مهرداد زمان پور، سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به تخریب چرخه زیستی در تالاب های استان فارس به عنوان کاری بسیار زیانبار اشاره کرد و اظهار داشت: با این تخریب ها و دخالت های انسانی، طبیعت کارکردهای اصلی خود را از دست می دهد.
رئیس اتاق فکر محیط زیست استان فارس افزود: در طبیعت کارکردهایی وجود دارد که به زندگی مردم ارتباط دارد، حذف آب از تالاب ها به طور مستقیم تعادل اقلیم را بر هم می زند و اثرات زیانبار اقلیمی و زیستی به دنبال دارد.
زمان پور، گرم شدن زود هنگام هوا در اردیبهشت ماه شیراز را از نتایج بر هم خوردن تعادل اقلیم در فارس دانست و گفت: شیراز که تعادل هوایش در جهان مثل زدنی بود اکنون به شرایطی رسیده که باید در اردیبهشت ماه کولر روشن کرد و علت این پدیده، حذف آب از دریاچه مهارلو و خشکیدگی این تالاب در بیشتر ماه های سال است.
این متخصص زیست بوم پژوه، افزود: تالاب مهارلو در جوار شیراز، نقش یک کولر بزرگ را برای تهویه هوای این شهر ایفا می کرد و به سبب اینکه این تالاب و دریاچه خالی از آب شده همین امر بر اقلیم منطقه اثر گذاشته و ما از بهار همانند تابستان شاهد گرم شدن هوا هستیم.
زمان پور گفت: وجود آب در این تالاب ها علاوه بر اینکه هوا را متعادل می کند، منجر به جلوگیری از بروز طوفان های نمک و برخاستن سموم ته نشین شده در کف دریاچه می شود در حالی که با خشک شدن دریاچه مهارلو ما مشاهده می کنیم طوفان شن و نمک به همراه این سموم بر سر و روی شهر می نشیند.
وی ادامه داد: چرخه زیستی در اکوسیستم به صورت طبیعی کار خود را انجام می دهد، وقتی انسان در این اکوسیستم دخالت می کند، در سایر مناطق اثر مخرب آن را مشاهده می کنیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه بیان کرد: دریاچه های بختگان و طشک سالانه پذیرای میلیون ها پرنده بودند، این پرنده ها سالانه میلیون ها تن کود مرغی رایگان تولید می کردند که روی انجیرهای استهبان ریخته می شد، علاوه بر این پرندگان جلبکها و لاروهای مضر را می خوردند و باعث تصفیه آب می شدند اما حذف آب از دریاچه بختگان همه این اثرات مفید را هم یکجا حذف کرده است.
زمان پور، با بیان اینکه اقدام های مناسبی برای احیای تالاب های خشکیده استان فارس انجام شده، گفت: باید این اقدام ها یکپارچه باشد و بر اساس زمان بروز بحران اولویت بندی شود و از سوی دیگر دیدگاه فرابخشی لازم است تا اقدام ها را جهت بندی کند و همه جهت ها به سمت احیای تالاب ها باشد، همچنین برنامه ریزی منسجم لازم است تا همه فعالیت ها به احیای تالاب ها منجر شود.
وی بیان کرد: در برنامه احیای تالاب ها همه تاکید ها بر جلب مشارکت مردم است، با مشارکت عمومی و استفاده از منابع می توان به احیای این تالاب ها امید داشت.
او گفت: استفاده از کنتور های هوشمند، بستن چاه های غیر مجاز و اجرای طرح تعادل بخشی همه خوب و مهم است اما باید متخصصان این حوزه ها با خرد جمعی در این راه تصمیم بگیرند و اولویت های لازم برای احیای تالاب ها را انتخاب کنند.
دریاچه بختگان که در شهرستان نی ریز فارس و در فاصله 250 کیلومتری جنوب شرق شیراز واقع شده، در سال های گذشته کاملا خشک شد و اکنون اندک آبی دارد.
این دریاچه در سال های پُر باران به دریاچه طشک می پیوندد و طشک و بختگان را می سازد، بختگان هنگام پُر آبی زیستگاه زمستانه پرندگانی است که از روسیه و دشت های سیبری به ایران مهاجرت می‌کردند.
پرواز فلامینگو، درنا، کبوتر دریایی، آب‌چلیک، مرغابی، غاز و سایر پرندگان سال هاست که در این دریاچه مشاهده نشده است.
دریاچه مهارلو نیز در فاصله 35 کیلومتری جنوب شرق شیراز قرار دارد و در سال های پُر باران میزبان گونه های مختلفی از زیستمندان آبی و فلامینگو هاست.
مصاحبه: نیکنام خشنودی ** انتشار دهنده: پرویندخت پاردسویی شیرازی
6113 /6118
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.