به گزارش ایرنا، در این نشست کوروش کمالی سروستانی، جعفر مؤید شیرازی، اصغر دادبه، مصطفی ملکیان، محمدرضا خالصی، بهرام گرامی، محمدجواد ادبی و عبدالرضا مدرس‌زاده به ایراد سخن پرداختند.

** نگاه سعدی به دوستی و راهکار‌های اساسی همدلی
مدیر مرکز سعدی‌شناسی از سعدی و اخلاق دوستی سخن گفت و با توجه به بسامد بسیار این واژه در آثار سعدی عنوان کرد: دوستی برای سعدی اهمیت دارد و شکل اندیشه او از دوستی نیم‌نگاهی به فلسفه مشاعی ابن‌سینا و نیز اشراق سهروردی دارد که هر دو آن‌ها ریشه در نگاه ارسطو و برخی ریشه در آرای افلاطون دارد.
کوروش کمالی سروستانی نگاه سعدی به دوستی را از راهکار‌های اساسی همدلی، رشد و عدل خواند و اضافه کرد: نگاه کلاسیک سعدی به دوستی در زمانه‌ امروز که در آن آدمیان از فقدان دوستی رنج می‌برند، ستیزه‌گر شده‌اند و سخن درشت می‌گویند، اهمیت بسیار دارد.

** تصحیح قیاسی راهکار تصحیح نسخ آثار سعدی
جعفر مؤید شیرازی، سعدی ‌شناس و پژوهشگر ادبی درباره مشکلاتی سخن گفت که نسخه‌ برداری و کتابت در تصحیح آثار سعدی پدید می‌آورد.
او عنوان کرد: نگارش بدون نقطه در بین قدما هنر به‌شمار می‌آمد. در آیین دبیری نیز نقطه‌گذاری نوعی نقص برای کاتب محسوب می‌شد از سویی کاتب الزاماً‌ ادیب نبوده است و تفنن او نیز در غلط‌ گیری نسخ بدون برخورداری از هیچ صلاحیت علمی و ادبی، از موارد مشکل ‌ساز برای مصححان است.
این استاد ادبیات فارسی راهکار حل این مشکل را تصحیح قیاسی دانست و بیان کرد: تصحیح قیاسی روشی برای پیشگیری از مشکلات خط در نسخ است و امروز باید آن کس که صلاحیت دارد، باید این مسائل را پیگیری کند زیرا متن‌های عزیز ما دچار انحرافات شده و با این مشکلات به دست ما رسیده بدین ‌ترتیب این نوع تصحیح متن‌ها را تنقیح می‌کند.

** تجربه سعدی از عشق و زیبایی، تجربه‌ای انسان‌ساز و آگاهی‌بخش
اصغر دادبه استاد فلسفهٔ اسلامی و ادبیات عرفانی دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این نشست درباره رابطه زیبایی و عشق در نگاه سعدی سخن گفت و بیان داشت: سعدی با دیدن روی زیبا که با عنوان نظربازی مطرح می‌شود، روشی را برای شناسایی ارتباط بین عشق و زیبایی عرضه می‌کند.
این استاد ادب فارسی بیان کرد: سعدی معتقد به تجارب افلاطونی و ارسطویی درباب زیبایی است و در اندیشه او علت، زیبایی و عشق معلول است بدین ‌معنا که نخست زیبا را در نظر گرفته‌ایم و بعد مدلول آن را یافته‌ایم و این امری دو سویه است که به دور باطل نیز منتهی نمی‌شود.
او ادامه داد: تجربه سعدی از عشق و زیبایی و ارتباط آن‌ها تجربه‌ای انسان‌ساز و آگاهی‌بخش است که دانایی و درستکاری ایجاد می‌کند و نتیجه دیگر آن هنر است.

** اخلاق مصلحت‌ اندیشانه سعدی،‌ راه نجات جامعه امروز
مصطفی ملکیان، فیلسوف و متفکر نیز درباره اخلاق سعدی در بوستان و گلستان و نصیحة‌ الملوک سخن گفت.
او اخلاق سعدی را اخلاقی مصلحت‌ اندیشانه خواند و گفت: در اخلاق سعدی گاه برخی نکات اخلاق عرفانی و فلسفی و تعبدی نیز دیده می‌شود اما توجه او به اخلاق مصلحت‌اندیشانه است بدین ‌معنا که سعدی پیش‌ فرض‌هایی را مطرح می‌کند و برای آن راهکار می‌دهد.
ملکیان عنوان کرد: این نوع اخلاق با فهم عرفی ما سازگاری دارد زیرا ما مطلوب‌های اجتماعی را می‌جوییم و اخلاق مصلحت‌ اندیشانه پا در واقعیت‌ها دارد و برخی این نوع اخلاق را با فرهنگ عمومی ما سازگارتر می‌دانند و معتقدند در نگاه نخست باید اخلاق سعدی را پیش رو قرار داد.
وی منبع اخلاق سعدی را برگرفته از اندیشه‌های رواقیون دانست و بیان کرد: در جامعه‌ای که فتیله اخلاقیات روز به روز پایین کشیده می‌شود، ارباب قدرت و شهروندان جامعه به اخلاق سعدی نیازمندند بنابراین ضروری است به‌جای شعارهای بلندپروازانه اخلاق سعدی را در مقام عمل التزام کنیم زیرا دست کم اولویت زندگی، امنیت، عدالت، آزادی و نظم برقرارتر خواهد شد.

** فرهنگ شاعرانه ادب فارسی شناور در سعدی است
شاعر نام‌آشنای ادب فارسی، محمد شمس لنگرودی گفت: فرهنگ شاعرانه ادب فارسی شناور در سعدی است و تلاش من همواره برای سرودن شعر سهل و ممتنع از حافظ و سعدی بوده است. او در ادامه به خوانش شعر‌هایش پرداخت.

** رد پای شعرعربی در شعر سعدی
محمدرضا خالصی دیگر استاد ادبیات فارسی با اشاره به اینکه با ظهور گلستان سعدی در قرن هفتم بابی جدید در نثر فارسی گشوده شد گفت: سعدی تنها ادیبی است که شعر و نثرش در اوج است.
خالصی ادامه داد: رد پای شعر عربی در شعر سعدی دیده می‌شود و برخی نیز معتقدند روزگاری با شعر عربی طبع‌ آزمایی کرده است و همچنین بسیاری نیز معتقدند گلستان او با مقامات عربی هم ‌رده است.

** شقایق و نرگس، گل‌هایی ادبی
استاد کشاورزی و علوم ژنتیک و وراثت گیاهی دانشگاه دهلی کالیفرنیا، بهرام گرامی نیز در این نشست علمی به تشریح جایگاه گل و گیاه در شعر سعدی پرداخت و در خلال این همایش، گل‌هایی ادبی همچون شقایق و نرگس را با ارائه تصویر در اشعار سعدی برای مخاطبان توضیح داد.

**عرفان سعدی، عرفانی کارکردگرا
محمدجواد ادبی، استاد فلسفه و حکمت نیز دیگر سخنران این نشست علمی، درباره عرفان سعدی سخن گفت و عرفان سعدی را عرفانی کارکردگرا خواند بدین‌معنا که او عارفانگی را زندگی می‌کند و همزمان تلاشش را نیز برای زیست زمینی حفظ می‌کند.
ادبی بیان کرد: سعدی در مسیر عرفان زیست می‌کند و سلوکش تبلوری کامل در وجود او دارد.
از دید این استاد ادبیات، اثر سعدی در عرفان کاملاً مادیت زندگی دنیا را در خود فرو می‌برد و به ‌صورت کاملاً زمینی و دست‌ یافته در روند زندگی‌اش ملموس است.

**سعدی، دگرگون ‌کننده مضامین و تصاویر شعر عاشقانه
دکتر عبدالرضا مدرس زاده، استاد ادبیات و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی کاشان در این نشست ملی، به تحول مضامین عاشقانه در غزل‌های سعدی نقبی زد.
او از سعدی باعنوان شاعری نام برد که مضامین و تصاویر شعر عاشقانه را دگرگون کرد.
مدرس‌زاده در تشریح این عبارت گفت: همه غزل‌های سعدی را می‌توان برای خود او خواند و این اتفاق ساده‌ای نیست درواقع سعدی به مدد اخلاق، حکمت و جوهری ایرانی موفق شده غزل عاشقانه را از غلام و بنده و دربارهای غزنوی و سلجوقی نجات دهد و بدین ‌وسیله بزرگترین خدمت را به فکر و فرهنگ فارسی در شعر عاشقانه کرده است.
در حاشیه این نشست شماره پنجم دوفصلنامه تخصصی سعدی‌ شناسی با مقالاتی از محمد جعفر امیر محلاتی، کاوه بهبهانی، جویا جهانبخش، اصغر دادبه، احمد سمیعی، فاطمه علیزاده، ابوالقاسم فروزانی، یدالله کابلی خوانساری، کوروش کمالی سروستانی، آزاد محمودی و ضیا موحد که به همت مرکز سعدی شناسی به چاپ رسیده رونمایی شد و در اختیار علاقه‌ مندان قرار گرفت.
نمایشگاه سعدی در گذر زمان 2 با 36 عکس و سند از مجموعه‌ داران خصوصی درباره آثار و عکس‌ها و آرامگاه سعدی در نگارخانه تارو‌پود درحال برگزاری است که تا دوم اردیبهشت‌ از ساعت 10 تا 13 و 16 تا 22 برای بازدید علاقه‌ مندان باز است.
همچنین نمایشگاه آثار خط از اشعار سعدی در تالار مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برپا شده است و نسخی خطی متعلق به قرن نهم تا 12 هجری در این تالار برای بازدید همگان به نمایش در آمده است.
روز اول اردیبهشت ماه به مناسبت تاریخ نگارش گلستان روز سعدی نامگذاری شده است. این روز در اول اردیبهشت 1389 و در اجلاس شاعران جهان در شیراز، از سوی نهادهای فرهنگی داخلی و خارجی به عنوان روز سعدی به رسمیت شناخته شد.
ابومحمّد مُشرف‌الدین مُصلح بن عبدالله بن مشرّف متخلص به سعدی شاعر و نویسنده قرن هفتم هجری، زاده شیراز است. اهل ادب به او لقب استادِ سخن، پادشاهِ سخن، شیخِ اجلّ می‌دهند.
دیباچه(منسوب به سعدی)، مجالس پنج‌گانه، نصیحت الملوک، سؤال صاحب‌دیوان، رساله عقل و عشق، تقریرات ثلاثه، گلستان، سعدی‌نامه(بوستان)، قصاید عربی، قصاید فارسی، مراثی، ملمعات و ترجیعات، طیبات، خواتیم، غزلیات قدیم، صاحبیه، مقطعات، رباعیات، مفردات، هزلیات و خبیثات آثار برجای مانده از سعدی است.
7375 /1876
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.