی نهال هایی که با روش های جدید در این نهالستان تولید می شوند نیز بیش از نهال های سنتی است.

**کاهش هزینه های باغداری با نهال های کشت بافتی و پایه اصلاح شده
وی ادامه داد: کشت نهال هایی که با روش کشت بافتی تولید شده اند ضمن ارتقای بهره وری در تولید و کاهش هزینه های باغداری، موجب صرفه جویی در مصرف آب نیز می شود.
یدالهی گفت: عمر نهال در نهالستان هایی که به روش های جدید تولید می شوند نیز تا 2 برابر بیشتر است، به طور نمونه عمر اقتصاد درخت هلو و شلیل هشت سال است که این رقم را به 20 سال افزایش داده ایم.
مدیرعامل شرکت نهال گستر رویان با اشاره به رشد تولید محصول در باغ های اصلاح شده،گفت: به طور نمونه برداشت 58 تن گلابی در یک هکتار و 112 تن سیب در یک هکتار باغ را ثبت کرده ایم در حالی که متوسط تولید محصول در باغ های سنتی این محصولات به ترتیب 20 تا 25 تن و 50 تا 60 تن است.
این فعال صنعت باغداری افزود: نهال هایی که با روش های جدید و به شکل کشت بافتی تولید می شوند با توجه به اینکه ریشه و تنه قوی دارند آب را به خود بهتر جذب می کنند، نیاز کمتری به سم و کود داشته و عاری از آفات هستند و به همین دلیل نیز هزینه باغداران برای مبارزه با آفت ها را کاهش می دهند.
وی با اشاره به سرمازدگی بی سابقه باغ های قزوین و خیلی از استان های کشور در اوایل سال جاری که خسارات فراوانی را به باغداران وارد ساخت،گفت: با تولید نهال های دیرگل تا حد زیادی به رفع مشکل سرمازدگی در باغ ها کمک می شود که این کار در این نهالستان در حال انجام است.

**صادرات نهال های کشت بافتی به خارج
مدیرعامل شرکت نهال گستر رویان اظهار داشت: نهال های خود را علاوه بر توزیع بین باغداران استان قزوین و دیگر استان های کشور به خارج نیز صادر می کنیم.
یدالهی گفت: تاکنون به کشورهای جمهوری آذربایجان، عراق و ازبکستان نهال صادر کرده ایم.
وی با بیان اینکه ایران نسبت به کشورهای همسایه شرایط قرنطینه ای بهتری در خصوص تولید اندام های تکثیری گیاهان دارد و همین موضوع بستر مناسبی برای صادرات فراهم کرده است،اظهار داشت: با این وجود قوانین دست و پاگیر مانع از تحقق این موضوع شده است.
این تولیدکننده نهال گفت: نهال های خود را به شکل گواهی شده و لیبل دار تولید می کنیم اما به لحاظ قوانین و مقررات امکان گواهی و لیبل دار کردن محصولات صادراتی را نداریم که این مساله موجب شده تا در زمینه صادرات دست بازی نداشته و محدود باشیم.
3013
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.