به گزارش ایرنا اسماعیل تبادار، روز سه شنبه در آیین افتتاح بارگیری مکانیزه گندم ایستگاه راه آهن سیوند مرودشت افزود: بهره برداری کامل از این سیلو نه تنها امکان جا به جایی روزانه یک هزار و 500 تن گندم در روز را فراهم می کند مزایای دیگری از جمله توسعه اقتصادی فارس، کاستن از بار ترافیک، جلوگیری از تصادفات جاده ای و کاهش آلودگی هوای این استان را نیز به همراه دارد.
وی بیان کرد: ایده آل توسعه حمل و نقل ریلی استان فارس، اتصال به راه آهن گلگهر و کانون بار بندر عباس و بوشهر است زیرا این اتصال، راه آهن فارس را برخوردار از سرمایه می کند و همین امر نقش موثری در توسعه اقتصادی استان خواهد داشت.
استاندار فارس ادامه داد: امیدواریم حمل و نقل ریلی این استان در حوزه مسافری نیز توسعه یابد زیرا اتصال راه آهن اقلید به یزد و ایجاد یک ایستگاه در اصفهان، امکان جا به جایی مسافر به استان فارس و از این استان به سایر نقاط را مهیا می سازد و به تبع آن گردشگری نیز رونق بیشتری می یابد.
فاز نخست طرح احداث سیلوی گندم در ایستگاه راه آهن سیوند مرودشت با ظرفیت یک هزار تن، هشتم آذرماه 96 به بهره برداری رسید و اولین محموله گندم به وزن 900 تن به وسیله 14واگن از این ایستگاه مقصد اصفهان بارگیری و ارسال شد.
غلامحسین ولدی، مدیرکل راه آهن فارس، در روز یاد شده اعلام کرد: با تکمیل سایر قسمت ها در روزهای آتی عملیات بارگیری به صورت کاملا مکانیزه شروع خواهد شد و بارگیری از این سیلو افزایش قابل توجهی پیدا خواهد کرد.
به گفته وی، این طرح با تعامل سازنده و مثبت سازمان غله و خدمات بازرگانی منطقه 3 کشور در استان فارس با اداره کل راه آهن فارس و مشارکت و سرمایه گذاری شرکت حمل و نقل پارسیان ریل شرق در حال ساخت است و به زودی آیین افتتاحیه رسمی بارگیری ریلی فارس با حضور مقامات استانی، راه آهن جمهوری اسلامی و مقامات شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران برگزار خواهد شد.
9873 /6118
خبرنگار: محمد امین افشار پور ** انتشار دهنده: پرویندخت پاردسویی شیرازی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.